Categorii

Oficiul pentru Pastoraţia Biblică: Sugestii pentru Duminica Bibliei

În scrisoarea apostolică, Misericordia et misera, Sfântul Părinte papa Francisc şi-a exprimat dorinţa ca fiecare comunitate creştină să-şi arate dragostea şi preţuirea faţă de Cuvântul lui Dumnezeu prin dedicarea unei duminici din timpul liturgic în mod special Bibliei. PS Petru Gherghel, episcopul de Iaşi, printr-o scrisoare pastorală adresată întregii dieceze, a stabilit ca în fiecare an să se dedice Bibliei Duminica a IV-a din timpul Postului Mare.

Aşadar, vom celebra anul acesta, la 26 martie 2017, în Duminica Laetare, pentru prima oară Duminica Bibliei.

Episcopul deleagă Oficiului pentru Pastoraţia Biblică misiunea de a ajuta fiecare comunitate de credinţă din dieceză să celebreze cu demnitate şi cu convingere de credinţă această iniţiativă pastorală pentru a sensibiliza poporul creştin să se apropie de Biblie, să o iubească, să o citească, să o mediteze şi să încerce să o trăiască în viaţa de fiecare zi.

Oficiul pentru Pastoraţia Biblică doreşte prin această scrisoare să concretizeze această iniţiativă.

Aşadar, pentru o frumoasă şi rodnică celebrare a Duminicii Bibliei, comunităţile Diecezei de Iaşi pot pune în practică următoarele iniţiative pastorale:

 • o mică procesiune cu evangheliarul (sau cu lecţionarul) prin biserică, însoţindu-l cu lumânări aprinse şi tămâie în timpul cântării „Laus tibi Christe”, pentru a scoate în evidenţă sacralitatea Bibliei. Pot fi implicaţi lectori sau persoane consacrate.

 • scoaterea în evidenţă în acea duminică a amvonului prin împodobirea lui.

 • în momentul proclamării Evangheliei, lumânările care au fost folosite la procesiune vor putea fi ţinute la dreapta şi la stânga amvonului.

 • pe situl oficiului (www.opbiasi.wordpress.com) veţi putea găsi materiale pastorale pe categorii de vârstă:

  • predici de sensibilizare biblică pentru copii, tineri şi adulţi,

  • cateheze şi modele de lectio divina pentru aceleaşi trei categorii de credincioşi. Sigur, catehezele şi momentele de lectio divina pot fi făcute şi în zilele premergătoare duminicii Bibliei.

   Preoţii sunt rugaţi ca la predica din Duminica Bibliei să încurajeze credincioşii să citească Biblia, să o mediteze şi să o iubească.

 • Întrucât a apărut Bibia „fără note”, care va fi prezentată oficial de PS Petru Gherghel în catedrala din Iaşi, la Liturghia solemnă pontificală chiar în acea Duminică a Bibliei, preoţii din dieceză sunt rugaţi să facă prezentarea ei în parohia în care activează.

  • Informaţii referitoare la această ediţie a Bibliei vor putea fi găsite tot pe situl oficiului. Ar fi util ca prezentarea ei să fie făcută şi material, adică să fie arătată concret credincioşilor.

  • Tot pe situl oficiului se vor putea găsi multe materiale tipice pentru pastoraţia biblică, precum şi informaţii din dieceză referitoare la diferitele iniţiative de pastoraţie biblică.

  • Este prezentată şi componenţa oficiului. Membrii acestuia şi-au oferit disponibilitatea de a da informaţii şi răspunsuri celor interesaţi de chestiuni referitoare la Biblie.

 • Se va putea face, în duminica respectivă, un moment de adoraţie sau vecernie, folosind eventual materialele de pe site sau creând altele. Important este ca respectivul moment de rugăciune să fie orientat spre sensibilizarea credincioşilor la citirea Bibliei şi la rugăciunea biblică.

 • În dorinţa de a transmite credincioşilor veneraţia noastră faţă de Cartea Sfintei Scripturi, aşa cum a fost ea tipărită de-a lungul timpului, ar fi util să încercăm împreună să adunăm de la credincioşi ediţii vechi ale Bibliei pentru a face un fel de muzeu diecezan al Bibliei, care să ne ajute să remarcăm cum a fost tipărită Biblia în limba română. V-am ruga tare mult ca în Duminica Bibliei să anunţaţi la sfânta Liturghie: Cine are cărţi vechi, în special părţi din Biblie sau Biblii vechi şi vrea să le doneze pentru acest muzeu, să le aducă la parohia Sfinţiei Voastre. Apoi, v-am ruga să ne anunţaţi ca să vedem cum să intrăm în posesia lor. Poate fi şi această iniţiativă un mod de a venera Cuvântul lui Dumnezeu.

Ştim, pe de altă parte, că în multe comunităţi (parohiale sau călugăreşti) au loc deja tot felul de activităţi cu tentă biblică. Am dori să vă rugăm să semnalaţi Oficiului pentru Pastoraţia Biblică dacă în comunitatea dvs. au loc – chiar şi numai sporadic – astfel de iniţiative biblice: meditaţii biblice, rugăciuni biblice, lectio divina, campusuri pentru copii sau tineri inspirate din episoade biblice, lectură biblică, întâlniri pe teme biblice etc. Am vrea să adunăm aceste informaţii, să le încurajăm, să le ajutăm, dacă e necesar: într-un cuvânt să le facem cunoscute, dând astfel şi altora motive şi modele de activităţi biblice.

Mulţumindu-vă pentru disponibilitatea şi implicarea în celebrarea acestei prime Duminici a Bibliei, după indicaţia Sfântului Părinte papa şi hotărârea PS Petru Gherghel, rămânem la dispoziţia Sfinţiilor Voastre pentru orice alt detaliu sau pentru orice tip de suport menit să ajute la frumuseţea acestei Duminici a Bibliei sau/şi a pastoraţiei biblice. Ne încredinţăm Mariei, mama Cuvântului Întrupat şi o rugăm să ne mijlocească harul bucuriei întâlnirii cu Isus, Cuvântul veşnic al Tatălui, anunţat în Vechiul Testament şi proclamat de Noul Testament.

Fă-ne, Doamne, să trăim după Cuvântul tău! (cfr. Ps 119,28)

Cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi

Pr. Eduard Patraşcu
Oficiul pentru Pastoraţia Biblică

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.