Categorii

Papa Francisc la „Sfânta Sofia”. Shevchuk: „o consolare” care „atinge inima tuturor ucrainenilor

O consolare. Aşa defineşte Preafericirea Sa Sviatoslav Schevchuk, conducător şi părinte al Bisericii greco-catolice ucrainene, neascunzând o puternică emoţie, vizita pe care papa Francisc o va face duminică la bazilica minoră „Sfânta Sofia” din Roma şi la comunitatea ucraineană din Roma. O vizită care „atinge ţesutul uman al tuturor ucrainenilor” şi „inima” unei ţări care de patru ani suferă agresiunea unei forţe externe care a provocat milioane de evacuaţi, morţi şi răniţi. Un conflict pe care cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, l-a definit un război uitat. Nimeni nu mai vorbeşte despre el. Conflictul ucrainean nu mai apare la ştiri, însă în realitate „este cea mai mare criză umanitare după cea a celui de-al doilea război mondial”. „Oamenii care trăiesc o asemenea suferinţă – destăinuieşte Shevchuk – îşi pun o serie de întrebări: de ce? Dumnezeu ne-a părăsit? Suntem singuri şi suntem uitaţi de toţi? Prezenţa Sfântului Părinte printre noi duminică răspunde la aceste întrebări. Ne spune: «Nu sunteţi singuri, Dumnezeu nu v-a uitat!».

Cifrele conflictului. Ucraina este o ţară care se extinde pe 600 de mii de kilometri pătraţi în care locuiesc 42,5 milioane de locuitori: de 4 ani, 7% din teritoriul ucrainean este ocupat. În partea orientală Donbass, înainte de război, trăiau 5 milioane de locuitori. Acum din cauza conflictului au rămas numai 2 milioane. Conform estimărilor internaţionale, Ucraina are 2 milioane de evacuaţi interni, persoane care fug de război şi care au găsit refugiu în interiorul ţării. „Ciocnirile militare continuă în fiecare zi”, continuă în dramatica sa relatare conducătorul ucrainenilor greco-catolici. „Şcolile sunt distruse şi oraşul Lugansk este pustiu. Există blocuri cu 2/3 persoane. Este un război care nu numai continuă ci se agravează tot mai mult”. Shevchuk lansează după aceea un avertisment: este în curs în ţară şi ameninţarea unei „catastrofe ecologice” datorate numeroaselor mine de cărbune prezente în regiune care, ca urmare a conflictului, au fost închise şi s-au umplut cu apă. Riscul este ca din cauza exploziilor din subteran să se poată provoca pericolul de contaminare a apei potabile. Papa Francisc urmăreşte situaţia şi, în urmă cu doi ani, a lansat o iniţiativă „Papa pentru Ucraina” ca sprijin pentru populaţia locală. A transmis suma de 5 milioane de euro la care s-au adăugat cele 15 milioane de euro adunaţi cu o colectă „extraordinară” care a avut ca protagoniste toate Bisericile europene.

Invitaţia şi „speranţa”. Papa a fost invitat să meargă în bazilica minoră „Sfânta Sofia” la Roma şi a primit invitaţia imediat făcând din „Sfânta Sofia” prima sa vizită la o parohie romană în anul 2018. „Sperăm – adaugă Shevchuk – ca acest lucru să poată fi profetic, adică să poată îndrepta picioarele noastre spre pacea în ţinutul ucrainean”. Papa a fost invitat de mai multe ori să meargă în Ucraina fie de guvern fie de episcopii latini şi bizantini. Preafericirea Sa nu ascunde că dacă, la nivel de bază, dezbinarea dintre Bisericile creştine nu se înţelege, după conflictul din Donbass „s-au înăsprit tensiunile dintre Bisericile instituţionale din Ucraina”. Însă „oamenii aşteaptă de la Biserică o lumină pentru a ieşi din criză şi a construi căi de pace şi de viitor în ţară pe baza valorilor creştine”.

Ucrainenii din Italia, câţi sunt şi ce fac. Îl vor primi pe papa, duminică 28 ianuarie, cel puţin trei mii de persoane. Sunt în general imigraţi şi femei „constrânse să-şi părăsească patria pentru a câştiga din ce să trăiască şi să trimită bani pentru a întreţine familia în Ucraina”. De fapt, „Sfânta Sofia” este punct de referinţă pentru numeroasa comunitate ucraineană din Roma. Ucrainenii în Italia sunt în mod oficial 200 de mii, însă în realitate nu se numără cel puţin dublul şi reprezintă a cincea populaţie străină prin număr. La Roma, ucrainenii sunt 14 mii. Numărul lor creşte în fiecare an şi pentru a veni în întâmpinarea exigenţelor de tip pastoral, pe tot teritoriul italian, există 145 de comunităţi greco-catolice ucrainene, cu 62 de preoţi. Este un popor cu credinţă profundă: în fiecare duminică, comunităţile greco-catolice văd prezenţa a circa 17 mii de credincioşi, o cifră care se ridică la peste 70 de mii în timpul festivităţilor. Este a treia oară când un papă vizitează bazilica minoră „Sfânta Sofia”: primul a fost Paul al VI-lea care a consacrat-o în 1969. Papa va fi primit de Shevchuk, care-l va conduce în bazilică. Acolo se va ţine o scurtă rugăciune şi un cântec de Crăciun. De fapt, credincioşii din Bisericile orientale încă sunt în perioada Crăciunului care se va termina la 18 februarie cu sărbătoarea prezentării lui Isus la templu. Apoi, Preafericirea Sa va adresa un salut şi va prezenta comunitatea ucraineană. Şi papa va ţine un discurs, îi va saluta pe reprezentanţii comunităţii şi va merge în rugăciune în cripta bazilicii unde este înmormântat episcopul Stepan Chmil, de care Francisc era deosebit de legat. De fapt, părintele Chmil l-a învăţat să asiste la Liturghia de rit ucrainean, deschizându-l la o „liturgie diferită”.

După aceea papei îi vor fi prezentate persoanele care au primit anul acesta „decoraţiile” fericitului martir Emilian Kovch, mort în lagărul de concentrare din Majdanek, dându-şi viaţa pentru a salva evrei în timpul Shoah. „Când ne întreabă cine sunt ucrainenii din Italia şi ce misiune vor să desfăşoare în această ţară – a conchis Shevchuk – noi spunem că fericitul Kovch este răspunsul nostru: suntem aici în Italia pentru a construi punţi”.

De M. Chiara Biagioni

(După agenţia SIR, 27 ianuarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.