Categorii

Papa la „San Vittore”, prânz cu deţinuţii cu pilaf şi şniţel

O masă de circa 50 de metri, acoperită cu o faţă de masă galbenă din hârtie. Un meniu – egal pentru toţi – tipic milanez: orez cu şofran, şniţel şi cartofi prăjiţi, budincă şi cu o „nuanţă” romană a anghinarei „alla giudia”. Prânzul Papei Francisc cu o sută de deţinuţi din închisoarea „San Vittore” s-a desfăşurat astfel, cu simplitate. Aceeaşi simplitate care caracterizează întreaga vizită în metropola lombardă, unde Pontiful a ajuns la primele ore ale dimineţii, prezentându-se în periferia Caselor Albe (Case Bianche) „ca un preot”.

Şi „ca un preot” Francisc a trecut pragul cunoscutei închisori puţin după amiază, după ce s-a rugat Angelus cu mii de credincioşi în piaţa Domului. „Vă mulţumesc pentru primire. Eu mă simt ca acasă cu voi”, a început Episcopul de Roma. „Isus a spus: «Am fost în închisoare şi voi m-aţi vizitat». Voi pentru mine sunteţi Isus, sunteţi fraţi. Eu nu am curajul să spun nici unei persoane care este în închisoare: «O merită». Domnul mă iubeşte pe mine ca şi pe voi, acelaşi Isus este în voi şi în mine, noi suntem fraţi păcătoşi. Gândiţi-vă la copiii voştri, la familiile voastre, la părinţii voştri. Petrec atâta timp aici cu voi care sunteţi inima lui Isus rănită. Mulţumesc mult şi rugaţi-vă pentru mine”.

Cea în închisoare a devenit de acum o etapă obligatorie în vizitele Papei argentinian în diecezele italiene sau în timpul călătoriilor internaţionale: la Poggioreale la Napoli sau la Castrovillari în Calabria, ca şi la Palmasola în Bolivia, Ciudad Juárez în Mexic sau în „Casa Correccional Buen Pastor”, institut penitenciar feminin în Paraguay.

Un semn de atenţie din partea Pontifului faţă de o categorie „slabă” şi marginalizată a societăţii, de care el însuşi se simte într-un fel părtaş: „De fiecare dată când intru într-o închisoare mă întreb: «De ce ei şi nu eu?»”, a spus Papa. Cuvinte după care au urmat gesturi continue de apropiere faţă de deţinuţi şi apeluri neîncetate pentru a le garanta lor condiţii mai bune de viaţă şi respectarea drepturilor lor.

Un mesaj pe care Papa îl proclamă şi astăzi la Milano, vizitând vechea structură din via Filangieri inaugurată în 1879 în timpul Regatului Italiei, în care au fost închişi prizonierii politici în timpul epocii fasciste. Este vorba probabil despre etapa cea mai semnificativă a călătoriei la Milano, cu siguranţă este cea mai lungă: circa trei ore pe care Bergoglio le-a petrecut, împreună cu cardinalul Angelo Scola, cu agenţi, educatori, lucrători sanitari şi reprezentanţi ai voluntarilor (doi preoţi, un diacon, 10 surori şi 4 seminarişti prezenţi la „San Vittore”) şi cu părintele Marco Recalcati, capelan.

Chiar în camera pregătită pentru capelan Papa s-a odihnit timp de treizeci de minute, neîntorcându-se în episcopie cum este obiceiul, ci făcând o mică siestă înainte de marea liturghie în rit ambrozian în parcul de la Monza, programat la ora 15.00. O noutate absolută care a stârnit curiozitatea credincioşilor şi a numeroaselor mass-media în zilele trecute.

Mai în detaliu, prima parte a vizitei lui Francisc la „San Vittore” – după salutul adresat directoarei Gloria Manzelli şi autorităţilor – a fost dedicată întâlnirii cu câteva deţinute primite de ICAM (Institutul de Pază Privilegiată pentru Mame Deţinute) şi copiii lor. Una dintre ele i-a mărturisit Papei: „Riscăm să ne afundăm în întuneric”, iar alta a adăugat: „Vrem să facem un parcurs de credinţă şi de inserare socială”. Dorinţa tuturor deţinuţilor, a explicat femeia, „este să trăim din nou viaţa noastră zilnică, să lucrăm şi să ne întoarcem seara acasă în familie. Suntem păcătoşi asemenea tuturor, dar capabili să avem sentimente ca orice fiinţă umană”.

A urmat vizita la un centru clinic, la sectorul feminin şi la tinerii adulţi; în rotonda centrală întâlnirea cu 80 de deţinuţi din toate secţiile, reprezentându-i pe cei 860 care sunt în total în institut. La sectorul al şaselea, un moment cu deţinuţii „protejaţi”, adică forţe de ordine, transsexuali, sau cei care au comis delicte faţă de femei, copii şi bătrâni. N-a lipsit vizita la secţiile pentru deţinuţii „obişnuiţi”, de la inculpaţii de omucidere la cei acuzaţi de înşelăciuni.

Un deţinut i-a cerut Episcopului de Roma să se roage împreună: înainte de toate „pentru cei cărora le-am făcut rău pentru ca să ne poată ierta”, apoi pentru ca în închisoare să fie „pace”, chiar dacă sunt persoane de etnii diferite, în sfârşit „pentru ca lumea politică să trateze cât mai repede reforma închisorilor” şi să fie în sfârşit „demnitate” şi posibilitate de „recuperare” pentru toţi. Rugăciunile folosesc şi pentru a înceta „nedreptăţile, persecuţiile, violenţele, discriminările rasiale…”, a subliniat deţinutul, care în faţa Pontifului a lăudat munca „tuturor voluntarilor care ne ajută, care aduc speranţă şi iubire” pentru că „sunt aproape de noi fără prejudecăţi”.

Papa a strâns mâna fiecăruia, cu răbdare, unora le-a acordat şi o îmbrăţişare. Tuturor le-a adresat un cuvânt de încurajare. Un salut special a fost îndreptat spre un tânăr agent în scaun cu rotile care a trebuit să părăsească serviciul, şi spre Maria, decană a voluntarilor cu 93 de ani de vârstă şi 27 de ani de voluntariat la „San Vittore”, căreia Papa, glumind, i-a spus: „Daţi-mi reţeta”. După aceea un tânăr şi o tânără au citit o scrisoare pentru a povesti istoria lor şi pregătirea pentru această vizită, începută din decembrie şi alimentată de ceea ce lucrătorii de la „San Vittore” numesc „Radio închisoare”, un post de radio cu difuzare internă care i-a ţinut la curent pe deţinuţi cu privire la ceea ce se întâmpla afară în vederea sosirii Succesorului lui Petru.

Prânzul Papei Francisc cu 100 de deţinuţi s-a desfăşurat în schimb în sectorul al treilea. Fiecare fel era pregătit de deţinuţii de la „San Vittore”, coordonaţi de un bucătar-şef care deja prestează serviciu în structură. La sfârşit, s-a ţinut binecuvântarea darurilor oferite de deţinuţi: un fular realizat în laboratorul intern de croitorie, câteva produse artizanale, bilele tipărite dinainte pe care fiecare deţinut a scris propriul nume şi pe cel al celor dragi, pentru ca Pontiful să le ia cu el în rugăciune. Lucru pe care cu siguranţă Bergoglio nu va uita să-l facă.

(După Vatican Insider, 25 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.