Categorii

Părintele Samir: Nadia Murad, un premiu Nobel acordat curajului unei „amintiri vii” a masacrelor ISIS

O recunoaştere a curajului unui „simbol şi unei amintiri vii” a violenţelor şi masacrelor  îndurate de o întreagă populaţie. Şi invitaţia de „a avea grijă de multele victime care încă aşteaptă să înfrunte traumele datorate abuzurilor îndurate”. Aşa comentează părintele Samir Youssef, paroh din dieceza de Amadiya (Kurdistan) la agenţia AsiaNews acordarea premiului Nober pentru pace 2018 lui Nadia Murad, o tânără yazidă victimă a violenţelor şi violurilor făcute de Statul Islamic (SI, fost ISIS). Preotul caldeean s-a îngrijit în aceşti ani de mii de refugiaţi creştini, musulmani, yazidi care au părăsit casele lor în 2014 pentru a scăpa de miliţienii „Califatului”. Şi a văzut cu ochii săi devastările îndurate de victime, adesea femei tinere – chiar minore – tratate ca adevărate sclave sexuale de către jihadişti.

În această dimineaţă Norwegian Nobel Institute din Oslo a acordat premiul Nobel pentru pace medicului şi activistului congolez Denis Mukwege şi activistei yazide Nadia Murad. Aşa cum se citeşte în motivaţiile care au dus la acordarea distincţiei, comitetul a voit să premieze „angajarea împotriva violului ca armă de război”. De fapt, violenţa sexuală este recunoscută complet ca armă folosită de soldaţi şi adesea este asociată la masacre şi genocide a populaţii întregi, aşa cum s-a întâmplat în Irak în dauna minorităţii yazidi.

Nadia Murad, astăzi în vârstă de 25 de ani, în august 2014 a fost sechestrată din satul său natal Kocho, aproape de Sinjar, şi transferată la Mosul, mult timp capitală şi fortăreaţă a lui ISIS în Irak. În timpul asediului jihadiştilor la muntele Sinjar, tânăra a pierdut şase fraţi şi pe mama sa. În capitala „Califatului” a îndurat repetate violuri şi torturi, împreună cu alte mii de femei tinere, dintre care unele minore.

În timpul detenţiei a fost bătută, arsă cu mucuri de ţigară, violată de mai multe ori. A reuşit să fugă profitând de o distragere a călăilor săi şi s-a refugiat într-o familie din zonă şi care a ajutat-o să ajungă într-un lagăr de refugiaţi la Dohuk, în Kurdistanul irakian.

În septembrie 2016, a devenit prima ambasadoare ONU pentru demnitatea supravieţuitorilor traficului de fiinţe umane; o lună mai târziu i s-a acordat premiul Sakharov – cea mai mare distincţie a Uniunii Europene în tema drepturilor umane – pentru propria angajare în favoarea victimelor.

Poporul yazidi, o minoritate etnico-religioasă în ţara arabă, este printre cele care au îndurat în măsură mai mare crimele miliţiilor extremiste sunnite din Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic), echivalabile conform unor activişti cu un adevărat „genocid”. Nadia Murad Basee (împreună cu Lamiya Aji Bashar) a avut curajul şi forţa de a povesti lumii oroarea îndurată, împreună cu alte mii de femei, chiar minore, sub jugul jihadist.

„Acest premiu, pentru care a fost candidat şi patriarhul Sako, este frumos şi ne face fericiţi şi orgolioşi”, povesteşte părintele Samir. Această acordare, continuă preotul, este „un semnal de încurajare, un imn adus vieţii şi speranţei după drama îndurată sub Daesh”. Nu numai pentru yazidi, ci pentru „toate minorităţile, şi cea creştină, care au trebuit să sufere războiul, terorismul, violurile” ca arme de război. Nadia Murad, afirmă el, „ne învaţă pe noi toţi că viaţa continuă mai puternică decât experienţele negative, că merge înainte în pofida răului şi că trebuie să fie unită cu o iertare care este izvor de reconciliere”. Forţa sa şi curajul său „sunt un semnal al iubirii lui Dumnezeu”.

Pentru părintele Samir, premiul Nobel pentru pace acordat lui Nadia Murad este o invitaţie de „a cunoaşte istoriile de suferinţe şi persecuţie” care s-au repetat în aceşti ani în Irak. Şi o invitaţie de a povesti. „Eu însumi – subliniază el – cunosc multe femei tinere care au îndurat aceleaşi violenţe şi n-au găsit niciodată forţa de a vorbi despre ele. Vărsau numai lacrimi tăcute şi pline de ruşine. Speranţa – conclude părintele Samir – este ca lumea să acorde mai mare atenţie dramei lor, suferinţelor lor, şi să se străduiască pentru ca să poată primi un ajutor corespunzător şi parcursuri menite să le ajute să depăşească trauma. Şi astăzi în Irak sunt sute de Nadia Murad”.

(După AsiaNews, 5 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.