Categorii

Pr. Anton Trifaş

   S-a născut în ziua de 21 octombrie 1906 la Horleşti. A studiat în seminariile din Iaşi şi Bucureşti, iar apoi la Colegiul „Bringole-Salle” din Genova, unde a fost sfinţit preot la 21 mai 1932. Întors în ţară, a activat în Parohiile Iaşi, Grozeşti, Dărmăneşti şi Rădăuţi.

   La 20 august 1946 a fost numit rector al Seminarului din Iaşi. Evenimentul major din această perioadă l-a constituit legea pentru reforma generală a învăţământului, din august 1948, când Seminarul diecezan a fost nevoit să-şi înceteze activitatea: toţi seminariştii au plecat acasă, iar clădirea de pe Copou a fost naţionalizată. Nu putem ignora faptul că, în perioada „vacanţei Seminarului de la Iaşi”, părintele Trifaş a fost arestat la 24 august 1948, condamnat în mai multe rânduri şi închis la Galata şi Aiud. După eliberare a activat la Iaşi şi Oituz.

   La 3 octombrie 1956, în baza adresei Ministerului Cultelor nr. 15.519, ca răspuns la adresa Arhiepiscopiei de Bucureşti nr. 1.668/28 iunie 1956, s-a deschis la Iaşi Secţia Română a Institutului Teologic Romano-Catolic de Grad Universitar Alba-Iulia şi s-a retrocedat clădirea de pe Copou. Sub conducerea părintelui Trifaş „seminarul era plin până la refuz” şi l-a condus până în anul 1967. El a fost numit de către seminarişti doctor practicus, deoarece s-a remarcat prin spiritul său de muncă şi organizare, restaurând aproape întreg edificiul institutului şi dotându-l cu cele necesare pentru studiu, cazare şi masă. Trebuie să mai menţionăm că, la începutul anului 1965, a fost propus noul Regulament al Institutului Teologic Romano-Catolic de grad Universitar din Republica Socialistă România, iar la sfârşitul anului 1965 s-a obţinut din partea Sacrei Congregatio de Seminariis et Studiorum Universitatibus afilierea, quadriennium et ad experimentum, Institutului Teologic Romano-Catolic Alba-Iulia, Secţia Română, Iaşi, la Pontificia Universitas Lateranensis.

   Obosit de muncă şi epuizat de suferinţe, în anul 1967, preotul Anton Trifaş s-a pensionat, dar boala îl doboară şi moare la 29 februarie 1968. A fost înmormântat în cimitirul din Horleşti.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.