Categorii

Opus Dei: a murit prelatul mons. Javier Echevarría

prelat-opus-deiA murit luni seara la 21.20, la Roma, monseniorul Javier Echevarría, prelat al Opus Dei. Avea 84 de ani. De la 5 decembrie era internat în Campusul Policlinic Bio-Medical din cauza unei infecţii pulmonare uşoare. Episcopul – informează un comunicat al Opus Dei – primea un antibiotic pentru a combate infecţia. Tabloul clini a fost complicat în ultimele ore provocând o insuficienţă respiratorie, care a cauzat decesul.

Foarte strâns colaborator al fondatorului, sfântul Josemaría Escrivá de Balaguer, în afară de a fi secretarul său din 1953 până în 1975, i-a devenit succesor la conducerea lui Opus Dei, al doilea după monseniorul Álvaro del Portillo. Numirea ca prelat a fost voită de Ioan Paul al II-lea la 20 aprilie 1994 care l-a consacrat episcop la „Sfântul Petru” la 6 ianuarie 1995.

Născut ca şi Escrivá la Madrid, în 1932, doctorat în jurisprudenţă şi în drept canonic, Echevvarría a fost hirotonit preot la 7 august 1955. A trăit anii Conciliului al II-lea din Vatican şi alte momente decisive din istoria Bisericii. când, în 1975, del Portillo i-a urmat lui Escrivá, a devenit secretar general al Opus Dei şi după aceea, cu înfiinţarea lui Opus Dei ca prelatură personală în 1982, vicar general.

Din 1981 a fost consultant al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice şi din 1995 al Congregaţiei pentru Cler. Autor al mai multor publicaţii, cunoscător al problemelor creştinilor în lumea actuală şi al situaţiei Bisericii în numeroase ţări din lume, a făcut numeroase călătorii pastorale în cele cinci continente, stabilind un dialog ecumenic cu persoane de diferite crezuri şi culturi.

În Italia el a fost cel care a dat impulsul decisiv la realizarea Universităţi Campus Bio-Medical din Roma şi la promovarea de activităţi de voluntariat şi de asistenţă socială. La 18 septembrie 2012, Benedict al XVI-lea l-a numit părinte sinodal al celei de-a XIII-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor pentru noua evanghelizare.

Aşa cum prevede dreptul prelaturii – mai explică nota – guvernul ordinar al prelaturii revine acum vicarului auxiliar şi general mons. Fernando Ocáriz. Conform statutului, el va trebui să convoace într-o lună un congres electiv care să-l aleagă pe noul prelat. El se va ţine în termen de 3 luni; alegerea trebuie să fie confirmată după aceea de Papa.

(După Zenit, 13 decembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.