Categorii

Papa Francisc: în Africa merg ca mesager al păcii şi reconcilierii

Francisc-Africa-reconciliereAştept cu bucurie momentul în care „vom fi împreună”. Este ceea ce afirmă Papa Francisc în două video-mesaje adresate populaţiilor din Kenya, din Uganda şi din Republica Centrafricană la două zile de la începerea călătoriei apostolice în Africa. Pontiful subliniază că merge pe pământul african ca mesager al păcii şi pentru a promova „înţelegerea” şi „respectul” fără deosebiri de crez sau etnie. Reportaj de Alessandro Gisotti.

Vă adresez un cuvânt „de salut şi de prietenie”. Aşa începe video-mesajul Papei Francisc adresat populaţiilor din Kenya şi Uganda, primele două ţări pe care le va vizita în călătoria sa iminentă în Africa. Pontiful subliniază că merge pe pământul african „pentru a proclama iubirea lui Isus Cristos şi mesajul său de reconciliere, iertare şi pace”. Şi subliniază că Evanghelia ne cere „să deschidem inimile noastre faţă de ceilalţi, în special faţă de cei săraci şi cei care sunt în stare de nevoie”. În acelaşi timp, afirmă Papa, „doresc să-i întâlnesc pe toţi oamenii din Kenya şi Uganda şi să ofer fiecăruia un cuvânt de încurajare”.

În Kenya şi Uganda pentru a promova înţelegerea şi respectul

„Trăim un timp – constată el – în care pretutindeni credincioşii de orice religie şi persoanele de bunăvoinţă sunt chemate să promoveze înţelegerea şi respectul reciproc şi să se susţină unii cu alţii ca membri ai aceleiaşi familii umane. Pentru noi toţi sunt fii ai lui Dumnezeu”. Un moment „special al vizitei mele”, continuă el, „va fi reprezentat de întâlnirile cu tinerii, care sunt resursa voastră principală şi speranţa noastră cea mai promiţătoare pentru un viitor de solidaritate, pace şi progres”.

În Republica Centrafricană ca mesager al păcii

Apoi Papa trimite un video-mesaj populaţie din Republica Centrafricană căreia îi manifestă înainte de toate bucuria sa şi afectul său faţă de toţi, „indiferent de etnie sau de crez religios”. Iubita voastră ţară, afirmă el, „este străbătută de prea mult timp de acum de o situaţie de violenţă şi nesiguranţă a cărei victime nevinovate sunt mulţi dintre voi”. Scopul vizitei mele, afirmă el, este aşadar „înainte de toate acela de a vă duce, în numele lui Isus, întărirea mângâierii şi a speranţei”. „Sper cu toată inima – este urarea lui Francisc – ca vizita mea să poată contribui, într-un mod sau altul, la alinarea rănilor voastre şi la favorizarea condiţiilor pentru un viitor mai senin pentru Centrafrica şi toţi locuitorii săi”. Şi adaugă că merge în ţară „în calitate de mesager al păcii”. „Aş dori să susţin dialogul interreligios – reafirmă el – pentru a încuraja convieţuirea paşnică în ţara voastră: ştiu că acest lucru este posibil, pentru că toţi suntem fraţi”.

Angajarea tuturor pentru o lume mai dreaptă şi fraternă

Papa reia şi motoul vizitei în Centrafrica, „Să trecem pe malul celălalt”. O temă, evidenţiază el, care „invită comunităţile voastre creştine să privească înainte cu determinare şi încurajează pe fiecare să reînnoiască propria relaţie cu Dumnezeu şi cu proprii fraţi pentru a construi o lume mai dreaptă şi mai fraternă”. Eu în mod specific, încheie el, „voi avea bucuria să deschid pentru voi – cu puţină anticipare – Anul jubiliar al Milostivirii, care sper că va fi pentru fiecare ocazie providenţială de iertare autentică, ocazie pentru a primi şi a dărui, şi de reînnoire în iubire”.

(După Radio Vaticana, 23 noiembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.