Categorii

Papa în Egipt în aprilie, o călătorie ecumenică şi interreligioasă

Înainte de Fatima, înainte de Columbia, de India şi de Bangladesh, va fi Egiptul etapa care va inaugura seria de călătorii internaţionale ale Papei Francisc din 2017. Pontiful va merge acolo la 28 şi 29 aprilie, aşa cum s-a confirmat astăzi de directorul Sălii de Presă a Vaticanului, Greg Burke, care într-o notă anunţă: „Primind invitaţia preşedintelui Republicii, a episcopilor din Biserica catolică, a Sanctităţii Sale Papa Tawadros al II-lea şi a marelui imam al Moscheii Al Azhar, şeicul Ahmed Mohamed el-Tayyib, Sanctitatea Sa Papa Francisc va face o călătorie apostolică în Republica Arabă din Egipt de la 28 la 29 aprilie 2017, vizitând oraşul Cairo. Programul călătoriei va fi publicat în curând”.

Este vorba despre a şaptesprezecea călătorie apostolică internaţională a Papei argentinian, a patra într-o ţară majoritar musulmană după cele din Iordania şi din Turcia (2014) şi din Azerbaidjan (2016). Mai ales este vorba despre o etapă crucială în dialogul cu islamul sunnit, pentru care universitatea Al-Azhar – cu care Sfântul Scaun a reluat raporturile din februarie 2016, după cinci ani de „îngheţ” – este una dintre cele mai prestigioase şi autoritare reprezentante.

Călătoria în Egipt fusese anticipată de vaticanista Stefania Falasca în cotidianul Avvenire, care dezvăluia că la 6 februarie patriarhul Ibrahim Isaac Sedrak şi episcopii aflaţi în vizita ad limina a Bisericii patriarhale de Alexandria a copţilor a prezentat în scris o invitaţie formală Pontifului. Apoi însuşi Bergoglio a făcut aluzie la călătorie într-un interviu acordat ziarului german Die Zeit în urmă cu zece zile circa. În ultimele săptămâni s-au pronunţat diferite voci care indicau în ultimele zile din mai, deci cu puţin înainte de începutul lui Ramadan şi puţin după vizita Pontifului în Portugalia, datele călătoriei papale. Însă Sala de Presă a Vaticanului a dezminţit repede declarând că această călătorie încă era „în studiu” şi că n-au fost încă definite nici datele nici programul.

Un gest de prudenţă în spatele căruia cu siguranţă se ascund motive de siguranţă, luând în considerare că teritoriul egiptean a fost în ultimele săptămâni scenariul unui puternic val de violenţă jihadistă care i-a luat în vizor pe creştinii din regiunea mai apropiată de graniţele cu fâşia Gaza. De fapt nu se uită măcelul răsunător din 11 decembrie de la Cairo, precum şi omuciderile din nordul Sinaiului şi concentrarea forţelor armatei în urmă cu câteva zile împotriva grupurilor teroriste.

De fapt, pare exclus deocamdată că Bergoglio poate să meargă în zonele de la Sinai, cum a făcut în schimb Ioan Paul al II-lea în vizita sa istorică din 2000; vizita va rămâne circumscrisă deci la Cairo, a remarcat purtătorul de cuvânt Burke. Subliniind particularitatea celor patru invitaţii primite de Papa din partea preşedintelui Al-Sisi, a Bisericii catolice locale, a Bisericii copte şi a lui Al-Azhar (toate întâlnirile vor avea loc în cele două zile de călătorie), el a subliniat „cele trei elemente fundamentale” ale vizitei: „pastoral, ecumenic şi desigur interreligios” prin întâlnirea de la Al-Azhar.

Chiar în Ateneu s-a pregătit terenul pentru venirea Papei, cu vizita din 22 şi 23 februarie a cardinalului Jean Louis Tauran, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, care a luat parte la un Simpozion despre extremisme. Cu acea ocazie a fost semnată şi o declaraţie comună pentru a reafirma angajarea comună în lupta împotriva fanatismelor şi violenţelor în numele religiei. Şi acesta din urmă a fost un alt pas înainte în raporturile reciproce după reluarea culminată la 23 mai 2016 cu întâlnirea în Vatican dintre Papa Francisc şi marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib.

În schimb, n-au fost niciodată întrerupte raporturile cu Biserica coptă-ortodoxă de Alexandria, Biserica creştină cea mai mare din Orientul Mijlociu, şi cu cel mai mare reprezentant al său, Papa Tawadros al II-lea, din totdeauna inserat de Bergoglio în lista „fraţilor” săi. De fapt Francisc n-a ezitat să-l contacteze pe patriarh după atentatul din decembrie pentru „a manifesta cele mai sincere sentimente de apropiere şi de condoleanţe Bisericii copte şi tuturor creştinilor din Egipt”, şi „pentru a ne susţine cu cuvintele sa de iubire şi de credinţă”, cum a revelat însuşi Tawadros. Care, într-un interviu la agenţia SIR, declara: „Papa Francisc este un om însufleţit de duhul divin. Am întâlnit pe Sanctitatea Sa la 10 mai 2013 în Cetatea Vaticanului şi în acea zi am simţit că el este fratele meu binecuvântat care ne susţine cu rugăciunea, cu experienţa spirituală şi cu învăţăturile scrise din care viaţa noastră poate scoate mare binefacere”.

În acelaşi interviu patriarhul copt exprima şi „dorinţa vie ca Sanctitatea Sa să vină ca să viziteze Egiptul nostru”. O dorinţă care acum devine realitate.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 18 martie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.