Categorii

Papa Francisc îl întâlnește pe marele imam de Al-Azhar, la Abu Dhabi se va ridica o Casă pentru dialogul interreligios

„Mulţumesc pentru vizită, faptul a vă vedea mă umple de mare bucurie”. Gestica şi cuvintele sunt cele ale unor prieteni cu raport de acum consolidat. Pentru a șasea oară papa Francisc îl întâlnește pe marele imam de Al-Azhar, Ahmad Muhammad Al-Tayeb, reprezentantul universității egiptene, considerată principalul centru cultural al islamului sunnit, cu care Sfântul Scaun a împletit abia în ultimii ani raporturile după o lungă perioadă de „îngheţ”.

Audiența a avut loc în Palatul Apostolic din Vatican. Era prezent şi șeicul Saif bin Zayed Al Nahyan, ministru de interne al Emiratelor Arabe Unite din 2004 şi vice prim ministru din 2009, care participă la cele două zile în Casina Pio IV cu titlul „Child Dignity”. Mai erau prezenți ambasadorul Egiptului pe lângă Sfântul Scaun, Mahmoud Samy, unii reprezentanţi de la Al-Azhar şi neo-cardinalul Miguel Ángel Ayuso Guixot, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios.

Cea de astăzi este prima întâlnire dintre Francisc şi Al-Tayeb după călătoria papală istorică din februarie în Emiratele Arabe Unite. O călătorie caracterizată în întregime de dialogul interreligios, pecetluită de semnarea la Abu Dhabi a „Declarație despre fraternitatea umană pentru pacea mondială şi fraternitate”.

O copie a documentului important a fost dăruită astăzi marelui imam de către papa care, arătând coperta care-i reprezenta pe amândoi în momentul semnării textului, a spus cu o glumă: „Nu știu dacă îl cunoașteți pe acest tip”.

O cordialitate demonstrată deja de la primele cuvinte rostite de pontif liderului islamic în timp ce se așeza la biroul din Biblioteca Apostolică, așezându-se în faţa lui (onoare care, conform protocolului, este rezervată șefilor de stat): „Mulţumesc pentru vizită, faptul a vă vedea mă umple de mare bucurie”.

Problema dialogului şi a stimulentului pentru pace, într-o lume fragmentată de ură la toate nivelurile şi de extremismele religioase, au fost temele tratate în cele cincisprezece minute de audiență cu ușile închise amintind vizita papală în Emirate. În timpul „colocviilor cordiale”, informează Sala de Presă a Sfântului Scaun, a fost făcută o aluzie şi la „tema protecției minorilor în lumea digitală” şi la inițiativele puse în practică de Comitetul Superior pentru Fraternitatea Umană de la înființarea sa în august.

Unii membri erau prezenți astăzi la audiență (între care new entry Irina Georgieva Bokova) şi au prezentat papei maiestuosul proiect comandat de Comitet al unei case interreligioase, Abrahamic Family House, care, inaugurată la New York în septembrie, se va ridica la Abu Dhabi, exact în importanta insulă Saadiyat Island, aproape de Louvre Abu Dhabi. În interiorul său va avea o moschee, o sinagogă şi o biserică dedicată sfântului Francisc de Assisi. La sfârşitul audienței i-au fost arătate papei planimetrele şi reconstruirile 3D ale structurii care va fi folosită ca loc de cult individual, dar şi pentru dialogul şi schimbul interreligios, aşa cum i s-a explicat pontifului. De fapt, este prevăzut şi un al patrulea edificiu care va reprezenta Centrul de Studii şi Cercetare despre fraternitatea umană, al cărui obiectiv, pornind tocmai de la documentul din Abu Dhabi, va fi acela de „a face cunoscute cele trei religii”. Va fi şi sediu pentru ceremoniile de înmânare a Premiului „Fraternitatea umană”.

„Mulţumesc”, a spus papa strângând afectuos mâinile marelui imam, care i-a înmânat şi o sculptură ovală din lemn cioplit care reprezenta o femeie așezată pe o cămilă în timp ce un bărbat stătea în picioare jos trăgând înainte un alt animal: „Este bărbatul în slujba femeii”, a fost explicat pontifului. „Frumos, mulţumesc”, a spus el. Şi a răsplătit cu tradiţionala sculptură a măslinului: „Aceasta este o alegorie, măslinul şi porumbelul sunt un simbol de pace. Mesajul este: «Fiți mesageri ai păcii»”, a explicat Bergoglio, îndemnând: „Trebuie să muncim”. De aici o altă strângere de mână cu liderul islamic, urmată de salutarea delegațiilor. Au fost prezenți în total nouăsprezece – între care trei femei –, dintre care cinci din suita marelui imam. Papa Francisc a dăruit tuturor un rozariu.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 15 noiembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.