Categorii

Papa va proclama sfânt în timpul Sinodului un tânăr muncitor din secolul al XIX-lea

Papa va proclama sfânt pe Nunzio Sulprizio, tânăr din Abruzzo mort la 19 ani în secolul al XIX-lea datorită unei boli contractate în atelierul în care lucra ca fierar – „exemplu perfect pentru muncitori”, cum l-a definit în plin Conciliu al II-lea din Vatican Paul al VI-lea, care va fi canonizat în aceeaşi zi – în cursul următorului Sinod despre tineri (3-28 octombrie). A stabilit asta însuşi papa Francisc în cursul unui consistoriu ordinar public „ad hoc” pe care l-a prezidat în această dimineaţă.

Cu formulă în latină Jorge Mario Bergoglio i-a anunţat pe cardinalii convocaţi în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic pentru unica sa ceremonie publică din aceste săptămâni de vară că Nunzio Sulprizio va fi înscris în lista sfinţilor duminică 14 octombrie 2018. Pontiful argentinian a stabilit, într-un consistoriu din iunie, că la aceeaşi dată vor fi canonizaţi şi Paul al VI-lea, arhiepiscopul salvadorian martir Oscar Arnulfo Romero şi, în afară de asta, părintele Francesco Spinelli (fondator al Institutului Surorilor Adoratoare ale Preasfântului  Sacrament), părintele Vincenzo Romano, sora Maria Caterina Kasper (fondatoare a Institutului Slujitoarelor Sărace ale lui Isus Cristos) şi sora Nazaria Ignazia a Sfintei Tereza a lui Isus (fondatoare a Congregaţie Surorilor Misioneras Cruzadas de la Iglesia).

„În iminenţa Sinodului tinerilor pe care Sanctitatea Sa l-a convocat pentru toamna următoare”, a subliniat în introducerea ceremoniei cardinalul Angelo Amato, fost prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, „figura lui Nunzio Sulprizio constituie un model al unuia care, aşa cum a scris papa, nu suportă să se sufoce în imanenţa din această lume şi suspină pentru Dumnezeu, iese din sine în laudă şi lărgeşte propriile graniţe în contemplarea Domnului”.

Nunzio Sulprizio, a amintit cardinalul, s-a născut la 13 aprilie 1817 la Pescosansonesco, în provincia Pescara. După moartea părinţilor, a fost crescut mai întâi de bunica, la 6 ani, şi, după moartea sa, de un unchi, Domenico Lucani, care l-a constrâns să lucreze ca argat în atelierul său de fierar, interzicându-i să meargă la biserică. Datorită muncii grele, tânărul s-a îmbolnăvit de tuberculoză osoasă. În 1832, un alt unchi, Francesco Sulprizio, militar de cameră la Maschi Angionio, l-a luat cu sine la Napoli, unde, prin interesarea unui colonel, Felice Wochinger, care a fost pentru el un adevărat tată, a fost asistat în spital. Însă boala a degenerat, aşa încât medicii se gândeau să-i amputeze piciorul, şi tânărul, tot mai slăbit, s-a stins la 5 mai 1836 la vârsta de 19 ani.

Ca sigiliu al vieţii sale scurte trăite cu devoţiune şi suportare a durerii, papa Pius al IX-lea l-a declarat venerabil în 1859, papa Leon al XIII-lea a aprobat în 1891 decretul despre trăirea eroică a virtuţilor de către tânăr, propunându-l ca model al tineretului muncitor.

În 1963, Ioan al XXIII-lea a promulgat decretul care aproba minunile pentru beatificarea sa şi la 1 decembrie 1963 Paul al VI-lea l-a proclamat fericit. „Tânăr şi muncitor, iată binomul care pare să-l definească pe noul fericit”, a spus cu acea ocazie papa Montini într-o celebrare în faţa episcopilor din toată lumea care participau la Conciliul al II-lea din Vatican. „Poate un tânăr să fie sfânt? Poate un muncitor să fie sfânt? Ba chiar va fi şi mai interesant dacă vom reuşi să descoperim că acest drag ales al nostru nu numai că a fost vrednic de beatificare deşi era tânăr şi deşi era muncitor, ci tocmai pentru că era tânăr şi pentru că era muncitor”.

Nunzio Sulprizio spune că nicio vârstă ca aceea a tinerilor „nu este capabilă de idealurile mari, de eroisme generoase, de exigenţele coerente de gândire şi de acţiune”, a mai spus Paul al VI-lea şi a amintit că le revine tinerilor să se consacre „salvării unei societăţi care are nevoie întocmai de suflete puternice şi neînfricate”, în timp ce „vouă, muncitorilor, acest coleg al vostru sărac şi suferind vă aduce un mesaj cu multe capitole. Spune mesajul lui Nunzio Sulprizio beatificat, înainte de toate, că Biserica se gândeşte la voi, că are stimă şi încredere faţă de voi, că vede în condiţia voastră demnitatea omului şi a creştinului, că povara însăşi a trudei voastre este titlu pentru promovarea voastră socială şi pentru măreţia voastră morală”.

„Mai spune mesajul lui Nunzio Sulprizio că munca a suferit şi că încă are nevoie de protecţie, de asistenţă şi de ajutor pentru a fi liberă şi umană, şi pentru a permite vieţii expansiunea sa legitimă – a continuat Paul al VI-lea –. Vă va mai spune că munca nu se poate separa de marele său complement, care este religia; religia care dă lumina, adică motivaţiile supreme ale vieţii şi care determină de aceea scara adevăratelor valori ale vieţii însăşi; religia dă respiraţie, adică interioritate, purificare, nobleţe, întărire trudei fizice şi activităţii profesionale; religia umanizează tehnica, economia, socialitatea; religia îi face pe oamenii harnici mari şi buni şi drepţi şi liberi şi sfinţi”.

O cauză de beatificare şi canonizare care se încheie acum: la 8 iunie papa a aprobat o minune atribuită mijlocirii lui Nunzio Sulprizio, astăzi a prezidat consistoriul ordinar public pentru votul cu privire la canonizarea sa şi la 14 octombrie va proclama sfânt, în plină desfăşurare a Sinodului, pe acest tânăr muncitor.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 19 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.