Categorii

Omilia Papei în Sărbătoarea Botezului Domnului 2020

Duminică, 12 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului pentru 32 de nou-născuți, 17 băieți şi 15 fetițe. După citirea Evangheliei, Papa a rostit liber omilia a cărei transcriere o prezentăm în continuare.

Aşa cum Isus a mers ca să fie botezat, tot aşa voi îi aduceți pe copiii voștri.

Isus îi răspunde lui Ioan: „să se facă toată dreptatea” (cf. Mt 3,15). A boteza un copil este un act de dreptate, pentru el. Şi de ce? Pentru că noi la Botez îi dăm o comoară, noi la Botez îi dăm o garanție: pe Duhul Sfânt. Copilul iese [de la Botez] cu forţa Duhului Sfânt înăuntrul său: Duhul care-l va apăra, îl va ajuta, în toată viaţa sa. Pentru aceasta este aşa de important să fie botezați când sunt copii, pentru ca să crească având forţa Duhului Sfânt.

Acesta este mesajul pe care eu aş vrea să vi-l dau astăzi. Voi aduceți copiii voștri astăzi, [pentru ca să aibă] în ei pe Duhul Sfânt. Şi să aveți grijă ca ei să crească având lumina, având forţa Duhului Sfânt, prin cateheza, ajutorul, învățătura, exemplele pe care voi le veți da acasă… Acesta este mesajul.

Nu aş vrea să vă spun altceva puternic. Numai un anunț. Copiii nu sunt obișnuiți să vină la Capela Sixtină, este prima dată! Nu sunt obișnuiți să stea închiși într-un ambient chiar un pic cald. Şi nu sunt obișnuiți să fie îmbrăcați aşa, pentru o sărbătoare atât de frumoasă ca astăzi. Se vor simți un pic în dificultate în vreun moment. Şi va începe unul [să plângă]… – concertul încă nu a început! – dar va începe unul, apoi altul… Nu vă înspăimântați, lăsați-i pe copii să plângă şi să strige. Mai degrabă, dacă plânge copilul tău şi se smiorcăie, poate că îi este prea cald: luați ceva de pe el; sau pentru că îi este foame: alăptează-l, da, mereu în pace. Un lucru pe care l-am spus şi anul trecut: ei au o dimensiune „corală”: este suficient ca unul să dea nota „la” şi încep toţi, şi se va face concertul. Nu vă înspăimântați. Este o predică frumoasă atunci când plânge un copil în biserică, este o predică frumoasă. Faceţi în aşa fel încât să se simtă bine şi mergem înainte.

Nu uitaţi: voi îl purtați pe Duhul Sfânt înăuntrul copiilor.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.