Categorii

Papa Francisc în Maroc la 30 şi 31 martie 2019

Agenda călătoriilor internaţionale ale papei Francisc în 2019 se îmbogăţeşte cu o nouă etapă: Marocul, unde pontiful va merge la 30 şi 31 martie, vizitând oraşele Casablanca şi Rabat unde din 1976 are sediu nunţiatura apostolică.

A anunţat asta directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, cu un comunicat în care explică faptul că vizita se naşte la invitaţia episcopilor şi a regelui Mohamed al VI-lea, suveran stimat la nivel global de liderii musulmani şi ai celorlalte religii pentru poziţiile sale deschise la dialog. „Programul călătoriei va fi publicat la timpul său”, informează nota vaticană fără a furniza alte detalii.

Este vorba de a doua oară a unui pontif în Maroc, după 33 de ani de la călătoria lui Ioan Paul al II-lea în august 1985, la invitaţia regelui de atunci Hassan al II-lea, care a marcat refacerea raporturilor dintre Sfântul Scaun şi autorităţile marocane şi a favorizat deschiderea unui dialog permanent între creştini şi musulmani.

Şi este a doua oară când Jorge Mario Bergoglio merge într-o ţară nord-africană cu majoritate islamică, după aceea în Egipt în aprilie 2017 rod al „dezgheţării” dintre Vatican şi prestigioasa universitate sunnită Al-Azhar. Ca pentru etapa egipteană, şi aceasta marocană are oblăduirea Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios – condus temporar de secretarul Miguel Ángel Ayuso Guixot, după moartea preaiubitului preşedinte cardinalul Jean-Louis Tauran – care a pregătit terenul prin diferite evenimente şi iniţiative care, în ultimele luni, au implicat imami şi ambasadori din Maroc şi din Africa subsahariană precum şi reprezentanţi creştini.

Îndeosebi trebuie amintită ziua despre tema „Credincioşi şi cetăţeni într-o lume care se schimbă” desfăşurată la Rabat la 3 mai 2018 în prezenţa câtorva profesori din Universităţile pontificale şi promovată de Academia Regatului Marocului şi de Dicasterul interreligios pentru a pecetlui dialogul dintre creştini şi musulmani care trebuie continuat – afirma declaraţia finală – „cu răbdare şi înţelepciune, pentru că nu este facultativ, ci este o necesitate pentru pacea, siguranţa şi bunăstarea societăţilor”. În aceeaşi ocazie a fost semnat un acord important între Sfântul Scaun şi Rabita Mohammedia, importantă organizaţie de ulema – experţi în ştiinţe religioase, apropiate regelui – cu scopul de a ţine întâlniri despre tematici alese de comun acord.

Călătoria din martie 2019 a papei va fi deci o nouă ocazie pentru a potenţa acest dialog deja demarat între Biserica catolică şi islam şi pentru a încuraja comunitatea catolică mică: puţin peste 27 de mii de credincioşi, conform statisticilor, la o populaţie de 34 de milioane de locuitori (deci 0,08%).

Anterior, papa a fost deja în Africa în noiembrie 2015 vizitând Kenya, Uganda şi Republica Centrafricană. În afară de asta, noua călătorie se adaugă la cele programate deja pentru anul viitor: în afară de călătoria din ianuarie în Panama pentru ZMT, şi vizitele – anunţate dar nu confirmate – în Japonia, Madagascar şi Mozambic, fără a uita eventualitatea unei călătorii în Coreea.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 13 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.