Categorii

Papa: preoţii tineri să caute o călăuză, cei bătrâni să fie pregătiţi să fie călăuză

Preoţii să caute o călăuză atunci când sunt tineri sau la vârsta mijlocie şi să fie gata să devină călăuză atunci când sunt mai înaintaţi în vârstă. Vârstele în preoţie, cu propriile caracteristici speciale, riscurile şi potenţialităţile, au fost tema despre care papa Francisc a vorbit astăzi clerului din Roma reunit în bazilica „Sfântul Ioan din Lateran” pentru întâlnirea tradiţională de la începutul Postului Mare.

Celor tineri papa le-a cerut să caute un stil sacerdotal, ca şi cum ar fi o cartă de identitate sau o amprentă personală, pentru că fiecare preoţie este unică. De fapt, trebuie să privim nu atât la circumstanţele vieţii, ci la crearea unui propriu stil în desfăşurarea slujirii. Desigur, chiar şi în pofida limitelor fiecăruia, care trebuie luate în considerare, de care trebuie ţinut cont şi trebuie „dialogat”. După aceea a cerut preoţilor tineri să-şi găsească o călăuză, un om înţelept, deoarece pentru a fi ecleziali trebuie făcute lucrurile în faţa unui martor pentru confruntare. De altfel, preotul este un bărbat celibatar, dar nu poate trăi singur, este nevoie de o călăuză care să-l ajute în discernământ în acest timp al rodniciei.

Preoţilor care trec prin vârsta mijlocie, între patruzeci şi cincizeci de ani, Francisc le-a spus că aceea este vârsta în care el este ca un soţ căruia cu timpul i-au trecut îndrăgostirea şi emoţiile din tinereţe. Aşa este în raportul cu Dumnezeu. În această perioadă este nevoie şi mai mult de a avea o călăuză pentru discernământ şi de multă rugăciune, pentru că este periculos a merge înainte singuri. Este momentul în care se vede cum cresc fiii spirituali şi în care rodnicia începe să diminueze. Este şi timpul ispitelor de care cineva se poate chiar ruşina, dar, a avertizat papa, diavolul este cel care trebuie să se ruşineze când le insinuează. Important este de a nu ceda. Începe şi perioada acelor „la revedere” motiv pentru care este bine să se înceapă a se învăţa să se ia rămas-bun.

În sfârşit, preoţii care au peste cincizeci de ani se află în timpul înţelepciunii în care sunt chemaţi să ofere amabilitatea şi disponibilitatea lor, şi cu zâmbetul. Credincioşii care se apropie de un duhovnic bătrân nu se simt înfricoşaţi, văd în el un om primitor. Preoţii bătrâni pot să facă mult, mai ales cu pastoraţia urechii, adică ascultând, stând aproape de cei care sunt în durere, arătând compasiune. Acesta este timpul iertării fără condiţii, a spus papa, care i-a invitat pe preoţii bătrâni să dialogheze cu cei tineri şi să-i ajute să găsească rădăcinile de care noile generaţii de astăzi au nevoie.

Venit pe la 10.30 în bazilica laterană, în timp ce se desfăşura liturgia penitenţială condusă de vicarul Angelo De Donatis, papa a spovedit mai mult de o oră. La sfârşitul meditaţiei sale, înainte de binecuvântarea conclusivă, a fost dăruit tuturor celor prezenţi un volum cu titlul Iubiţi fraţi întru preoţie… Texte ale episcopilor de Roma către clerul roman pentru Oficiul lecturilor din zilele săptămânii în timpul Postului Mare.

(După AsiaNews.it, 15 februarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.