Categorii

Pr. Eduard Ferenţ

rector-eduard-ferent   S-a născut la 4 iunie 1938 în localitatea Dărmăneşti din judeţul Bacău. După absolvirea şcolii primare în localitatea natală intră în Seminarul din Iaşi pe care îl termină în anul 1961, fiind hirotonit preot la 8 decembrie acelaşi an. După această dată a rămas în seminar, ca profesor de filozofie şi teologie dogmatică, alături de următorii părinţi profesori: Trifaş Anton, Bachmeier Gaspar, Gherguţ Andrei, Friedrich Rafael, Bişoc Anton, Gherghel Iosif, Gabor Anton şi Jicmon Ioan.

   La 1 septembrie 1972 i s-a încredinţat pentru prima dată conducerea Seminarului diecezan în calitate de rector. În această perioadă, părintele Ferenţ s-a străduit să ridice „calitatea învăţământului filozofic şi teologic”, a lansat ideea măririi clădirii seminarului, s-a îngrijit de amenajarea unui teren de sport, a facilitat, printr-un curs teologic fără frecvenţă, obţinerea diplomelor de bacalaureat pentru preoţii hirotoniţi între 1948 şi 1959 la Alba-Iulia, a lansat ideea organizării şi inventarierii arhivei Seminarului diecezan etc.

   În anul 1975, părintele Ferenţ a fost trimis la Roma pentru specializare, unde a obţinut licenţa în liturgică la Colegiul „Sfântul Anselm” (1977) şi doctoratul în teologie dogmatică la Universitatea „Urbaniana” (1979). Întors în ţară, i s-a încredinţat pentru a doua oară conducerea Seminarului diecezan şi, în acelaşi timp, dificila muncă de a termina clădirea seminarului, începută în anul 1977 în urma cutremurului din luna martie. Părintele Ferenţ a ştiut să le inspire seminariştilor un puternic zel intelectual. În acest sens, s-a realizat un Jurnal al seminarului din Iaşi, s-a sistematizat şi îmbogăţit biblioteca, s-a elaborat noul Regulament de funcţionare a Seminarului diecezan şi Ratio studiorum adaptat după normele Conciliului al II-lea din Vatican, s-a fondat revista Drumuri deschise etc.

   În anul 1982, din cauza unor tensiuni cu autorităţile comuniste, părintele Ferenţ a trebuit să părăsească seminarul şi a fost numit paroh de Somuşca, iar apoi, la Rădăuţi. În 1990 a fost numit din nou profesor de teologie dogmatică la Institutul Teologic din Iaşi. Ulterior, a predat şi la institutele teologice din Bucureşti şi Roman, desfăşurând o amplă activitate publicistică.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.