Categorii

Papa pe neaşteptate într-un centru pentru bolnavi de Alzheimer la Roma

Astăzi este vineri şi devine o nouă „Vineri a Milostivirii”, cu respectiva surpriză papală. Francisc părăseşte Vaticanul şi merge să vizeze un centru pentru bolnavi de Alzheimer la Roma. Este vorba despre Villaggio Emanuele la Bufalotta, în periferia de nord a capitalei.

„Vinerile Milostivirii” sunt angajarea pastorală asumată de pontif după ultimul Jubileu.

Bergoglio, însoţit de monseniorul Rino Fisichella, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare, iese din Casa Sfânta Marta la 15.30 şi se îndreaptă spre Institutul situat în Parco delle Sabine: este o structură dedicată îngrijirii persoanelor care suferă de boala Alzheimer, organizată ca un adevărat sat, care permite să se trăiască în condiţii de normalitate, reproducând multe mici aspecte ale vieţii zilnice, necesare celui care trăieşte patologia dificilă pentru a crea şi a menţine o punte de comunicare cu exteriorul, promovând socializarea şi incluziunea.

Satul, structură unică în Italia, poartă numele fondatorului său, Emmanuele emanuele, preşedinte onorific al Fundaţiei Roma, care „cu clarviziune s-a străduit pentru a căuta o soluţie inovatoare pentru asistenţa rezidenţială a bolnavilor de Alzheimer”, explică de la Sala de Presă a Sfântului Scaun. La sosirea sa, episcopul de Roma este primit cu uimire de rezidenţi şi de personal, în curtea Satului.

Francisc îi salută pe toţi cei prezenţi, schimbă cu fiecare dintre ei câteva cuvinte de încurajare. Rezidenţii, împreună cu Emanuele şi cu actualul preşedinte în funcţie, Franco Parasassi, îl însoţesc pe papa în diferitele zone ale structurii aflate la dispoziţia rezidenţilor: unii oaspeţi care se odihnesc în camerele lor primesc vizita neaşteptată şi au ocazia de a se întreţine şi schimbă câteva cuvinte cu pontiful; alţii, angajaţi în activităţile recreative, ilustrează activităţile lor zilnice în Sat.

Structura este compusă din 14 case, fiecare găzduind şase persoane. În afară de locuinţe, sunt prezente un minimarket, un bar, un restaurant şi un salon de înfrumuseţare care sunt la dispoziţia rezidenţilor. Toate aceste servicii sunt vizitate de pontif. Pacienţii, numiţi simplu rezidenţi, pot face cumpărături la supermagazin, pot ajuta lucrătorii în bucătărie, pot să se ocupe de gestiunea casnică, menţinând astfel simţul realităţii şi al propriei identităţi. Sunt diferite şi activităţile oferite: artă, muzică, sport, citire de cărţi, sunt numai câteva din activităţile care ritmează ziua rezidenţilor.

„Vizita a fost trăită de toţi ca un dar şi un moment de bucurie”, subliniază Sfântul Scaun. Francisc a voit „să-şi îndrepte atenţia spre condiţiile de excludere şi de singurătate pe care o boală precum Alzheimer riscă să le genereze în persoanele lăsate adesea singure de societate, creând în cei din familie o puternică dezorientare, necaz şi suferinţă”. Creşterea progresivă a aşteptărilor de viaţă „aminteşte şi de o mai mare conştiinţă şi respectare a necesităţilor şi a demnităţii celui care trăieşte pe piele proprie această boală şi a celui care se află alături de bolnav”.

Înainte de a se întoarce în Vatican, papa dăruieşte un pergament cu un gând scris la mână şi o pictură care reprezintă Naşterea Domnului.

De Domenico Agasso

(După Vatican Insider, 12 aprilie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.