Categorii

Papa alege un nou secretar: este părintele Gonzalo, preot printre copiii străzii

La patru zile după ce a fost ales de conclav, Bergoglio se pregătea să celebreze prima sa Liturghie cu credincioşii ca pontif. În mulțime în afara Porții „Sfânta Ana” papa a recunoscut un preot, căruia i-a cerut să-l însoțească în biserică. Şi la sfârşitul celebrării, Francisc l-a prezentat oamenilor pe acest preot, cerând să se roage pentru el şi pentru operele sale pentru şi cu copiii săraci. După aproape şapte ani, părintele Gonzalo Aemilius devine secretar personal al episcopului de Roma. Prezintă asta directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni.

„Papa Francisc l-a chemat ca secretar personal al său pe părintele Gonzalo Aemilius, din clerul din Montevideo, în Uruguay”, comunică nota vaticană.

În acea zi de 17 martie 2013, papa Francisc a afirmat, pe neașteptate: „Vreau să vă fac cunoscut un preot care vine de departe, a venit, un preot care de mult timp lucrează cu copiii străzii, cu drogații. Pentru ei a deschis o școală, a făcut atâtea lucruri pentru a-l face cunoscut pe Isus, şi toţi acești tineri şi tinere de pe stradă astăzi lucrează cu studiul pe care l-au făcut, au capacitate de lucru, cred şi-l iubesc pe Isus. Eu îți cer, Gonzalo, vino să saluți oamenii: rugaţi-vă pentru el. El lucrează în Uruguay, este fondator al «Liceo Jubilar Juan Pablo II»: el face această muncă. Nu știu cum a ajuns astăzi aici: o să aflu! Mulţumesc. Rugaţi-vă pentru el”. O întâlnire şi o scenă care, astăzi, asumă şi o valoare „profetică”.

Părintele Gonzală s-a născut la 18 septembrie 1979, a fost hirotonit preot la 6 mai 2006 şi este doctor în teologie.

Se cunosc din 2006, Francisc şi noul său secretar, de când cardinalul Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires i-a telefonat pentru că auzise de munca lui cu copiii străzii. Preotul uruguayan Gonzalo Aemilius ia locul părintelui Fabian Pedacchio, preotul argentinian care a lucrat alături de Francisc din 2013 până în 2019, întors în decembrie trecut la funcţia sa în Congregația pentru Episcopi.

Provenind dintr-o familie înstărită din Montevideo, o bunică evreică şi părinți necredincioși – informează Vatican News – Gonzalo Aemilius s-a convertit în timpul liceului, „impresionat de zâmbetul şi de bucuria de pe faţa unor preoţi care-i ajutau pe copiii străzii în pofida amenințărilor cu moartea”.

Decide să se facă preot şi să-şi dedice viaţa copiilor săraci şi abandonați din ţara sa.

Părintele Aemilius a fost director al Liceo Jubilar Juan Pablo II din Uruguay şi a studiat timp de doi ani teologie la Roma.

Preotul uruguayan ales de Francisc se va alătura actualului secretar particular, părintele egiptean Yoannis Lahzi Gaid.

Intervievat de L’Osservatore Romano în ziua de după Liturghia de la „Sfânta Ana”, a povestit că îl impresiona la arhiepiscopul de atunci Jorge Mario Bergoglio capacitatea de a integra valori diferite şi îndreptate într-o unică direcție: „A trăi experienţa acestei capacități a fost decisiv în viaţa mea. M-a învățat să scot ceea ce este mai bun în fiecare individ, oricât de diferit ar putea să fie de toţi ceilalți şi să-l fructific pentru binele tuturor”.

Apoi a spus părintele Gonzalo despre Bergoglio, tot la L’Osservatore Romano: „M-a impresionat mult când, în timpul liturghiei din Joia Sfântă celebrată într-un cartier asemănător cu o favella braziliană, unde circulau multe droguri, a făcut spălarea picioarelor pentru dependenți de droguri şi bolnavi de SIDA cu o duioșie tulburătoare. Şi cu gestul său a salvat foarte mulţi locuitori din cartier, prizonieri ai acelui mecanism teribil care sunt drogurile şi drumul lor”.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 26 ianuarie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.