Categorii

Porneşte din Kenya o călătorie semn de speranţă pentru întregul continent: Glas împotriva intoleranţei politice şi religioase

Papa-KenyaVizita unui Pontif rămâne vie pentru generaţii în inima celor care au binecuvântarea de a o putea trăi. Primul Papă care a vizitat Kenya a fost Ioan Paul al II-lea, acum sfânt. În timpul pontificatului său a venit de trei ori în iubita noastră ţară: în 1980, în 1985 şi în 1995. Multe lucruri s-au schimbat de la ultima vizită, în urmă cu douăzeci de ani, şi în ţară creşte aşteptarea pentru sosirea Papei Francisc. Bucuria pentru vizita sa este palpabilă, uneşte întreaga ţară locuită de 44 milioane de persoane care aparţin la 42 de triburi.

De când primii misionari ai Duhului Sfânt au pus piciorul la Mombasa, în 1890, comunitatea catolică a crescut rapid. Astăzi peste paisprezece milioane de kenyeni sunt catolici, sunt împărţiţi în cele patru provincii mitropolitane de Nairobi, Kisumo, Mombasa şi Nyeri, care cuprind 24 de dieceze, un vicariat apostolic şi un ordinariat militar. Numărul noilor dieceze a crescut constant: de la cele opt existente în momentul independenţei la cele douăzeci şi şase actuale.

De la ultima vizită pontificală au fost create cinci dieceze noi. Este vorba de Kerichi şi vicariatul apostolic de Isiolo (1995), Malindi (2000), Maralal (2001), Nyahururu (2002).

Cu peste un secol în urmă, în enciclica sa Fidei donum, Papa Pius al XI-lea a îndemnat Biserica să trimită mai mulţi misionari în Africa. Invitaţia sa a fost ascultată şi continuă să fie ascultată de mii de misionari, care au contribuit la realizarea de staţiuni pastorale în câteva dintre regiunile mai sărace şi izolate din Kenya.

Spiritul din Fidei donum este mărturisit foarte bine de sora Irene Stephane, beatificată într-o ceremonie bogată în culori în arhidieceza de Nyeri la 23 mai 2015. Aşa cum a fost pentru beatificarea lui Nyaatha – numele Nyaatha, care înseamnă „milostiva”, a fost atribuit sorei Irene pentru generozitatea sa şi iubirea sa faţă de cei săraci – vizita Papei Francisc este văzută de kenyeni ca un semn de speranţă într-o credinţă reînnoită şi într-o trezire a misiunii Bisericii chemate să-l mărturisească pe Cristos în această ţară.

Suntem ulterior întăriţi în speranţă şi în credinţă de instruirea cauzei de beatificare a cardinalului Michael Maurice Otunga, acum venerabil şi, de fapt, adevărat fiu al pământului kenyan, care l-a primit pe Ioan Paul al II-lea în vizitele sale în ţară şi care rămâne un model de imitat datorită virtuţilor sale de simplitate, pasiune pentru munca pastorală şi grijă faţă de cei săraci, şi mai ales datorită iubirii sale mari faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni. Aceasta este o exprimare clară a roadelor muncii misionare şi vizita Papei Francisc va retrăi acel spirit şi va lăsa un semn de neşters în istoria ţării noastre şi în oamenii săi pentru generaţiile care vor veni.

Ultima vizită papală s-a desfăşurat pe urma vânturilor puternice de schimbare socio-politică ce străbat Africa în general şi Kenya în particular. În discursul său în timpul ceremoniei de bun-venit, Ioan Paul al II-lea a spus: „Vin ca acela care este profund preocupat pentru destinul popoarelor din Africa. Africa se află la o răscruce. Popoarele sale şi guvernanţii lor sunt chemaţi să facă recurs la toată înţelepciunea lor în misiunea dificilă şi urgentă de a promova o dezvoltare care să nu fie numai economică şi materială, ci să comporte edificarea unei civilizaţii bazate pe respectul faţă de toţi membrii societăţii, faţă de drepturile lor şi libertăţile lor, precum şi faţă de natura spirituală a fiecărei persoane”. Cuvintele sale înţelepte veneau foarte oportune.

