Categorii

Părintele Lombardi: „E frumos a avea un Papă emerit care se roagă pentru Biserică, pentru succesorul său”

„De fiecare dată când vedem imagini cu Papa Francisc şi cu predecesorul său împreună este o mare bucurie pentru toţi şi un frumos exemplu de unire în Biserică, în varietatea condiţiilor”. Este părerea părintelui Federico Lombardi, preşedinte al Fundaţiei vaticane Joseph Ratzinger – Benedict al XVI-lea.

Fostul director al Sălii de presă a Sfântului Scaun a fost intervievat de Radio Vatican la patru ani de la gestul inedit al lui Benedict al XVI-lea de a renunţa la slujirea petrină, petrecut la 11 februarie 2013.

„Modul în care a trăit şi trăieşte aceşti ani – explică părintele Lombardi cu privire la Ratzinger – corespunde cu ceea ce ne spusese, adică să trăiască în rugăciune, în retragere, dintr-un punct de vedere spiritual şi cu extremă discreţie, slujirea sa de însoţire în rugăciune a vieţii Bisericii precum şi de solidaritate cu succesorul său chiar în responsabilitatea sa. Asta e ceea ce se întâmplă, în seninătate deplină”.

Fostul director al Sălii de Presă vaticane a comentat că este „într-adevăr foarte frumos a avea pe Papa emerit care se roagă pentru Biserică, pentru succesorul său. Este o prezenţă pe care noi o simţim, ştim că el există şi chiar dacă nu-l vedem des, când îl vedem toţi suntem foarte bucuroşi pentru că îl iubim”.

Părintele Lombardi, care l-a întâlnit pe Benedict al XVI-lea în diferite ocazii în ultimele luni, spune că l-a găsit „perfect din punctul de vedere al lucidităţii, al prezenţei spirituale, mentale”, deci „este o adevărată plăcere să stai cu el”.

Venind la raportul dintre Benedict al XVI-lea şi Francisc, părintele Lombardi explică faptul că este un fapt „inedit”, dar „trăit cu extremă seninătate şi normalitate, pentru că motivaţia şi modul în care s-a petrecut acest lucru a fost extrem de liniar, clar, senin”.

El subliniază că Bergoglio „simte desigur” sprijinul predecesorului său, cu prezenţă şi cu rugăciuni, „cultivă acest raport, uneori cu vizite, uneori cu telefoane, desigur cu multe semne de familiaritate, de respect şi de aşteptare a sprijinului spiritual”.

Părintele Lombardi conclude aşadar că „da, trăim această realitate inedită, dar este frumoasă, este mângâietoare; aş spune că de fiecare dată când vedem imagini ale Papei Francisc şi predecesorul său împreună este o mare bucurie pentru toţi şi este un frumos exemplu de unire în Biserică, în varietatea condiţiilor”.

(După Zenit, 10 februarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.