Categorii

Omilia Papei în Sărbătoarea Botezului Domnului 2017

papa-botezul-domnuluiDuminică, 8 ianuarie, sărbătoarea Botezului Domnului, Sfântul Părinte Francisc a prezidat în Capela Sixtină sfânta Liturghie în cursul căreia a administrat sacramentul Botezului pentru 28 de nou-născuţi, 15 băieţi şi 13 fetiţe. După citirea Evangheliei, Papa a rostit liber omilia a cărei transcriere o prezentăm în continuare.

Dragi părinţi,

Voi aţi cerut pentru copiii voştri credinţa, credinţa care va fi dată la Botez. Credinţa: asta înseamnă viaţă de credinţă, pentru că credinţa trebuie trăită; a merge pe drumul credinţei şi a da mărturie despre credinţă. Credinţa nu înseamnă a recita „Crezul” duminica, atunci când mergem la Liturghie: nu este numai asta. Credinţa înseamnă a crede ceea ce este Adevărul: Dumnezeu Tatăl care l-a trimis pe Fiul său şi pe Duhul Sfânt care ne dă viaţă. Dar credinţa înseamnă şi a ne încredinţa lui Dumnezeu, şi asta voi trebuie să-i învăţaţi, cu exemplul vostru, cu viaţa voastră. Şi credinţa este lumină: în ceremonia Botezului vă va fi dată o lumânare aprinsă, ca în primele timpuri ale Bisericii. Şi pentru aceasta Botezul, în acele timpuri, se numea „iluminare”, deoarece credinţa iluminează inima, face să se vadă lucrurile cu o altă lumină. Voi aţi cerut credinţa: Biserica dă credinţa copiilor voştri cu Botezul, şi voi aveţi misiunea de a o face să crească, de a o păzi, şi ca să devină mărturie pentru toţi ceilalţi. Acesta este sensul acestei ceremonii. Şi numai asta voiam să vă spun: a păzi credinţa, a o face să crească, pentru ca să fie mărturie pentru ceilalţi.

Şi apoi… a început concertul! [copiii plâng]: este pentru că pruncii se află într-un loc pe care nu-l cunosc, s-au trezit mai înainte ca de obicei. Începe unul, dă nota şi apoi ceilalţi „imită”… Unii plâng pur şi simplu pentru că a plâns altul… Isus a făcut acelaşi lucru, ştiţi? Mie îmi place să mă gândesc că prima predică a lui Isus în grajd a fost un plâns, prima… Şi apoi, de vreme ce este un pic lungă ceremonia, cineva plânge pentru că-i este foame. Dacă este aşa, voi mamelor alăptaţi-i, fără teamă, cu toată normalitatea. Aşa cum Sfânta Fecioară Maria îl alăpta pe Isus…

Nu uitaţi: aţi cerut credinţa, vouă vă revine misiunea de a păzi credinţa, de a o face să crească, pentru ca să fie mărturie pentru noi toţi, pentru noi toţi: şi pentru noi preoţi, episcopii, toţi. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.