Categorii

Papa în luptă împotriva satanei

L-a citat în cinci ani mai mult decât au făcut-o împreună predecesorii săi în ultima jumătate de secol: pentru papa Bergoglio diavolul şi capacitatea sa de a dezbina sunt teme obişnuite în predica sa zilnică. O predică împotriva curentului, dat fiind că Cel Rău a fost timp îndelungat un mare absent. Iată o mică şi incompletă culegere de citări.

Francisc a vorbit ultima dată despre el cu un grup de iezuiţi în timpul recentei călătorii în Myanmar, referindu-se la Rohingya şi mai în general la situaţia refugiaţilor: „Astăzi se discută mult despre cum trebuie salvate băncile… Dar cine salvează demnitatea bărbaţilor şi femeilor astăzi? Pe oamenii care se ruinează nu mai interesează pe nimeni. Diavolul reuşeşte să acţioneze astfel în lumea de astăzi”.

Încă de la omilia de la prima liturghie concelebrată cu cardinalii în Capela Sixtină în ziua de după alegere, la 14 martie 2013, Bergoglio, citând o frază a lui Léon Bloy, a afirmat: „Când nu este mărturisit Isus Cristos, este mărturisită mondenitatea diavolului”. Ziua următoare, întâlnindu-i pe cardinalii reuniţi în Sala Clementina, noul pontif, abandonând discursul scris, a spus: „Să nu cedăm niciodată în faţa pesimismului, în faţa acelei amărăciuni pe care diavolul ne-o oferă în fiecare zi”.

Adresându-se Jandarmeriei Vaticane la 28 septembrie 2013, Francisc amintea că „diavolul încearcă să creeze războiul intern, un soi de război civil şi spiritual”. În omilia de la „Sfânta Marta” la 14 octombrie 2013, papa argentinian invita să nu se confunde prezenţa diavolului cu bolile psihice: „Nu! Prezenţa diavolului este în prima pagină a Bibliei”.

La 29 septembrie 2014, la liturghia de la „Sfânta Marta” Bergoglio explica: „Satana este duşman al omului şi este viclean pentru că prezintă lucrurile ca şi cum ar fi bune, dar intenţia sa este de a-l distruge, eventual cu motivaţii umaniste”.

La 3 octombrie 2015, adresându-se Jandarmeriei Vaticane, Francisc amintea că „Satana este un seducător, este unul care seamănă curse şi seduce cu fascinaţia, cu fascinaţia demoniacă, te face să crezi totul. El ştie să vândă cu această fascinaţie, vinde bine, dar plăteşte rău la sfârşit!”.

La 12 septembrie 2016, în omilia de dimineaţă papa spunea că „diavolul are două arme foarte puternice pentru a distruge Biserica: dezbinările şi banii. Diavolul seamănă gelozii, ambiţii, idei, dar pentru a dezbina! Ori seamănă lăcomia… Este un război murdar cel al dezbinărilor, este ca un terorism”.

La 13 octombrie 2017, Francisc a descris acţiunea „pe care diavolul o face lent, în viaţa noastră, pentru a schimba criteriile, pentru a ne duce la mondenitate. Se camuflează în modul nostru de a acţiona şi noi cu greu ne dăm seama de asta”.

Şi cum să nu amintim, în sfârşit, cuvintele cu care pontiful, în interviul cu părintele Marco Pozza pentru Tv2000 despre Tatăl Nostru, a amintit că diavolul „este o persoană” şi nu trebuie „niciodată să dialogăm cu Satana” pentru că „este mai inteligent decât noi”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 28 decembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.