Categorii

Omul în fața creației: Ziua Socială pentru Studenți 2016

Ziua-sociala-a-studentilor-2016În ziua de 20 februarie 2016, Oficiul pentru Pastorația Universitară a Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași și Asociația Studenților Catolici Iași, a organizat Ziua Socială pentru Studenți, tema din acest an fiind „Mediul natural – Perspective teologice și moral-sociale”. La acest seminar, desfășurat în lumina doctrinei sociale a Bisericii, au luat parte studenți atât din Iași, cât și din Republica Moldova, iar conferințele au fost moderate de pr. dr. Lucian Farcaș, lucrările desfășurându-se în Aula mare a Institutului Teologic.

Cuvântul de deschidere al acestei întâlniri a studenților a fost adresat de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care a salutat inițiativa organizatorilor acestui eveniment de a propune spre dezbatere tema creației, acest mare dar pe care Dumnezeu l-a făcut omului. Contextul actual al schimbărilor climatice și al crizelor resurselor naturale cere un răspuns prompt din partea oamenilor, în special a generației tinere, care trebuie să iasă din anonimat și să se îngrijească ca această casă a tuturor să fie frumoasă și rodnică. Izvorul acestui avânt al tinerilor trebuie să fie sfânta Euharistie, unde munca omului întâlnește lucrarea lui Dumnezeu și este desăvârșită prin acțiunea harului divin.

Conferințele au prezentat tema creației din diferite perspective. Conferința susținută de pr. dr. Iulian Faraoanu, intitulată „Omul în fața creației: perspective biblice”, a subliniat relația intimă ce există între Dumnezeu și om, dar mai ales faptul că statutul omului de „rege al creației” și de imagine a lui Dumnezeu va rămâne unul autentic atâta timp cât va continua lucrarea creatoare a lui Dumnezeu și va dezvolta o cultură a vieții. O abordare socio-morală a temei creației a fost reflectată de conferința prezentată de pr. dr. Peter Schallenberg, intitulată „Locul eticii mediului natural în Biserica Romano-Catolică”. Expunerea a urmărit primii pași pe care Biserica i-a făcut în ceea ce privește chestiunea mediului natural, până la Scrisoarea enciclică a Papei Francisc „Laudato si`”, o adevărată piatră miliară în doctrina socială catolică, ce cheamă la responsabilitate întreaga lume. Ultima conferință susținută de prof. Constantin Milică a dezbătut tema ecologiei, evidențiind necesitatea unui angajament al generației tinere de a stopa crizele și schimbările climatice printr-o formare ecologică și prin implicare activă în ceea ce privește aplicarea soluțiilor pentru protejarea naturii.

Ultima etapă a programului a fost constituită din formarea unor ateliere de lucru. Studenții au fost repartizați în diferite grupuri în care au putut aprofunda aspecte ale formării educațional-ecologice, proiectate fiind în contextul anumitor inițiative concrete legate de ecologie din România, Uniunea Europeană și din Biserică. Tinerii au avut ocazia să împărtășească propriile gânduri cu privire la protecția Grădinii Domnului, acest izvor de binecuvântare și vindecare, dar mai ales să propună soluții la diferite crize ce afectează mediul natural. Seara a fost încheiată cu un moment cultural, studenții fiind invitați să participe la un recital de orgă și trompetă, în capela Institutului.

„Capodopera Domnului este omul” – afirma Papa Francisc, totuși este necesară o convertire a libertății persoanei umane, căci, grija față de creație nu va fi una autentică atâta timp cât omul va fi ignorant și nu va răspunde cu inimă deschisă la comuniunea de iubire cu Tatăl, care se realizează în natură.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.