Categorii

Pr. Ionuţ Ieremia Imbrişcă: doctor în teologie

Pr. Ionuţ-Eremia Imbrişcă şi-a susţinut teza de doctorat în spiritualitate cu titlul: „În slăbiciune se manifestă în mod deplin puterea lui Dumnezeu. Întâlnirea spirituală dintre apostolul Paul şi cardinalul Carlo Maria Martini: o contribuţie în spiritualitatea sacerdotală în lumina a 2Cor 12,1-10″. La acest eveniment teologic-ştiinţific, desfăşurat luni, 12 noiembrie 2018, la Roma, în cadrul Universităţii Pontificale „Gregoriana”, au luat parte PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, rudele apropiate ale părintelui doctorand, mulţi preoţi, din ţară şi din străinătate (colegi şi prieteni), precum şi majoritatea preoţilor-studenţi români din Cetatea Eternă.

Întâlnirea a debutat cu salutul decanului „Institutului de Spiritualitate”, pr. Pavulraj Michael SJ, preşedintele comisiei pentru dizertaţia doctorală, care l-a invitat pe candidat să îşi prezinte succint lucrarea.

Pr. Ionuţ a evidenţiat motivul pentru care a ales această temă, scopul, izvoarele ştiinţifice utilizate, metoda şi conţinutul cercetării sale. Argumentele au fost prezentate în patru capitole:

– slăbiciunea omului şi „slăbiciunea” lui Dumnezeu (primul capitol): semnificaţia slăbiciunii, acceptarea, integrarea şi mărturisirea slăbiciunii, „slăbiciunea” lui Dumnezeu.

– slăbiciunea lui Paul şi harul lui Dumnezeu (capitolul al doilea), experimentate pe drumul Damascului, trăite în ministeriul său apostolic, „mărturisite” în 2Cor, arată în mod deplin puterea lui Dumnezeu.

– slăbiciunea lui Martini – „totul este dar” (capitolul al treilea): „toată viaţa, Dumnezeu m-a călăuzit”, „iubirea lui Dumnezeu se face simţită mai presus de toate în slăbiciune”, în slăbiciune Martini experimentează încrederea în Dumnezeu, „slăbiciunea este puterea mea” – meditaţii asupra 2Cor, apostolul Paul – un bun „însoţitor de drum” pentru Martini.

– o contribuţie la spiritualitatea sacerdotală (capitolul al patrulea): umanitatea preotului, dar pentru toţi, încercări şi consolări ale preotului, „îţi ajunge harul meu” (2Cor 12,9), un stil de viaţă spirituală.

În a doua etapă a sesiunii ştiinţifice, pr. Fabrizio Pieri, coordonatorul dizertaţiei doctorale, a subliniat efortul intens pe care candidatul l-a depus în cei doi ani de trudă ştiinţifică şi spirituală, făcând o comparaţie: munca ştiinţifică este un alt model de „pelerinaj” în credinţă.

Prof. Bernadeta Jojko i-a adresat, la final, câteva întrebări legate de lucrare, la care candidatul a răspuns competent.

Apoi a urmat momentul solemn în care părintelui Ionuţ-Eremia Imbrişcă i-a fost acordat titlul de doctor în teologie spirituală.

Acest lucru, pentru Dieceza de Iaşi (şi nu numai), înseamnă punerea în act a îndemnului conţinut în Decretul privind slujirea şi viaţa preoţească (Presbyterorum Ordinis):

„Episcopii vor avea grijă ca anumiţi preoţi să se dedice unui studiu aprofundat al ştiinţelor sacre, pentru ca niciodată să nu lipsească profesorii capabili să-i instruiască pe clerici, să-i ajute pe ceilalţi preoţi şi pe credincioşi să-şi dobândească învăţătura necesară şi să încurajeze dezvoltarea sănătoasă a ştiinţelor sacre, absolut indispensabilă Bisericii” (PO 19).

Îl felicităm pe părintele Ionuţ pentru reuşita sa şi îi dorim mult succes în activitatea pe care o desfăşoară!

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 12 noiembrie: Roma: Doctoratul în teologie: un adevărat „pelerinaj” ştiinţific al credinţei

preluare de pe www.ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.