Categorii

Pomenirea tuturor credincioșilor răposați

itrc-2-noiembrie-2016După ce Biserica i-a sărbătorit, la 1 noiembrie, pe toți fiii ei ce contemplă în fericire fața lui Dumnezeu, în ziua de 2 noiembrie, creștinii sunt chemați să-i pomenească pe cei care au plecat înaintea noastră la Domnul și dorm somnul păcii. Uniți în acest spirit de credință și rugăciune, seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au dorit să marcheze această zi specială prin câteva momente de evlavie în cadrul cărora și-au adus aminte de credincioșii răposați, mai ales de episcopii, preoții, seminariștii și toate persoanele consacrate care au lucrat și au iubit seminarul.

În dimineața acestei zile, în capela Institutului a fost celebrată o sfântă Liturghie pentru toți episcopii, preoții și profesorii care au activat în seminar, precum și pentru seminariștii răposați. Rugăciunile înălțate către Dumnezeu, prin jertfa lui Isus Cristos, au implorat ca sufletele înaintașilor noștri să fie primite în patria fericiților din ceruri. Apoi, seminariștii, însoțiți de formatorii Seminarului, s-au îndreptat către catedrală unde au participat la un moment de rugăciune prilejuit de trecerea acestora prin Poarta Sfântă Jubiliară, după care au luat parte la sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel pentru sufletele episcopilor, preoților și persoanelor consacrate care au slujit în Dieceza de Iași. La omilie, Excelența Sa PS Aurel Percă a subliniat că adevărații eroi sunt creștinii care, având credința și speranța în învierea lui Cristos, nu simt nicio teamă în fața morții. Spre deosebire de societatea actuală, care exploatează frica omului în „sărbători” de tip Haloween, creștinii privesc moartea ca pe o trecere în adevărata viața, a iubirii Sfintei Treimi. Ei sunt plin de speranță și cred că nu se îndreaptă spre faliment odată cu moartea, ci se vor odihni la sânul lui Dumnezeu.

După amiază, împreună cu PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și cu preoții din parohiile ieșene, seminariștii și profesorii Institutului au participat la o oră de rugăciune în cimitirul Eternitatea. Acest moment solemn de comemorare a celor adormiți în Domnul a fost urmat de o procesiune a seminariștilor în cimitirul din incinta Institutului, condusă de către părintele Daniel Iacobuț.

Urmând îndemnul Sfântului Părinte papa Francisc, în această zi trebuie să privim în două direcții: spre trecut, spre cei care au plecat înaintea noastră la Domnul, și spre viitor, spre drumul pe care și noi îl vom parcurge într-o zi, un drum al speranței, căci ne putem baza pe aceste cuvinte ale lui Isus: „Iar eu îl voi învia în ziua de pe urmă” (In 6,40).

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.