Categorii

Pr. Aurel Percă

rector-aurel-perca   S-a născut la 15 august 1951 la Săbăoani, judeţul Neamţ. A fost hirotonit preot la 29 iunie 1979, la Iaşi, după care a fost numit vicar în Parohia Bacău. În noiembrie 1980, a fost trimis pentru studii de specializare la Roma. În anul 1985 a revenit în ţară şi a fost numit cancellarius la Ordinariatul de Iaşi şi, în acelaşi timp, profesor de teologie morală şi patrologie la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi.

   Între anii 1989 şi 1994 a fost rector al Seminarului din Iaşi. Evenimentele din decembrie 1989 au facilitat înflorirea vieţii seminarului diecezan. Astfel, s-a putut renunţa la numerus clausus (numărul seminariştilor ce era impus, din 1958, de către Departamentul Cultelor) şi s-au primit atâţia seminarişti câţi are nevoie dieceza; mulţi studenţi au fost trimişi să-şi continue studiile în străinătate; unii profesori s-au putut specializa în universităţi catolice din Occident; regulamentul şi programele analitice au fost restructurate; biblioteca s-a mărit prin achiziţionare de numeroase cărţi din străinătate; s-a reluat editarea revistei seminarului diecezan, „Drumuri deschise”; diplomele de absolvire eliberate de Seminarul diecezan au fost recunoscute de Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, seminarul a fost vizitat de numeroase personalităţi din ţară şi străinătate, clădirile seminarului au fost extinse (D1 şi D2); terenurile aparţinând seminarului au fost retrocedate etc. Tot în această perioadă, a fost deschisă Facultatea de Teologie Didactică pentru Laici; Seminarul Teologic Liceal a fost desprins de Institutul Teologic şi transferat la Bacău; s-au iniţiat demersurile pentru afilierea institutului la Facultatea de Teologie din Lateran etc.

   La 1 august 1994, părintele Aurel Percă a fost numit vicar general al episcopului Petru Gherghel, iar în ziua de 29 septembrie 1999, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop auxiliar pentru Dieceza de Iaşi.

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.