Categorii

Papa Francisc: o vizită surprinzătoare la toxico-dependenţi

Papa-vizita-toxicodependentiPapa Francisc astăzi după-amiază a vizitat în mod surprinzător pe toxico-dependenţii de la Centrul Italian de Solidaritate preot Mario Picchi. După avertismentul dur împotriva traficului de droguri exprimat de mai multe ori în recenta călătorie în Mexic, Bergoglio a voit să mărturisească apropierea sa de persoanele care luptă împotriva dependenţei de droguri întâlnindu-i pe cei 60 de oaspeţi ai comunităţii terapeutice „Sfântul Carol”, deschisă în 1979 la Castelli Romani de preotul Mario Picchi, considerat din totdeauna laboratorul Ceis.

„Am rămas fără cuvinte – a afirmat Roberto Mineo, preşedintele Centrului Italian de Solidaritate – când am văzut maşina cu Papa intrând în structura unde tinerii noştri luptă în fiecare zi bătălia lor pentru a se întoarce la viaţă. Papa Francisc era fără escortă însoţit numai de monseniorul Rino Fisichella. Papa părea acasă fie cu lucrătorii şi voluntarii de la Centru fie cu toxico-dependenţii. S-a întreţinut îndelung cu fiecare dintre ei ca un tată grijuliu ascultând istoriile lor şi îmbrăţişând pe fiecare. Câţiva tineri i-au arătat fotografiile familiilor lor, ale copiilor lor şi Papa a avut pentru toţi un cuvânt de speranţă şi o binecuvântare”.

„I-am destăinuit Papei Francisc – a mai povestit Mineu – că filozofia noastră, filozofia pe care ne-a lăsat-o părintele Mario pune în centru omul şi că bătălia noastră cotidiană coincide exact cu ceea ce Papa a spus de mai multe ori că «drogul nu se învinge cu drogul», adică nu este admisibilă liberalizarea drogurilor uşoare. În urmă cu câteva săptămâni – a adăugat preşedintele Ceis – am scris o scrisoare lui Bergoglio povestindu-i munca noastră cu tinerii toxico-dependenţi, dar şi cu refugiaţii şi cu femeile victime ale violenţei. Niciodată nu ne-am fi imaginat că Papa, după ce a citit scrisoarea noastră, ne va onora cu prezenţa sa”.

Vizita la toxico-dependenţii de la Centrul Italian de Solidaritate face parte din gesturile de caritate din „vinerile milostivirii” pe care Papa Francisc le face, o dată pe lună, în timpul întregului An Sfânt. Primul semn a fost făcut de Papa la 18 decembrie 2015 cu deschiderea porţii sfinte la Caritas din Roma.

În peste 45 de ani de activitate Ceis i-a primit de mai multe ori pe fericitul Paul al VI-lea şi pe sfântul Ioan Paul al II-lea. Întemeiat de preotul Mario Picchi la sfârşitul anilor Şaizeci, Centrul s-a dezvoltat mult în cursul timpului cu numeroase structuri atât la Roma cât şi în provincia sa: de la comunitatea terapeutică pentru toxico-dependenţi la îngrijirea tinerilor în dublă diagnoză (toxico-dependenţă şi probleme psihiatrice); de la asistenţa la domiciliu a bolnavilor de SIDA şi a bătrânilor la iniţiativele în favoarea celor fără locuinţă fixă, imigraţi, refugiaţi şi cei care cer azil politic, până la apropiata deschidere a celei mai recente comunităţi, Casa pentru pacienţi psihiatrici externaţi din spitale.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 26 februarie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.