Categorii

Pr. Felix Wiercinscki

  rector-felix-wiercinscki S-a născut la 20 august 1858 într-o familie nobilă din oraşul Danzig. A absolvit şcoala elementară în localitatea natală, iar la 18 iunie 1878 a intrat în Societatea lui Isus. Studiile superioare le-a făcut la Roma şi Cracovia. A fost hirotonit preot la 21 iunie 1885, iar doi ani mai târziu a fost trimis la Iaşi ca prefect şi profesor la Seminarul din Iaşi. La 7 august 1894, în urma morţii părintelui Francisc Xaveriu Habeni, a fost ales şi numit rector al Seminarului diecezan şi superior general al Societăţii lui Isus din Moldova.

   A rămas rector până la 17 august 1897, când a fost mutat la Cristianopol ca profesor de dogmatică la mănăstirea preoţilor bazilitani. A revenit la Iaşi în anul următor şi a fost numit prefect general. Nici de această dată nu a stat mult timp în Moldova, deoarece, la 27 iulie 1900, a părăsit Seminarul din Iaşi şi a fost trimis iarăşi la Cristianopol ca rector al seminarului de acolo. La 15 noiembrie 1901 a fost trimis la Cracovia, unde a preluat catedra de teologie dogmatică din cadrul facultăţii de teologie. În anul 1902 s-a întors pentru a treia oară în Moldova, unde a fost numit superior al caselor iezuite din Dieceza de Iaşi şi administrator al Parohiei Botoşani. De aici, la 23 octombrie 1903, a fost trimis ca misionar în Rusia. În perioada 1911-1925 a activat în mai multe ţări: Danemarca, Suedia, Germania, Bucovina, Estonia etc. În luna mai 1925, a revenit în România unde a lucrat ca misionar în Basarabia, iar de aici a fost trimis din nou în Germania şi Estonia. În luna noiembrie 1929 a fost numit spiritual la Seminarul din Bucureşti şi, totodată, profesor de filozofie.

   La 3 august 1930, episcopul Mihai Robu i-a încredinţat din nou Seminarul din Iaşi, pe care l-a condus până la 25 iulie 1932, când a plecat în Germania la Colegiul Iezuit de la Mittelsteine. De aici a fost trimis din nou în Estonia, unde a rămas timp de patru ani. La 4 noiembrie 1938 a venit din nou la Bucureşti, însă, fiind deja înaintat în vârstă – avea deja 80 de ani–, i s-a încredinţat doar misiunea de a ţine exerciţii spirituale în diferite seminarii şi mănăstiri. În timpul acestei munci istovitoare, după o scurtă suferinţă, a murit la 20 ianuarie 1940 la Blaj, unde a fost înmormântat.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.