Categorii

Papa Francisc către cei închişi: ţineţi aprinsă lumina speranţei

Papa-detinuti„Dumnezeu vă iubeşte mereu, nu au importanţă greşelile pe care le-aţi comis”. Este ceea ce scrie Papa Francisc deţinuţilor în Penitenciarul din Velletri. La 5 martie, episcopul de Albano, mons. Marcello Semeraro, a vizitat închisoarea din Velletri şi cu acea ocazie deţinuţii i-au încredinţat o scrisoare pentru Papa care a răspuns. Nu vă lăsaţi „închişi în trecut”, este îndemnul lui Francisc, „adevărata măsură a timpului nu este cea a orologiului”, „se numeşte speranţă”. Reportaj de Alessandro Gisotti:

„Vă mulţumesc pentru că v-aţi gândit la mine în mijlocul dificultăţilor situaţiilor voastre actuale de viaţă”. Aşa începe, într-un mod în care nu te aştepţi, scrisoarea lui Francisc adresată deţinuţilor din închisoarea din Velletri. Papa e cel care mulţumeşte şi imediat subliniază că şi el de multe ori se gândeşte la persoanele care trăiesc în închisoare. „Pentru acest motiv – adaugă el – în vizitele mele pastorale cer mereu, când acest lucru este posibil, să pot întâlni” pe cel care trăieşte „o libertate limitată, pentru a-i duce afectul şi apropierea”. Şi pentru aceasta a voit ca în Anul Sfânt al Milostivirii să fie un jubileu al celor închişi.

Adevărata măsură a timpului se numeşte speranţă

„Preaiubiţilor – scrie Francisc – voi trăiţi o experienţă în care timpul pare că s-a oprit, pare că nu se termină niciodată. Însă adevărata măsură a timpului nu este aceea a orologiului”. „Adevărata măsură a timpului – subliniază el – se numeşte speranţă! Şi eu doresc ca fiecare dintre voi să ţină mereu bine aprinsă lumina speranţei credinţei pentru a lumina viaţa voastră!”. De aici îndemnul de a-l ruga pe Domnul pentru ca să umple timpul de speranţă adevărată.

Dumnezeu ne iubeşte în pofida greşelilor pe care le-am săvârşit

„Fiţi siguri mereu – este încurajarea Papei – că Dumnezeu vă iubeşte personal, pentru El nu are importanţă vârsta voastră sau cultura voastră, nu are importanţă nici ce aţi fost, lucrurile pe care le-aţi făcut, rezultatele pe care le-aţi obţinut, greşelile pe care le-aţi săvârşit, persoanele pe care le-aţi rănit”. Pentru această, reafirmă el, „nu vă lăsaţi închişi în trecut, ba chiar transformaţi-l în drum de creştere, de credinţă şi de caritate. Daţi-i lui Dumnezeu posibilitatea de a vă face să străluciţi prin această experienţă!”.

Cu Cristos totul este posibil, poate răsturna situaţia noastră

În istoria Bisericii, aminteşte după aceea Papa, „atâţia sfinţi au ajuns la sfinţenie prin experienţe dure şi dificile!”. Aşadar, conclude scrisoarea, „deschideţi poarta inimii voastre lui Cristos şi Cristos va fi cel care răstoarnă situaţia voastră. Cu Cristos sunt posibile toate acestea!”.

(După Radio Vaticana, 25 aprilie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.