Categorii

Pr. Petru Gherghel

rector-petru-gherghel   S-a născut la 28 iunie 1940 în localitatea Gherăeşti, judeţul Neamţ. După terminarea şcolii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iaşi. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticeşti, în care a activat până în anul 1967. De aici a fost transferat la Rădăuţi. În ziua de 1 noiembrie 1970 a fost numit profesor la seminarul din Iaşi, iar în martie 1975 a fost numit rector al acestei instituţii.

   Din perioada cât a fost rector, putem evidenţia: schimbarea structurii de învăţământ, întrucât a devenit obligatoriu învăţământul de zece ani; mărirea numărului seminariştilor, obţinerea documentelor Conciliului al II-lea din Vatican şi a unor publicaţii din străinătate pentru ca „seminarul să poată beneficia de progresul cercetărilor teologice pe plan mondial”; posibilitatea multiplicării locale a cursurilor şi cărţilor cu caracter intern, sub coordonarea părintelui Ioan Ciuraru etc. Un aspect semnificativ din această perioadă l-a reprezentat cutremurul din 4 martie 1977, care a avariat foarte grav clădirea seminarului, mai ales partea din faţă, ce trebuia demolată şi refăcută. Cu această ocazie, autorităţile de stat au aprobat, destul de greu, consolidarea şi amplificarea localului seminarului.

   În urma morţii episcopului Petru Pleşca, la 21 februarie 1978 mons. Petru Gherghel a fost numit de papa Paul al VI-lea, printr-un decret al Sfintei Congregaţii a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolicis al Episcopiei de Iaşi. Ulterior, aşa cum am menţionat deja, la 14 martie 1990, a fost numit episcop titular de Iaşi.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.