Categorii

Pentru a îngriji şi pentru a primi. Vinerea milostivirii a papei Francisc în ajunul Zilei Săracilor

O „Vineri a milostivirii” care cade aproape în ajunul celei de-a treia Zile Mondiale a Săracilor, trăită de papa Francisc pentru o dublă vizită: la ambulatoriul sanitar montat în latura stângă a pieței „Sfântul Petru” şi la noul centru de primire nocturnă şi diurnă la Palazzo Migliori, pe care pontiful l-a şi inaugurat. O zi de vineri angajantă pentru pontif, cea de 15 noiembrie, caracterizată de o ploaie deasă care nu s-a oprit deloc.

Francisc a sosit pe la 16.30 la ambulatoriul sanitar, primit de marele entuziasm al săracilor şi al celor fără adăpost care i-au rezervat aplauze călduroase. Însoţit de arhiepiscopul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, pontiful a întâlnit medici, infirmieri, voluntari, pacienți şi săraci care se aflau în atriu. Oameni ai străzii, din naționalitățile cele mai disparate, care nu au alt mod de a se îngriji decât adresându-se acestor structuri caritative. Papa a strâns mâini, ascultând relatările lor şi apoi a făcut turul ambulatoriilor, cu diferitele specializări medicale, cărora li se adresează săracii: medicină generală, cardiologie, diabetologie, dermatologie, reumatologie, infecțioase, ginecologie, oftalmologie, podologie, ambulatoriu de analize clinice, pentru vaccin antigripal şi pentru ecografii. Unii au destăinuit că senzația cea mai frumoasă când ajung la ambulatoriu este aceea de a se simți ca acasă, în timp ce medicii, la rândul lor, se simt răsplătiți de acel „mulţumesc” care de acum în structurile în care lucrează zilnic este tot mai mult un cuvânt rar. Papa a apreciat mult structura de serviciu de urgență şi a mulțumit personalului medical şi paramedical care realizează un serviciu de voluntariat deplin. După o scurtă rugăciune, Francisc a salut din nou pe cei prezenți şi a încheiat întâlnirea.

Vizita a reprezentat un semn elocvent de consideraţie şi de încurajare pentru lucrătorii dintr-o structură care primeşte în fiecare zi peste 170 de noi veniţi şi cam şaptezeci de întoarceri. Numai vineri au fost peste 230 de persoane care s-au adresat îngrijirilor ambulatoriului, care, activ din 10 noiembrie şi deschis zilnic de la 8 la 20, va înceta activitatea sa duminică, 17 noiembrie. De fapt, a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Săracilor promovată de dicasterul pentru noua evanghelizare.

Pacienții care vin la servicii sunt primiți de o echipă de tineri medici nou-absolvenți sau care se specializează, care sunt supervizați de respectivii profesori. Primul contact are loc cu triajul, unde desfășoară serviciul femeile din corpul de infirmiere voluntare de la Crucea Roșie Italiană, din Asociația Crucea Roșie din Italia Onlus şi medici din Societatea Italiană de Medicină Generală şi de Îngrijiri Primare. Apoi sunt direcționați şi însoţiţi la diferiții specialiști. Printre prestațiile acordate în această săptămână, se vorbește despre peste 500 de vaccinuri antigripale deja administrate; în afară de asta, au fost diagnosticate două infarcte miocardice şi descoperite multe patologii infective şi metabolice.

Au contribuit la buna reușită a inițiativei Direcția de Sănătate şi Igienă a statului Vatican, medicii specialiști de la Universitatea Catolică – Policlinica Gemelli, de la Universitatea Tor Vergata şi de la Polul de asistență Casa de Îngrijire Sfânta Familie, de la Firma spitalicească „San Giovanni – Addolorata” şi de la Institutul național pentru promovarea sănătății populațiilor migrante şi contrastarea bolilor sărăciei.

Acelaşi entuziasm şi primire a fost rezervată papei la sosirea sa în Largo Alicorni, la câţiva paşi de coloanele de la „Sfântul Petru”, unde se află noul centru de primire nocturnă şi diurnă pentru persoanele fără adăpost. A fost montat în interiorul Palatului Migliori, care poartă numele familiei proprietare care l-a cedat Sfântului Scaun în 1930. Palatul a fost încredințat în comodat de folosință de Administrarea Patrimoniului Scaunului Apostolic (APSA) Elemozineriei Apostolice şi a fost dat în gestiune Comunităţii „Sfântul Egidiu”.

