Categorii

Papa vizitează 20 de tinere eliberate de la prostituţie

Papa-tinereUn nou gest al Papei Francisc în cadrul „Vinerilor Milostivirii”. La ora 17.00, vineri 12 august, Pontiful a mers într-o structură romană a „Comunităţii Papa Ioan al XXIII-lea”, întemeiată de pr. Oreste Benzi, pentru a întâlni 20 de femei eliberate din sclavia racket-ului prostituţiei. Şase dintre ele provin din România, 4 din Albania, 7 din Nigeria şi celelalte trei din Tunisia, Italia, respectiv Ucraina. A fost o adevărată surpriză pentru tinere care, deschizând uşa apartamentului privat, se aşteptau la orice în afară de a-l vedea pe Papa Francisc.

Vârsta medie a celor cazate în structură este pe la 30 de ani. Toate au îndurat grave violenţe fizice şi trăiesc protejate. Cu ele, pentru a-l primi pe Papa, erau responsabilul general al comunităţii, Giovanni Paolo Ramonda, asistentul spiritual pr. Aldo, doi lucrători de stradă şi responsabila apartamentului care se află în zona de nord a Romei.

Papa s-a întreţinut peste o oră cu mult afabilitate, ascultând experienţele triste ale acestor tinere şi le-a încurajat să privească înainte cu multă încredere. Vizita de astăzi a Papei Francisc este o altă chemare adresată conştiinţelor pentru a combate traficul de fiinţe umane, pe care Sfântul Părinte l-a definit de mai multe ori ca „un delict împotriva umanităţii” şi „o plagă în trupul umanităţii contemporane, o plagă în trupul lui Cristos”. Cu acest semn Papa Francisc a voit să reafirme că Milostivirea nu este un cuvânt abstract ci o acţiune concretă cu care ne angajăm şi în social pentru a reda demnitate persoanelor supuse la noi forme de sclavie.

Vinerile Milostivirii

În ianuarie Pontiful a vizitat o casă de odihnă pentru bătrâni şi una pentru bolnavii aflaţi în stare vegetativă la Tor Spaccata; în februarie, o comunitate pentru dependenţi de droguri la Castel Gandolfo; în martie (Joia Sfântă) Centrul de primire pentru refugiaţi (CARA) din Castelnuovo di Porto; în aprilie vizita refugiaţilor şi migranţilor în Insula Lesbo; în mai comunitatea „Chicco” pentru persoane cu grave neputinţe mentale la Ciampino; în iunie două comunităţi romane pentru preoţi bătrâni şi suferinzi. Vineri 29 iulie, în cursul călătoriei în Polonia, Papa a făcut „vinerea Milostivirii” cu rugăciunea în tăcere la Auschwitz-Birkenau, vizita la copiii bolnavi la spitalul pediatric din Cracovia şi Via Crucis cu tinerii de la ZMT, fiind prezenţi tineri irakieni, sirieni şi alţii care proveneau din alte zone de război şi necazuri.

(După Vatican Insider, 12 august 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.