Categorii

Papa: Roma astăzi „este plină” de prânzuri cu săracii

Este şi cel care, după ce l-a salutat papa, vrea o fotografie cu el şi fără să-şi facă probleme de „ceremonial” sau de „autoritate”, îi dă monseniorului Fisichella telefonul celular pentru a se fotografia cu papa. După aceea, sunt unii care după ce îl îmbrăţişează pe papa izbucnesc în plâns. Se întâmplă şi asta la prânzul lui Jorge Mario Bergoglio cu nevoiaşii în prima Zi Mondială a Săracilor. Pontiful găzduieşte 1500 de săraci, în timp ce alţi 2000 mănâncă la alte mese din Roma, care „astăzi este plină” de asta, exclamă cu bucurie pontiful.

„Aula Paul al VI-lea”, marea sală proiectată de Pier Luigi Nervi utilizată pentru audienţele papale sau cel mult pentru concerte, a fost transformată într-o sală de mese, cu o sută cincizeci de mese, fiecare cu zece locuri. Mesele sunt întinse, pregătite în manieră elegantă dar sobră.

Papa Francisc – sosit cu monseniorul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări – îi salută pe cei prezenţi, apoi spune: „Bun venit tuturor. Să ne pregătim pentru acest moment împreună; fiecare dintre noi cu inima plină de bunăvoinţă, de prietenie”; toţi cei prezenţi sunt invitaţi „să împărtăşească prânzul urându-şi tot binele unii altora”. După rugăciune, îi salută pe oaspeţii răspândiţi prin capitală: „O binecuvântare şi tuturor celor (2000, îi aminteşte Fisichella, nr) care sunt la celelalte mese prin Roma. Roma este plină astăzi” de aceste prânzuri; un salut „şi aplauze de aici”.

Francesco ia prânzul aşezându-se la una dintre mese, un pic mai mare decât celelalte, cu vreo douăzeci de persoane.

Toate persoanele nevoiaşe prezente – 1500 din cele circa 7000 care au participat la Liturghia celebrată la „Sfântul Petru” astăzi tot pentru Ziua Mondială a Săracilor – sunt însoţite de personalul din asociaţiile de voluntariat provenind nu numai din Roma şi din Lazio, ci şi din diferite dieceze din lume (de exemplu Paris, Lyon, Nantes, Angers, Beauvais, Varşovia, Cracovia, Solsona, Malines-Bruxelles şi Luxemburg). Săracii sunt serviţi de patruzeci de diaconi din dieceza de Roma şi de circa 150 de voluntari provenind din alte dieceze. Meniul, pregătit de restaurantul „Al Pioppeto” a lui Sergio Dussin, prevede găluşte mici sarde la tigaie cu roşii, măsline şi brânză „Collina Veneta”, tocană de viţel cu verdeaţă, mămăligă şi broccoli de Bassano, tiramisù alla veneta, apă, suc de portocale şi cafea. Animă prânzul Fanfara Jandarmeriei Vaticane şi corul „Le Dolci Note”, compus din copii şi adolescenţi de la 5 la 14 ani.

Ceilalţi oaspeţi romani ai papei se află la mese în seminarii şi colegii catolice din Roma (Colegiul Pontifical American, Colegiul apostolic leonian, masa de la Circolo San Pietro, masa Caritas Roma, Comunitatea „Sfântul Egidiu”, Seminarul Pontifical Mic Roman, Ateneul Pontifical Regina Apostolorum) pentru a participa şi ei la un prânz festiv.

Astăzi Francisc publică şi un tweet: „În această zi, invit întreaga Biserică să ţină privirea îndreptată spre cei care întind mâinile lor cerând solidaritatea noastră”.

Bergoglio a instituit Ziua Mondială a Săracilor la sfârşitul Jubileului extraordinar al milostivirii.

De Domenico Agasso jr.

(După Vatican Insider, 19 noiembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.