La sosirea papei Francisc a fost primit de cardinalul elemoziner Konrad Krajewski, de episcopul Nunzio Galantino, preşedinte al APSA, de Andrea Riccardi şi de Marco Impagliazzo, respectiv fondatorul şi preşedintele Comunităţii „Sfântul Egidiu”. După o scurtă vizită la parter, care este destinat primirii diurne, papa a mers în capela dedicată sfântului Gheorghe, la etajul întâi. Contemplând ambientele el a comentat: „Frumusețea vindecă!”. Apoi a vizitat etajul dedicat cazărilor, etajul al treilea, şi sălile pregătite ca sufragerie, la etajul al doilea. Apoi s-a oprit la masă cu câteva persoane care locuiesc în centru şi cu niște voluntari. Printre cei fără adăpost erau cei care locuiau pe stradă şi acum, după ce au găsit loc de muncă şi o locuință stabilă, prestează slujirea lor în structură. Erau prezenți şi câţiva angajați de la Elemozineria Apostolică.

În cursul întâlnirii, papa Francisc a vorbit despre cultura rebutului şi despre necesitatea de a recupera un simț de responsabilitate faţă de cei mai săraci. A ascultat relatarea voluntarilor, care de mulţi ani aduc cina celor care trăiesc pe stradă. I-au destăinuit, printre altele, dificultățile experimentate pentru a organiza înmormântarea celor fără adăpost. La sfârşit papa a amintit că atunci când, în anii tinereții sale, era obiceiul, mai ales în zilele de sărbătoare, de a lăsa o farfurie pregătită în timpul meselor pentru cel care avea nevoie de ea, subliniind necesitatea de „a-i educa pe tineri la compasiune”.

Structura este găzduită într-o clădire cu patru etaje având un volum de aproape 2.000 de metri pătrați, în zonă extrateritorială. Era ocupată până în urmă cu câteva luni de surorile calasanziene din Firenze, care timp de mulţi ani au prestat serviciu la Floreria. Acum papa Francisc a voit să fie destinată acestei opere caritative pentru cei mai nevoiași.

Palatul istoric, construit la începuturile secolului al XIX-lea, este decorat cu interioare elegante şi nobiliare şi este înzestrat cu un ascensor şi pentru accesul bătrânilor şi al persoanelor cu dezabilități. La primul etaj se află o capelă, rezervată rugăciunii personale şi comunitare a voluntarilor şi a oaspeților. Camerele pentru odihna nocturnă se află la etajul al treilea şi al patrulea şi vor putea găzdui 50 de persoane între bărbați şi femei, un număr destinat să crească în perioada de frig. Este prevăzut că persoanele găzduite noaptea vor putea avea micul dejun şi cina pregătite în sufrageria de la etajul al doilea. Bucătăria va fi folosită şi de un grup de voluntari şi de diaconi permanenți din dieceza de Roma pentru a pregăti peste 250 de mâncăruri calde, care sunt distribuite seara, de mai mulţi ani, săracilor în gările mai mari din oraș: Termini, Tiburtina şi Ostiense. În afară de asta, primul şi al doilea etaj vor fi destinate serviciului diurn, gestionat şi animat mereu de voluntari. Acolo sunt săli pentru ascultare şi colocviu, pentru folosirea computerului, pentru lectură şi recreație şi pentru alte activități educative şi culturale.

Toate lucrările pentru a adapta ambientele au fost executate de un grup de persoane fără adăpost şi de firme specializate şi au fost supervizate şi finanțate de Elemozineria Apostolică, prin ofertele care provin din distribuirea de pergamente cu binecuvântarea apostolică şi contribuțiile generoase ale persoanelor private. În afară de asta, Elemozineria, împreună cu „Sfântul Egidiu”, s-a angajat să susțină economic toată activitatea centrului.

De Nicola Gori

(După L’Osservatore Romano, 17 noiembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.