Categorii

Omilia Papei la Joia Sfântă (24 martie 2016): CARA Auxilium, Castelnuivo di Porto (Roma)

Papa-Joia-SfantaGesturile vorbesc mai multe decât imaginile. Gesturile. Există, în acest Cuvânt al lui Dumnezeu pe care l-am citit, două gesturi: Isus care slujeşte, care spală picioarele. El, care era conducătorul, spală picioarele altora, alor săi, ale celor mai mici. Al doilea gest: Iuda care merge la duşmanii lui Isus, la cei care nu vor pacea cu Isus, ca să ia banii cu care l-a trădat, 30 de monede. Două gesturi. Şi astăzi există două gesturi: primul este cel din această seară: împreună, noi toţi, musulmani, hinduşi, catolici, copţi, evanghelici dar fraţi, fii ai aceluiaşi Dumnezeu, care vrem să trăim în pace, integraţi. Celălalt gest este cel din urmă cu trei zile: un gest de război, de distrugere într-un oraş din Europa, al oamenilor care nu vor să trăiască în pace. Însă în spatele acelui gest, ca în spatele lui Iuda, era alţii. În spatele lui Iuda erau aceia care au dat bani pentru ca Isus să fie predat. În spatele acelui gest din urmă cu trei zile în acea capitală europeană, sunt fabricanţii, traficanţii de arme care vor sânge, nu pace; care vor războiul, nu fraternitatea.

Papa-CrismaDouă gesturi egale: pe de o parte Isus spală picioarele, în timp ce Iuda îl vinde pe Isus pentru bani; şi pe de o parte voi, noi, toţi împreună, diferite religii, diferite culturi, dar fii ai aceluiaşi Tată, fraţi, în timp ce acei sărmani cumpără arme pentru a distruge fraternitatea. Astăzi, în acest moment, când eu voi face acelaşi gest al lui Isus de a spăla picioarele la doisprezece dintre voi, noi toţi să facem gestul fraternităţii şi noi toţi să spunem: „Suntem diferiţi, suntem diferiţi, avem diferite culturi şi religii, dar suntem fraţi şi vrem să trăim în pace”. Şi acesta este gestul pe care eu îl fac cu voi. Fiecare dintre noi are o istorie asupra sa, fiecare dintre voi are o istorie asupra sa: atâtea cruci, atâtea dureri, dar are şi o inimă deschisă care vrea fraternitatea. Fiecare, în limba sa religioasă, să-l roage pe Domnul pentru ca această fraternitate să contagieze lumea, pentru ca să nu existe cele 30 de monede pentru a-l ucide pe fratele, pentru ca să fie mereu fraternitate şi bunătate. Aşa să fie.

Cuvinte rostite la sfârşitul Liturghiei

Acum v-aş saluta pe fiecare în parte, din toată inima. Vă mulţumesc pentru această întâlnire. Şi numai să ne amintim şi să arătăm că este frumos a trăi împreună ca fraţi, cu culturi, religii şi tradiţii diferite: toţi suntem fraţi! Şi acest lucru are un nume: pace şi iubire. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.