Categorii

Papa în Amazonia, cardinalul Hummes: „Va fi o vizită istorică”

Vizita papei Francisc în Amazonia va fi „fără îndoială o vizită istorică” şi „promiţătoare” pentru toate populaţiile indigene care locuiesc acolo. Asta afirmă cardinalul Claudio Hummes, fondator şi preşedinte al REPAM (Reţea Eclezială Pan-Amazoniană), precum şi prieten de lungă durată al lui Bergoglio, într-un interviu la Vatican News referitor la etapa de vinerea viitoare a pontifului la Puerto Maldonado, în cadrul iminentei călătorii în Peru.

„Papa Francisc va realiza fără îndoială o vizită istorică, profund semnificativă şi promiţătoare şi pentru toată Amazonia”, spune cardinalul subliniind legătura acestei vizite cu Sinodul special pentru Amazonia convocat de Francisc pentru anul 2019. „În întâlnirile pe care REPAM le-a putut face până acum cu indigenii, ei cereau cu insistenţă ca Biserica catolică să nu-i abandoneze şi cereau o prezenţă fizică mai mare, adică preoţii misionari să fie mai frecvent la ei, în comunităţile lor, o apropiere zilnică mai permanentă. Spuneau că au încredere în Biserica catolică”.

De fapt, explică Hummes, „majoritatea creştinilor dintre ei se declară catolici, însă se plâng pentru că astăzi prezenţa misionarilor în comunităţile lor este mai mică decât odinioară, recunosc că Biserica catolică apără şi promovează drepturile lor şi demnitatea lor, cultura lor, dreptul la pământ, dreptul la o educaţie adecvată, la sănătate şi aşa mai departe. De asemenea au nevoie de mai mulţi misionari, preoţi cu ei şi o apărare angajantă a drepturilor lor, mai ales dreptul la pământ”.

Apoi, referindu-se la întâlnirea cu papa la Puerto Maldonado, mic oraş care se înalţă în zona amazoniană peruană, populaţiile „poartă aceste aşteptări şi cereri”. „Va fi cu siguranţă pentru ei o experienţă unică întâlnirea cu Sfântul Părinte – afirmă cardinalul –. Vor fi profund recunoscători papei şi bucuroşi să-l poată întâlni şi au încredere că vizita papei în ţinutul amazonian va fi o binecuvântare a lui Dumnezeu şi o încurajare pentru popoarele lor”.

(După Vatican Insider, 13 ianuarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.