Categorii

Papa întâlneşte surprinzător pe miruiţii din Chiavari: „Înainte cu bucurie”

Selfie-uri, care de acum sunt obligatorii. Şi fotografia de grup, de nelipsit şi ea. De altfel, nu se întâmplă în fiecare zi să-l ai pe papa aşa de aproape. Apoi strângerile de mână, îmbrăţişările, corurile „Francisc unul dintre noi”, Ave Maria recitată toţi împreună şi dăruirea cadourilor, între care un borcan de condiment pe bază de busuioc şi usturoi (pesto). A durat puţine minute întâlnirea de astăzi a papei Francisc cu un grup de 165 de miruiţi şi candidaţi la Mir din dieceza de Chiavari în faţa casei „Sfânta Marta”, însă suficiente pentru a face memorabil ceea ce trebuia să fie un simplu pelerinaj la Roma.

Însoţiţi de episcopul Alberto Tanasini şi de alţi preoţi, tinerii şi tinerele au mers în această dimineaţă în Vatican ca parte a turului lor în Cetatea Eternă; dar ajunşi în afara reşedinţei papale, au primit surpriza de a-l vedea ieşind pe papa Bergoglio venit personal ca să-i salute.

„Mie îmi face plăcere să vorbesc cu tinerii, pentru că tinerii au atâta bucurie, atâta voinţă de a trăi. Rămâneţi mereu cu zâmbetul. Când un tânăr este trist, ce se întâmplă în inimă? Mereu cu zâmbetul. Mereu cu speranţa privind înainte, privind la această bucurie care este Isus. Fiţi curajoşi, mergeţi înainte fără frică. Fără frică”, a încurajat pontiful. „Mulţumesc pentru vizită – a adăugat el – mi-ar plăcea să vă salut dar nu ştiu cum să fac asta pentru a nu face prea mare gălăgie”. „Să ne salutaţi pe fiecare pe rând”, a urlat un tânăr. Şi papa, zâmbind: „Bine, vă salut pe fiecare pe rând”.

„Ştiam că o să-l întâlnim, dar nu aşa de aproape, papa până la urmă a decis să ne întâlnească”, a relatat la mass-media locale unul dintre preoţii prezenţi, părintele Alberto Gastaldi. Papa, a explicat el, „i-a salutat pe toţi tinerii. A fost o întâlnire foarte frumoasă şi emoţionantă”.

O tânără l-a invitat pe Francisc să viziteze Chiavari şi papa a răspuns: „Însă mai înainte trebuie să învăţ genoveza!”. Alte două, tricou alb şi rucsac pe umăr, i-au dat un coş cu câteva produse tipice, între care condimentul din busuioc şi usturoi (pesto). „Luaţi-l cu dumneavoastră în Columbia”, a glumit un preot.

N-au lipsit aplauze şi câteva strigăte: „Eşti excepţional!”, pentru a recita după aceea rugăciunea Bucură-te Marie la cererea papei Francisc care a spus: „O rugăm pe Sfânta Fecioară Maria cu toţii împreună?”. Şi a dat binecuvântarea sa însoţită de obişnuita cerere: „Cu rugăminte vă rog să vă rugaţi pentru mine, nu uitaţi de asta”. „Promitem”, au răspuns tinerii. „Promiteţi?”, a repetat papa Francisc, lăsând o ultimă recomandare: „Bucuroşi, eh! Înainte cu bucurie. Şi mulţumesc pentru vizită”.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.