Categorii

Pastoraţia familiei şi formarea tineretului, priorităţi pentru episcopii catolici din România

CER-EpiscopiÎnvăţământul catolic, pastoraţia familiilor, iniţiativele comune ale Bisericii locale în Anul Sfânt al Milostivirii s-au aflat în centrul discuţiilor episcopilor romano-catolici şi greco-catolici din România, reuniţi la Ciofliceni (Snagov) în perioada 9-11 mai 2016, în sesiune plenară de primăvară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER). Lucrările au fost găzduite de Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare”, din Bucureşti, şi s-au desfăşurat la mănăstirea părinţilor carmelitani desculţi, de la Ciofliceni (Snagov). La deschiderea lucrărilor a participat şi Excelenţa Sa Mons. Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova.

În plenul lucrărilor, pe lângă temele amintite, episcopii au discutat despre Olimpiada naţională de religie catolică, subliniind, de asemenea, şi necesitatea unei coordonări naţionale a pastoraţiei familiei. Referitor la apropiata Întâlnire Mondială a Tineretului, de la Cracovia (Polonia), din 25-31 iulie, episcopii şi-au manifestat bucuria pentru participarea numeroasă a tinerilor catolici din România. Totodată, au discutat şi despre organizarea pelerinajului comun al diecezelor şi eparhiilor catolice din România la Roma, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii.

De asemenea, episcopii au analizat incidenţa Codului Fiscal asupra administraţiei bunurilor Bisericii, trimiţând în acest sens o scrisoare către ministrul secretar de stat al Secretariatului pentru Culte; au dat o declaraţie cu privire la alegerile locale din 5 iunie 2016, în care îi îndeamnă pe credincioşii catolici şi pe toţi oamenii de bună credinţă să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot: „Creştinii trebuie să aibă un rol activ şi esenţial în păstrarea şi promovarea valorilor creştine proprii poporului nostru, şi conforme cu învăţătura Sfintei Scripturi şi a Bisericii. Fiecăruia în parte şi tuturor nu ne este indiferent cine ne reprezintă politic valorile şi aspiraţiile sociale”.

În după-amiaza zilei de marţi, 10 mai, episcopii au fost primiţi de preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis. În seara aceleiaşi zile, episcopii au celebrat împreună sfânta şi dumnezeiasca Liturghie în catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare”, din Bucureşti, iar apoi au fost primiţi de nunţiul apostolic la sediul Nunţiaturii.

Conform statutului, preşedinţia CER este preluată de Eminenţa Sa cardinalul Lucian Mureşan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, iar episcopii membri l-au ales ca vicepreşedinte pe arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, ÎPS Ioan Robu, pentru un mandat de 3 ani. De asemenea, a fost ales un nou Consiliu permanent, format din card. Lucian Mureşan – preşedinte CER, ÎPS Ioan Robu – vicepreşedinte CER, PS László Böcskei – episcop romano-catolic de Oradea, PS Vasile Bizău – episcop greco-catolic de Maramureş.

S-a stabilit ca următoarea sesiune ordinară a Conferinţei Episcopilor Catolici din România să se desfăşoare la Oradea, la sediul Episcopiei Romano-Catolice, în perioada 26-28 septembrie 2016.

Conferinţa Episcopilor din Română îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi comuniunea cu urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte papa Francisc.

Pr. Francisc Ungureanu,
secretar general

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.