Categorii

Papa se roagă pentru victimele atentatului de la Barcelona

Papa Francisc se uneşte cu durerea generală datorită atentatului terorist care ieri după-amiază a răscolit Barcelona. Într-o telegramă difuzată de purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, pontiful spune că a aflat cu „preocupare gravă” ceea ce s-a întâmplat de-a lungul Rambla de Canaletes, la doi paşi de Plaça de Catalunya, în centrul oraşului, unde pe la ora 17.00, o furgonetă albă a intrat cu mare viteză în mulţimea de cetăţeni şi turişti prezenţi acolo ucigând şi rănind pe mulţi dintre ei şi izbindu-se într-un chioşc aproape de piaţa Boqueria.

Papa Bergoglio, se citeşte în nota vaticană, „se roagă pentru victimele acestui atentat şi doreşte să exprime apropierea sa de tot poporul spaniol, îndeosebi de răniţi şi de familiile victimelor”. Bilanţurile vorbesc despre 13 persoane ucise şi circa o sută de răniţi şi în mod grav, între care câţiva copii. Atentatul a fost revendicat de Statul Islamic.

În timp ce premierul Rajoy a anunţat trei zile de doliu naţional, o condamnare fermă a atentatului vine de la Conferinţa Episcopală Spaniolă care este alături de societate şi de forţele de poliţie, rugându-se pentru familiile victimelor. Într-o notă a secretariatului general prelaţii afirmă: „În faţa acestui fapt tragic şi execrabil, Conferinţa Episcopală Spaniolă vrea înainte de toate să arate propria apropiere şi rugăciune de toate victimele şi de familiile lor. În afară de asta vrem să exprimăm şi sprijinul nostru faţă de toată societatea care este atacată cu aceste acţiuni, de această dată cetăţenii din Barcelona, şi faţă de forţele de securitate”.

În acelaşi timp, continuă episcopii, „condamnăm orice demonstraţie de terorism, practică intrinsec perversă, total incompatibilă cu o viziune morală a vieţii, justă şi raţională. Nu numai că lezează serios dreptul la viaţă şi la libertate, ci este demonstraţia celei mai dure intoleranţe şi totalitarism”. „Cerem tuturor credincioşilor – este apelul păstorilor spanioli – să înalţe rugăciuni către Dumnezeu pentru ca să acorde odihna veşnică răposaţilor, să restabilească sănătatea celorlalte victime, să dea mângâiere familiilor şi să umple de pace inima persoanelor de bunăvoinţă” şi pentru ca „niciodată să nu se mai repete aceste acţiuni reprobabile”.

„Totalmente zdruncinaţi” pentru această barbarie „teribilă” sunt şi cei unsprezece episcopi din Catalonia care, într-un comunicat, condamnă atacul „şi dispreţul său faţă de viaţa şi demnitatea umană”. „Nicio cauză nu justifică violenţa sau moartea nimănui”, scriu ei, şi „încredinţează victimele milostivirii lui Dumnezeu şi se roagă intens pentru cei răniţi, pentru rudele şi prietenii persoanelor implicate, precum şi pentru arhidieceza de Barcelona şi îi însoţesc cu durere în această tragedie care a lovit un oraş ca Barcelona mereu angajat în cauza păcii şi dreptăţii”.

La rândul său, arhiepiscopul Juan José Omella, cardinal în ultimul consistoriu din iunie, a anulat exerciţiile spirituale pe care le făcea şi s-a întors imediat în capitala catalană – după cum informează dieceza – „pentru a însoţi în acest moment de durere”. Predecesorul său, cardinalul Lluis Martinez Sistach, a condamnat „ferm” atentatul exprimând solidaritatea sa.

N-a lipsit nici glasul Uniunii Călugărilor din Catalonia (URC) care a stigmatizat cu forţă „acest şi orice act terorist”, manifestând propriile condoleanţe rudelor victimelor şi tuturor celor care au fost implicaţi în măcel cu dorinţa ca „să găsească forţa şi căldura care să le permită să reconstruiască vieţile proprii”. Călugării reafirmă şi angajarea de „a continua să fie constructori de pace şi de înţelegere” şi subliniază: „Credem profund că iubirea, dreptatea şi pacea sunt mult mai puternice decât ura, violenţa şi distrugerea. Cu credinţă, să continuăm să ne rugăm şi să lucrăm pentru a construi armonia care să ne permită să trăim împreună fără ca nimănui să-i fie frică de nimeni”.

Grupul de dialog interreligios de la Manresa a convocat o rugăciune pentru pace sâmbătă la ora 21.00 la conventul „Sfânta Clara”. Fraţii din Assisi au amintit în această dimineaţă la mormântul sfântului Francisc pe cei care au murit şi pe toţi cei care suferă şi au suferit datorită atentatelor teroriste. „Să se înalţe puternică rugăciunea din fiecare colţ al lumii – scriu franciscanii pe situl lor – pentru ca să se stingă violenţa şi să se aprindă lumina speranţei”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 18 august 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.