Categorii

Papa Francisc: „Corupția, un cancer care-i sărăcește pe toţi”

„Corupția degradează demnitatea persoanei şi distruge toate idealurile bune şi frumoase. Toată societatea este chemată să se angajeze concret pentru a contrasta cancerul corupției care, cu iluzia de câștiguri rapide şi ușoare, în realitate îi sărăcește pe toţi”.

Foloseşte încă o dată cuvântul „cancer” papa Francisc pentru a stigmatiza corupția, rău endemic răspândit în structurile politice, ecleziale şi sociale – publice şi private – din orice ţară. Condamnarea pontifului vine via Twitter, prin account-ul său @Pontifex în nouă limbi şi urmărit de milioane de follower, cu ocazia lui International Anti-Corruption Day. Este data instituită de Națiunile Unite la fiecare 9 decembrie, după aprobarea Convenției împotriva corupției la 31 octombrie 2003 ca instrument de sensibilizare a opiniei publice.

Jorge Mario Bergoglio, folosind hashtag-ul IACD2019, se adaugă la campania via social pentru prevenirea şi contrastarea fenomenului care n-a cruțat nici chiar Sfântul Scaun, aşa cum demonstrează recentele investigații judiciare asupra unor scandaluri financiare şi cum a fost confirmat de pontif însuși în zborul de întoarcere din Japonia. Că „şi în Vatican există cazuri de corupţie” pontiful afirma deja în 2015 de pe o scenă din Nairobi, în timpul primei sale călătorii apostolice în Africa. „Corupția nu este un drum de viaţă, este un drum de moarte”, este „ceva ce se strecoară înăuntrul nostru, este zahărul, este dulce, ne place, este ușor, dar apoi terminăm rău. Este un drum de moarte”, spunea cu acea ocazie.

Cuvinte reluate după aceea într-unul din video-mesajele sale de rugăciune difuzate la începutul fiecărei luni, iniţiativă demarată de mulţi ani în web grație Reţelei Mondiale de Rugăciune: într-o filmare din februarie 2018, în mod deosebit, Francisc îi îndemna pe credincioşi să se roage „pentru ca aceia care au o putere materială, politică şi spirituală să nu se lase dominați de corupție”.

„Ce este la baza sclaviei, a șomajului, a abandonării bunurilor comune şi a naturii? Corupția, un proces mortal care hrănește cultura morții”, spunea papa în materialul video care a fost prezentat în avanpremieră în sediul roman al Dicasterului pentru Dezvoltarea Integrală, organismul condus de cardinalul ghanez Peter Appiah Turkson care a demarat diferite inițiative în locuri din Italia rănite de traficuri ilegitime – unul pentru toate Scampia, la Napoli – şi a găzduit în aceste luni lucrările grupului de studiu asupra fenomenului corupției instituit la încheierea primei Dezbateri Internaționale despre Corupţie, desfășurată în iunie 2017 la Academia Pontificală pentru Științe Sociale.

Acelaşi grup părea că trebuie să formuleze un decret pentru a condamna pe corupți şi mafioți la maximul de pedeapsă în Biserică: excomunicarea. Asta afirma pe atunci un comunicat al Vaticanului care a făcut mult zgomot dar care a fost, într-un anumit sens, răstălmăcit fiind vorba numai de o propunere prezentată de unii participanți la sesiunile Academiei de Științe şi nu de o decizie adoptată de grup.

Deşi fără inițiative de acest gen, n-a dispărut niciodată atenţia papei împotriva plăgii corupției, înfierată în atâtea discursuri, audiențe şi omilii ca un „virus” şi o „molie” care lovește la inimă mai ales politica, domeniu în care ea asumă „multiplele forme de apropriere necuvenită a bunurilor publice sau de instrumentalizare a persoanelor”, cum denunța în mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii din 2019.

Confirmă asta şi datele sondajului Eurobarometru publicat astăzi de Comisia Europeană cu ocazia acestei date ONU, care prezintă că pentru 78% din firmele din Europa motorul principal pentru corupţie este tocmai legătura strânsă între afaceri şi politică. Mai mult, pentru 40% modul singur de a face antreprenoriat este de a avea legături politice.

Toate acestea reprezintă o amenințare pentru democrație, a spus tot papa Francisc în diferite ocazii. Şi cum afirma în video-mesajul de rugăciune citat mai sus, această „dorință de putere şi de avere” care nu cunoaște limite nu se poate combate cu tăcerea: „Trebuie să vorbim despre ea, să-i denunțăm relele, s-o înţelegem pentru a putea arăta voința de a face să prevaleze milostivirea asupra meschinăriei, frumusețea asupra nimicului”.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 9 decembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.