Categorii

Paul al VI-lea şi Romero sfinţi împreună

Papa Francisc a autorizat, marţi 6 martie 2018, promulgarea decretelor care recunosc minunile atribuite mijlocirii fericitului Paul al VI-lea respectiv a fericitului Oscar Arnulfo Romero, arhiepiscopul din El Salvador ucis în timp ce celebra Liturghia. Pentru papa timonierul Conciliului şi pentru păstorul martir devenit simbol al apărării celor din urmă se deschid aşadar porţile spre canonizare. Scria asta Stefania Falasca în cotidianul Avvenire. Şi se întăreşte ipoteza unei proclamări în timpul aceleiaşi ceremonii în octombrie, la încheierea Sinodului Episcopilor dedicat tinerilor.

La 6 februarie, reuniunea cardinalilor şi episcopilor din dicaster a exprimat în unanimitate părerea sa favorabilă recunoaşterii minunii petrecute prin mijlocirea papei brescian, încheierea pozitivă a unei sarcini cu risc ridicat încheiată cu naşterea unei fetiţe complet sănătoase. În aceeaşi zi a fost aprobat de cardinali şi episcopi şi minunea atribuită fericitului martir Romero, vindecarea unei femei în pericol de moarte la naştere.

În prima jumătate a lunii mai este prevăzut consistoriul în timpul căruia papa Francisc le va anunţa cardinalilor data canonizării. Este probabil ca să fie aleasă o duminică din octombrie şi ceremonia să se desfăşoare în mod semnificativ în timpul Sinodului Episcopilor (instituit chiar de Paul al VI-lea ca organism consultativ pentru a-l ajuta pe pontif) care va fi dedicat tinerilor.

Însă canonizarea lui Romero ar putea să alunece câteva luni şi să fie celebrată de pontif în America Latină, în ianuarie 2019 la Panama, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului. De altfel aceasta ar fi dorinţa episcopilor salvadorieni, dată fiind importanţa pe care figura arhiepiscopului martir o are pentru continentul latinoamerican. Episcopul auxiliar de San Salvador, cardinalul Gregorio Rosa Chávez a spus în urmă cu un an că proclamarea la Panama „ne-ar da timp să lucrăm profund pentru a obţine ceea ce eu numesc «minunea păcii»”.

Dincolo de deciziile cu privire la data şi la proclamarea comună în aceeaşi ceremonie, sau diferită cu proclamarea lui Romero în continentul său, rămâne de netăgăduit sintonia dintre cei doi noi sfinţi. Paul al VI-lea a fost un papă foarte atent la America Latină. Montini a participat în 1968 la Conferinţa Generală a Episcopatului Latinoamerican de la Medellin, care stabilise opţiunea preferenţială faţă de cei săraci reaprinzând reflectoarele pe pagini importante din doctrina socială a Bisericii. Nici nu se poate uita importanta enciclică montiniană Populorum progressio.

Romero la rândul său acţiona pe urma magisteriului lui Paul al VI-la şi a exortaţiei apostolice Evangelii nuntiandi, document încă actual şi izvor de inspiraţie pentru însuşi papa Francisc. Arhiepiscopul martir păstra în inimă amintirea ultimei întâlniri cu Montini: „Paul al VI-lea mi-a strâns mâna dreaptă şi a ţinut-o îndelung între cele două mâini ale sale şi am strâns şi eu cu cele două mâini ale mele mâna papei”. „Înţeleg munca dumneavoastră dificilă – îi spusese papa Montini – este o muncă ce poate fi neînţeleasă şi are nevoie de multă răbdare şi tărie, dar mergeţi înainte cu curaj, cu răbdare, cu forţă, cu speranţă”. Pontiful brescian se referea la dificultăţile şi la neînţelegerile trăite de Romero în Salvador, unde apropierea sa evanghelică de cei săraci şi apărarea celor din urmă era etichetată ca marxistă.

Fie că proclamarea are loc împreună la Roma în timpul Sinodului din octombrie, fie că are loc în două momente diferite – Sinodul şi ZMT – în ambele cazuri cele două figuri ale noilor sfinţi vor fi oferite atenţiei Bisericii ca modele în momente dedicate special tinerilor.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 7 martie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.