Categorii

Omilia Papei în Sărbătoarea Botezului Domnului 2018

Duminică, 7 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului pentru 34 de nou-născuţi, 16 băieţi şi 18 fetiţe. După citirea Evangheliei, Papa a rostit liber omilia a cărei transcriere o prezentăm în continuare.

Dragi părinţi,

Voi aduceţi la Botez pe copiii voştri şi acesta este primul pas pentru acea misiune pe care o aveţi, misiunea transmiterii credinţei.

Dar noi avem nevoie de Duhul Sfânt pentru a transmite credinţa, singuri nu putem. A putea transmite credinţa este un har al Duhului Sfânt, posibilitatea de a o transmite; şi pentru aceasta voi aduceţi aici pe copiii voştri, pentru ca să-l primească pe Duhul Sfânt, să primească Treimea – pe Tatăl, pe Fiul şi pe Duhul Sfânt – care va locui în inimile lor.

Aş vrea să vă spun numai un lucru, care se referă la voi: transmiterea credinţei se poate face numai „în dialect”, în dialectul familiei, în dialectul tatălui şi al mamei, al bunicului şi al bunicii. Apoi vor veni cateheţii să dezvolte această primă transmitere, cu idei, cu explicaţii… Dar nu uitaţi asta: se face „în dialect”, şi dacă lipseşte dialectul, dacă acasă nu se vorbeşte între părinţi acea limbă a iubirii, transmiterea nu este atât de uşoară, nu se va putea face. Nu uitaţi asta. Misiunea voastră este să transmiteţi credinţa dar s-o faceţi cu dialectul iubirii din casa voastră, din familie.

Şi ei [copiii] au propriul „dialect”, care ne face bine să-l auzim! Acum toţi sunt liniştiţi, dar este suficient ca unul să dea tonul şi apoi orchestra urmează! Dialectul copiilor! Şi Isus ne sfătuieşte să fim ca ei, să vorbim ca ei. Noi nu trebuie să uităm această limbă a copiilor, care vorbesc aşa cum pot, dar este limba care-i place atât de mult lui Isus. Şi în rugăciunile voastre fiţi simpli ca ei, spuneţi-i lui Isus ceea ce vine în inima voastră aşa cum spun ei. Astăzi o vor spune cu plânsul, da, aşa cum fac copiii. Dialectul părinţilor care este iubirea pentru a transmite credinţa şi dialectul copiilor care trebuie primit de părinţi pentru a creşte în credinţă.

Acum vom continua ceremonia; şi dacă ei încep să ţină concertul este pentru că nu sunt comozi, sau le este prea cald, sau nu se simt în largul lor, sau le este foame… Dacă le este foame, alăptaţi-i, fără frică, daţi-le să mănânce, pentru că şi acesta este un limbaj de iubire.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.