În acea vreme, în ţară era în desfăşurare o tranziţie socio-politică. De fapt, vizita Papei a anunţat un timp de mari schimbări pentru ţara noastră; schimbări pe care Biserica din Kenya, în acea vreme, a ajutat să le modeleze şi să le conducă.

Prima vizită a Papei Francisc în Kenya nu va fi foarte diferită. Chiar dacă în ţară atâtea lucruri s-au schimbat, provocările sunt foarte asemănătoare. Milioane de kenyeni încă trăiesc în sărăcie. Familiile se frâng sub presiunea puternică a materialismului şi a prăbuşirii valorilor africane. Politice de divizare, corupţia şi diferenţele de etnie trăite în manieră negativă continuă să erodeze societatea noastră. Biserica a fost şi este în prima linie indicând aceste provocări şi solicitând activ guvernul ca să le rezolve.

Cât priveşte munca pastorală, Biserica a făcut progrese imense în cursul anilor. Vocaţiile au prosperat; avem acum sute de seminarişti. Astăzi putem spune cu orgoliu că Biserica din Kenya trimite misionari în lume. Sute dintre preoţii noştri, călugări şi călugăriţe slujesc în Europa, Asia şi America.

Considerăm necesar nu numai să mergem în întâmpinarea nevoilor spirituale ale milioanelor de persoane care au nevoie de Cristos în viaţa lor, dar şi să dăm mărturie prin slujirea adusă comunităţii. Aici Biserica catolică gestionează peste opt mii de şcoli, 470 de structuri sanitare şi 18 şcoli de medicină.

Viitorul Bisericii din Kenya este luminos. Oglindesc asta Copilăria Misionară Pontificală, tot mai vie în cele douăzeci şi şase de dieceze, şi participarea activă a tinerilor. Ei sunt viitorul nostru, pilaştri.

Când Papa va atinge pentru prima dată pământul african, vom aminti mesajul său mângâietor de condoleanţe în momentul nostru cel mai întunecat când, la 4 aprilie 2015, câţiva terorişti au ucis 147 de studenţi la universitatea din Garissa. Atunci, într-un mesaj adresat tuturor kenyenilor, Papa Francisc a trimis „asigurarea rugăciunilor sale şi a apropierii sale spirituale faţă de familiile victimelor şi faţă de toţi kenyenii în acest moment de durere”, încredinţând „sufletul celor răposaţi milostivirii infinite a lui Dumnezeu Atotputernicul” şi rugându-se „pentru ca toţi cei care îi plâng să aibă mângâiere în pierderea lor. Împreună cu toate persoanele de bunăvoinţă din lumea întreagă”. Mesajul continua astfel: „Sanctitatea Sa condamnă acest act de brutalitate nesăbuită şi se roagă pentru o schimbare a inimii celor care au săvârşit-o”, şi „invită pe toţi cei care au autoritate să dubleze eforturile lor pentru a lucra cu toţi bărbaţii şi femeile din Kenya pentru a pune capăt acestei violenţe şi a accelera zorile unei noi ere de fraternitate, dreptate şi pace”.

Vizita lui Francisc va întări determinarea noastră de a combate terorismul şi de a încuraja spiritul de toleranţă religioasă şi coeziune în toată lumea. Prezenţa sa va face concrete cuvintele sale: el vine pentru a exprima empatia sa cu toţi cei care au pierdut persoane dragi din cauza intoleranţei politice sau religioase. Prezenţa sa fizică va vorbi cu glas mai tare faţă de cuvinte şi va spune: „Fraţilor, vin pentru «a simţi» cu voi şi a vă însoţi spre sfârşitul drumului; nu vă fie frică!”.

Vizita Papei este un dar al lui Dumnezeu; el vine pentru a ridica din nou Africa în speranţă şi în credinţă, pentru a încuraja şi a motiva lumea pentru că nu este pierdut totul şi pentru a întări determinarea noastră de a încerca să facem din Kenya perla Africii. Karibu („bun venit”) în Kenya, Papa Francisc!

De John Njue, Cardinal arhiepiscop de Nairobi

(După L’Osservatore Romano, 25 noiembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.