Categorii

Omagiul papei adus maestrului său: „a dezideologizat” iezuiții din Argentina

Papa a voit să aducă omagiu personal „maestrului” său, iezuitul argentinian Miguel Angel Fiorito (1916-2005), relatând figura sa şi învăţăturile sale cu o lecție pe care a rostit-o în ziua celei de-a 50-a aniversări a preoției sale, la Curia generală a Societății lui Isus.

„Fără pretenţii teoretice, dar în mod practic, Fiorito a fost marele «dezideologizator» al provinciei într-o epocă foarte ideologizată: acest lucru este foarte important”, a spus Jorge Mario Bergoglio, care a fost în fruntea provinciei argentiniene din 1973 până în 1979 între începutul dictaturii (1976-1983). „A dezideologizat trezind pasiunea de a dialoga bine, cu noi înșine, cu alţii şi cu Domnul. Şi de «a nu dialoga» cu ispita, de a nu dialoga cu duhul rău, cu Cel Rău. Asta a rămas imprimat în mine foarte mult: cu diavolul nu se dialoghează, Isus nu dialoghează cu diavolul, i-a răspuns cu trei versete din Biblie şi apoi l-a alungat. Ideologia este mereu un monolog cu o singură idee şi Fiorito ajuta pe interlocutorul său să distingă înlăuntrul său glasurile binelui şi răului de propriul său glas şi asta deschide mintea pentru că deschidea inima la Dumnezeu şi la ceilalți”.

Papa Francisc a fost primit de prepozitul general al Societății lui Isus, părintele Arturo Sosas, de părintele Antonio Spadaro, director al La Civiltà Cattolica, bisăptămânalul iezuiţilor care a publicat cele cinci volume de scrieri („Escritos”) ale părintelui Fiorito şi se pregătește să sărbătorească 150 de ani, şi în sfârşit de iezuitul argentinian José Luis Narvaja, redactor al operei precum şi nepot al papei Francisc din partea mamei. În aulă erau prezente diferite personalități din Curia Romană, începând de la cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, şi de la prefectul Congregației pentru Doctrina Credinţei, iezuitul Luis Francisco Ladaria, precum şi de diferiți elevi ai părintelui Fiorito şi ai papei însuși, între care Diego Fares Miguel Yanez.

„Faptul de a prezenta Scrierile în această aulă a Curiei Generale este pentru mine un mod pentru a exprima recunoștința mea pentru tot ceea ce Societatea lui Isus mi-a dat şi a făcut pentru mine”, a spus papa.

În lecția sa consistentă de aproape 45 de minute, papa a subliniat caracteristicile umane şi spirituale ale părintelui Fiorito: un om discret, mai puţin „înclinat să intervină în public”, care „n-a făcut mult pentru a se face cunoscut” şi care „vorbea puţin, dar avea o mare capacitate de ascultare, o ascultare capabilă de discernământ, care este una din coloanele dialogului”, dar care a format generații de iezuiți argentinieni cu alegerea de autori de divulgat, cu lecțiile sale de filozofie metafizică şi, mai ales, cu călăuzirea sa spirituală, îndeosebi dând exerciții spirituale scrise de fondatorul iezuiţilor, sfântul Ignațiu de Loyola, şi însoțind.

Francisc a scos în evidență, îndeosebi, un aspect: „în însoțirea spirituală, când îi povesteai lucrurile tale, el «se situa în afară». Te oglindea când ți se întâmpla şi apoi îți dădea libertatea, fără a îndemna şi fără a da evaluări. Te respecta. Credea în libertate. Când spun că «se situa în afară» nu vreau să spun că nu se interesa sau că nu se înduioșa pentru lucrurile tale, ci el rămânea în afară, în primul rând, pentru a reuși să asculte bine. Fiorito era maestru al dialogului în primul rând cu ascultarea. A se situa în afara problemei era modul său de a da spațiu ascultării, pentru ca să se poată spune tot ceea ce se avea înăuntru, fără întreruperi, fără întrebări… Te lăsa să vorbești, şi nu se uita la ceas. Asculta punând inima la dispoziție, pentru ca să poată simți celălalt, în pacea pe care o avea maestrul, ceea ce neliniștea inima proprie”. În dialogul cu alţii „avea printre altele abilitatea de «a pescui» şi de a-l face pe celălalt să vadă ispita duhului rău într-un cuvânt sau într-un gest”, „un gest, un cuvânt dintre cele care se introduc în mijlocul unui discurs foarte rațional şi în aparență bine intenționat. Fiorito te întreba despre «acea expresie pe care ai folosit-o» (care în general denota dispreț faţă de alţii) şi îți spunea: «Eşti ispitit!» şi, arătând claritatea, râdea cu sinceritate şi fără să se scandalizeze. Îți arăta obiectivitatea expresiei pe care tu însuși ai folosit-o, fără să te judece”. Părintele Fiorito „te împăciuia neținând cont de circumstanțele imediate. Mai întâi te împăciuia cu tăcerea sa, cu faptul de a nu se înspăimânta de nimic, cu ascultarea sa de largă respirație, până când nu ai spus ceea ce aveai în adâncul sufletului şi el decidea ceea ce îl inspira duhul bun. Atunci maestrul îți confirma, uneori cu un simplu «Bine». Te lăsa liber”. La momentul oportun, „maestrul intervenea cu forță şi hotărâre pentru a spune ce crede şi apoi, din nou, «se situa în afară», lăsând ca Dumnezeu să lucreze în cel care desfășura Exercițiile”.

Maestrul papei „știa să pună accentele”, a spus Bergoglio, „a imprimat cu foc unele în Provincie, imprimate ca o marcă. De exemplu: că lupta spirituală, mișcările spiritelor, este un semn bun; că a propune «ceva mai mult» mișcă spiritele, când în situație există un calm suspect; că trebuie căutată mereu pacea în adâncul sufletului pentru a reuși să se discearnă aceste mișcări ale spiritelor fără ca «apa să fie prea agitată»…”. Acum când scrierile sale sunt publicate „vor face un mare bine întregii Biserici, sunt convins de asta”, a spus papa.

N-a lipsit, în aulă, un moment ilar, când papa a amintit „o anecdotă simpatică”. Părintele Fiorito „avea şi darul de a căsca”. În timp ce îi deschideai conştiinţa ta, uneori maestrul începea să caște. Făcea asta în mod deschis, fără să ascundă. Dar nu că s-ar fi simţit plictisit, pur şi simplu îi venea să caște şi el spunea că uneori folosea «să-ți scoată afară duhul rău». Şi aşa se justifica. Deschizând sufletul în mod contagios, aşa cum face căscatul la nivel fizic, avea acel efect la nivel spiritual”.

Prepozitul general al iezuiţilor a profitat de ocazia de astăzi pentru a ura cu anticipație „la mulţi ani” papei, care la 17 decembrie împlinește 83 de ani.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 13 decembrie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.