Categorii

Pr. Alois Bulai

rector-alois-bulai   S-a născut la 2 aprilie 1955 în satul Sagna, judeţul Neamţ. După absolvirea şcolii primare a fost admis în Seminarul din Iaşi, pe care l-a terminat în anul 1983, fiind sfinţit preot la 29 iunie acelaşi an. După trei ani de activitate pastorală la Bacău, în 1986 a fost trimis să-şi continue studiile în străinătate, învăţând la Institutul Biblic din Roma (1986-1987), la Universitatea Ebraică şi la Institutul din Ierusalim (1987-1988) şi din nou la Institutul Biblic din Roma, unde a obţinut licenţa în ştiinţe biblice, în vara anului 1990.

   Întors în ţară, a fost numit profesor de filozofie, limbi clasice şi exegeză la Institutul Teologic din Iaşi şi, în acelaşi timp, director al Seminarului mic. O dată cu mutarea Seminarului Teologic Liceal la Bacău, părintele Bulai a fost dispensat de funcţia de director al Seminarului diecezan şi i s-a încredinţat, la 29 septembrie 1994, misiunea de rector al Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iaşi.

   În perioada rectoratului său, putem consemna următoarele realizări: creşterea numărului seminariştilor, implicarea studenţilor teologi în activităţi pastorale şi didactice, afilierea institutului la Facultatea de Teologie a Universităţii din Lateran (24 aprilie 1995), mărirea numărului de volume din biblioteca Seminarului diecezan (aprox. 30.000), înfiinţarea editurii „Sapientia”, terminarea lucrărilor de extindere a clădirilor seminarului (D1, D2 şi C), începerea casei surorilor, consacrarea altarului şi sfinţirea întregului complex al institutului etc.

   În tot acest timp, părintele Bulai a desfăşurat o neobosită activitate publicistică: a tradus integral, alături de regretatul preot Anton Budău, textul Noului Testament; a revizuit textul lecţionarelor; este colaborator al Centrului Internaţional de Studii Biblice; a scris diverse cursuri exegetice pentru studenţii teologi; a coordonat numeroase lucrări de licenţă ale studenţilor de la Facultatea de Teologie pentru Laici; a coordonat unele acţiuni de apostolat ale laicilor din Dieceza de Iaşi etc.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.