Categorii

Pr. Caietan Liverotti

pr-caietan-liverotti   S-a născut la Loro-Boleano, în Italia, la 9 septembrie 1840. A studiat în seminarii franciscane din Italia şi a fost sfinţit preot la 29 ianuarie 1864. După hirotonire a fost trimis misionar în Moldova (3 octombrie 1864), unde a activat timp de 38 de ani la Văleni şi Săbăoani.

   Fiind vicar general al episcopului Camilli, după demisia acestuia, la 10 mai 1894, a fost numit administrator apostolic al Diecezei de Iaşi, misiune pe care a îndeplinit-o până la 8 ianuarie 1895. În aceste luni a finalizat deciziile neîmplinite ale episcopului Camilli, a reuşit să aplaneze „divergenţele” privind administraţia unor parohii şi a vegheat la bunul mers al seminarului diecezan.

   După numirea episcopului Dominic Jaquet ca titular al Episcopiei de Iaşi (8 ianuarie 1895), părintele Liverotti a fost numit vicar general onorific, continuând să activeze la Săbăoani. Această perioadă (1895-1902) este plină de realizări. „Părintele Găitan”, cum îi ziceau enoriaşii, a ridicat bisericile din Săbăoani, Pildeşti şi Corhana. Pentru realizarea acestor ctitorii şi-a jertfit atât banii pe care i-a obţinut din vânzarea moştenirii familiale, cât şi viaţa. A murit la 26 iulie 1902 şi a fost înmormântat în biserica monumentală pe care a construit-o la Săbăoani.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.