Categorii

Papa la Loreto. Monseniorul Dal Cin (episcop): „Semnarea exortaţiei adresate tinerilor este un eveniment istoric”

Când îl întâlnim, într-o zi cu nuanţe de primăvară colorată cu albastru şi cu un cer cristalin, pe platoul din faţa Sanctuarului din Loreto un excavator lucrează sprinten pentru a da ultimele retuşări strălucirii albe a faţadei. Episcopul ne vine în întâmpinare cu un zâmbet larg şi imediat începe să vorbească despre o „primă dată” a papei Francisc, un dar special pentru dieceza care găzduieşte Sfânta Casă: semnarea exortaţiei apostolice adresate tinerilor, la 25 martie, sărbătoarea liturgică a Bunei Vestiri. Monseniorul Fabio Dal Cin, 54 de ani, este arhiepiscop prelat de Loreto de mai puţin de un an, dar – ca unul din Veneto – spune că s-a simţit imediat în sintonie cu poporul lauretan, cu care simte că are în comun „iniţiativa, simţul muncii, voinţa de a construi, de a face. Şi o anumită creativitate, care ia iniţiativa şi care se mişcă pentru a realiza ceva nou”. Şi Loreto este în fremătare pentru venirea papei Francisc, pentru o călătorie apostolică ce va începe cu Liturghia în Sfânta Casă şi semnarea exortaţiei, după care papa îi va saluta pe bolnavi şi va ieşi pe platoul din faţa sanctuarului pentru a ţine un discurs credincioşilor şi pentru a recita apoi împreună cu ei Angelus, rugăciunea care rezumă misterul Întrupării, în ziua solemnităţii Bunei Vestiri. „La ora 12.00 – ne revelează episcopul – toate clopotele vor suna a sărbătoare, în toate parohiile din Loreto. Am invitat toate parohiile din Marche să facă acelaşi lucru, pentru a aminti vestea îngerului şi a-l saluta pe Sfântul Părinte care pune piciorul în acest magnific ţinut marchigian”.

Vizita papei Francisc va fi a noua vizită a unui papă în ultimii cincizeci de ani. Loreto este de acum o cutumă pentru pontifi. Cum trăiţi aşteptarea?

Aici la Loreto comunitatea eclezială îl aştepta de mult timp. Cu puţin mai mult de un an în urmă, imediat ce am venit, oamenii mă întrebau: când vine Sfântul Părinte? Acum papa vine şi aşteptarea se intensifică, nu numai pentru pregătiri ci mai ales pe versantul pregătirii spirituale: pot mărturisi că în toate parohiile există o angajare de rugăciune, de ofrandă, de jertfe, de bucurie, precum şi de muncă zilnică pentru rezultatul bun al vizitei. Este prima dată când un papă celebrează Euharistia în ultimii 162 de ani: ultimul a fost Pius al IX-lea. Toţi ceilalţi pontifi au rămas în rugăciune, în schimb papa va prezida celebrarea euharistică, singur, în Sfânta Casă. Un gest cu semnificaţie simbolică şi religioasă foarte puternică, de parcă ar exprima unirea intimă între o mică biserică familială – pentru că aici a trăit Sfânta Familie – şi marea familie a Bisericii universale.

Ioan al XXIII-lea a definit Loreto „sinteză minunată a tuturor sanctuarelor din lume” şi a voit s-o roage pe Sfânta Fecioară Maria pentru a pune sub ocrotirea sa Conciliul iminent. Astăzi papa Francisc alege Loreto pentru a semna exortaţia sa apostolică la încheierea Sinodului tinerilor: de ce?

Este un eveniment cred istoric, semnarea unui document post-sinodal în afara Romei şi a Vaticanului. Nu ştiu care sunt motivele pentru care papa a ales Loreto, dar cred că motivul principal este faptul că aici este păstrată relicva casei din Nazaret, unde Maria a crescut şi unde a crescut Isus. Acolo sunt doi tineri speciali – împreună cu sfântul Iosif, care s-a logodit cu Maria – care sunt referinţa fundamentală pentru toţi tinerii din lume, credincioşi şi chiar necredincioşi. Aici la Loreto vin mulţi tineri în pelerinaj: ceea ce emoţionează este a vedea cum intră în tăcere şi rămân în rugăciune în Sfânta Casă. Se percepe că simt o prezenţă: aceea a „da”-ului Mariei. Acele pietre sunt martorii „da”-ului lui Dumnezeu, care vrea „să formeze casă” cu omenirea, cu fiecare dintre noi, dar şi ai „da”-ului unei femei tinere care s-a deschis la planul lui Dumnezeu. Şi în Maria fiecare om găseşte referinţa sa: prezenţa sa îi încurajează pe tineri să se încreadă în Dumnezeu, să se sprijine de Maria pentru a spune „da” planului lui Dumnezeu cu privire la ei. Mai ales, să descopere că planul Tatălui este mereu mai frumos şi mai mare decât cel pe care-l putem imagina.

Papa vorbeşte adesea despre Biserică drept „mamă” şi despre Sfânta Fecioară Maria ca „femeie normală”. Ce spune Bisericii figura Mariei?

Maternitatea, precum şi duioşia, este tipică femeilor: Maria este modelul acestei atitudini pe care fiecare credincios este invitat să o asume în propria viaţă ca stil al creştinului. Sfânta Fecioară Maria este prima credincioasă care primeşte darul prezenţei lui Dumnezeu, dar devine şi prima misionară care iese din casă spre realitatea unei necesităţi, aceea a verişoarei sale Elisabeta. Buna Vestire şi vizita la Elisabeta sunt profund legate între ele. Asta pentru a spune că darurile pe care fiecare dintre noi, pe care întreaga Biserică le primeşte nu sunt făcute pentru a fi reţinute, ci pentru a fi duse, cu acea atitudine de ieşire pe care Sfântul Părinte ne-o recomandă mereu. Este simbolul unei Biserici care merge spre lume ştiind că-l duce pe Cristos, care este dorinţa cea mai profundă a fiecărui om.

Dumneavoastră veţi fi lângă Sfântul Părinte în timpul întregii vizite: v-aţi gândit deja ce îi veţi spune?

Mă gândesc, dar dincolo de ceea ce îi voi spune este important ca papa să poată trăi aici la Loreto un moment de familiaritate. Casa Mariei este Casa tuturor, şi a papei. Sfântul Părinte vine printre noi pentru a ne aminti prezenţa lui Dumnezeu care nu ne abandonează niciodată şi vrea să parcurgă drumul împreună cu noi.

De M. Michela Nicolais

(După agenţia SIR, 20 martie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.