Categorii

Papa în Chile şi Peru de la 15 la 21 ianuarie 2018

Anul 2018 al Papei Francisc se va deschide cu o nouă călătorie internaţională în Chile şi Peru. Pontiful „primind invitaţia respectivilor şefi de stat şi a episcopilor” – cum afirmă un comunicat al directorului Sălii de Presă a Vaticanului, Greg Burke – va merge în cele două ţări latinoamericane în ianuarie 2018, mai exact în zilele 15-21.

În timpul acestei lungi călătorii, Bergoglio va vizita trei oraşe chiliene: Santiago, Temuco şi Iquique (15-18), şi trei oraşe peruviene: Lima, Puerto Maldonado şi Trujillo (18-21). Pentru moment nu se cunosc alte detalii despre această nouă călătorie papală: „Programul va fi publicat la momentul oportun”, spune Greg Burke.

În acelaşi timp cu buletinul Vaticanului, episcopii din respectivele Conferinţe Episcopale au difuzat ştirea în diecezele lor. Prelaţii chilieni convocând o conferinţă de presă transmisă în direct Facebook pe pagina „Iglesia de Santiago”.

La întâlnire era prezent nunţiul apostolic, monseniorul Ivo Scapoli, care a citit ştirea, şi preşedintele episcopilor, monseniorul Santiago Silva Retamales, care a remarcat „bucuria” pentru vizita în ţară a „unui Papă care pune în centrul slujirii sale periferiile şi întâlnirea între persoane, între persoane şi Dumnezeu, întâlnirea lui Cristos cu persoana şi a persoanei cu Cristos”. „Sfinte Părinte, de aici, în numele întregii ţări Chile, vă spunem: «Bun venit» într-o ţară care vrea să fie casa tuturor”, a spus Silva.

Era prezent şi cardinalul Riccardo Ezzati, arhiepiscop de Santiago, una dintre diecezele pe care le va vizita Francisc: „Este o bucurie mare că Papa va veni în ţara noastră şi mai ales că va veni în mod special la Santiago, unde o parte semnificativă a populaţiei chiliene trăieşte, munceşte, încearcă să construiască pacea, dreptatea şi progresul”, a subliniat el.

Invitaţia adresată Papei Bergoglio de a vizita ţara, a revelat cardinalul, a fost prezentată deja în martie 2013, la puţine zile după alegerea la tronul petrin. „Am călătorit la Roma pentru marea liturghie de începere a pontificatului şi deja atunci l-am invitat pe Papa Francisc să vină în Chile. Mai apoi, Conferinţa Episcopală a prezentat o cerere formală şi la ultima vizită ad limina am reînnoit invitaţia”.

În februarie, Papa a întâlnit de două ori – cu o modalitate total neobişnuită – pe prelaţii din Chile: prima dată în ziua de 20, într-o audienţă privată în Palatul Apostolic care a durat circa 3 ore în timpul cărora episcopii au discutat despre cazurile de pedofilie, despre provocările Bisericii precum avortul şi unirile homosexuale, despre chestiunea Mapuche şi a viitorului unei ţări încă marcate după 40 de ani de la dictatura lui Augusto Pinochet. După câteva zile, la 24 februarie, Bergoglio a primit din nou delegaţia chiliană în prezenţa a şapte conducători de dicaster din Curia Romană pentru o întâlnire cu tonuri complet mai informale.

Cea din februarie „a fost o întâlnire fraternă, lucidă, în care ne-am confruntat despre provocările evanghelizării”, a amintit astăzi într-o conferinţă de presă cardinalul Ezzati. Acum, a adăugat el, „Papa vine să ne viziteze şi face asta la 30 de ani de la memorabila vizită a lui Ioan Paul al II-lea şi de la mesajul său adresat ţării în atâtea circumstanţe şi locuri diferite. Este un Chile care s-a schimbat faţă de 30 de ani în urmă, însă Papa vine să ne întărească în credinţă, să ne spună să nu ne fie frică pentru că Domnul i-a asigurat lui Petru că Biserica este construită pe o stâncă sigură şi că forţele răului nu pot să prevaleze asupra misiunii de mântuire şi de milostivire”.

Aşadar, a conchis arhiepiscopul de Santiago, „aşteptăm această vizită cu inimă deschisă şi disponibilă să primească mesajul Papei care va face foarte bine Bisericii şi ţării noastre”. Ţară care deja s-a pus la treabă „pentru a realiza această vizită importantă”, aşa cum a explicat secretarul Conferinţei Episcopale, Fernando Ramos. „Ne pregătim realizând o coordonare naţională care prevede echipe necesare pentru pregătire şi primire. La rândul său, guvernul a confirmat voinţa largă de a colabora”.

Cea în Chile şi Peru va fi a 21-a călătorie internaţională a Papei Francisc (afară de cazul în care va fi confirmată cea în India şi Bangladesh), după călătoria în Columbia din 6-11 septembrie.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider 19 iunie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.