Categorii

Nu cu vorbe. În prima Zi Mondială a Săracilor

Louise are în urma sa o tristă, lungă istorie de droguri, alcool şi prostituţie. Mulţi ani a fost ajutată, din păcate fără mari rezultate, de serviciile sociale, până când n-a întâlnit „The well”, un centru pentru femei aflate în dificultate gestionat la Sheffield de comunitatea baptistă. O casă, hrană, haine curate şi mai ales multă căldură umană, în loc de răceală şi distanţă, au convins-o că putea reuşi. Astfel, astăzi are în sfârşit un apartament şi caută loc de muncă. Istoria lui Louise este una dintre multele propuse parohiilor catolice din Anglia şi Ţara Galilor ca idee pentru omilii, reflecţii şi întâlniri cu ocazia primei Zile Mondiale a Săracilor, care se celebrează duminică 19 noiembrie. „Împreună cu Caritas social action, agenţia Conferinţei Episcopale din Anglia şi Ţara Galilor care lucrează în slujba celor mai săraci, şi cu Sfântul Vincenţiu de Paul, am pregătit rugăciuni care pot să fie folosite pentru a organiza momente de spiritualitate sau sugestii pentru predicile parohilor”, explică Nana Anto-Awuakye, purtător de cuvânt al Catholic international development charity.

Cea propusă în Regatul Unit este numai una dintre multele iniţiative promovate în aceste ore în toată lumea pentru a atrage atenţia cu privire la drama sărăciei, care adesea nu cruţă nici măcar ţările mai bogate şi dezvoltate. De exemplu, este cazul Germaniei, unde episcopii au difuzat un mesaj în care se evidenţiază tocmai acest aspect: „Sărăcia există şi în Germania, una dintre naţiunile cele mai bogate din lume, şi ne preocupă să vedem că aproape o persoană din cinci în ţara noastră este lovită sau riscă să cadă în mizerie”, scriu prelaţii, încurajând în acelaşi timp politica şi societatea „să fie decise în contrastarea sărăciei” şi pe creştini „să caute apropierea de săraci şi să nu aştepte ca ei să se apropie”. În afară de asta, în mesaj se aminteşte că „pacea, buna guvernare şi o politică economică şi comercială justă sunt indispensabile pentru reducerea sărăciei”.

Unul dintre aspectele probabil mai puţin cunoscute ale sărăciei este că în aceşti ultimi ani ea a început să cuprindă în manieră consistentă şi noile generaţii. O investigaţie făcută pentru această ocazie de Caritas Europa revelează că în continent trei tineri din zece trăiesc în condiţii de sărăcie sau în risc de sărăcie. Este vorba mai mult despre aşa-numiţii sinkies, tinerele perechi fără copii care, deşi muncesc amândoi, au un salariu care însumat nu corespunde echivalentului unei retribuţii decente, cu consecinţe foarte imaginabile asupra perspectivei de a investi în viitorul familiei. „Va fi prima generaţie după multe decenii care riscă să aibă situaţia mai rea decât a părinţilor, cu profunde consecinţe pentru coeziunea socială, pentru modelele şi pentru sistemele de protecţie socială”, explică Jorge Nuño Mayer, secretar general al Caritas Europa, care într-o declaraţie la agenţia SIR a lansat alarma cu privire la riscul unui „naufragiu social dacă nu se iau măsuri acum”. Aceleaşi concluzii la care ajunge raportul despre sărăcia tinerilor şi excluderea socială în Italia prezentat ieri la Roma de Caritas.

Despre urgenţa de măsuri pentru a contrasta sărăcia în rândul copiilor vorbeşte Caritas Elveţia care, într-o notă, evidenţiază că, după ultimele estimări, în teritoriul Confederaţiei Elvetice trăiesc în situaţie de lipsuri circa 76.000 de copii în timp ce alţi 188.000 sunt în condiţii de precaritate. De fapt, problema sărăciei „va rămâne provocarea socială cea mai importantă din următoarele decenii”.

Sunt numeroase iniţiativele puse în şantier în Franţa unde Ziua Mondială a Săracilor coincide cu ziua naţională a Secours catholique. „Să nu uităm niciodată să dăm persoanelor aflate în precaritate tot locul lor şi cuvântul în comunităţile noastre, pentru o „Biserică săracă pentru săraci”, a scris monseniorul Jacques Blaquart, episcop de Orleans şi preşedinte al Consiliului episcopal pentru solidaritate. La Paris, în bazilica Sacre Coeur a Montmartre, săracii vor fi primiţi pentru un „prânz fratern”, după liturghia prezidată de nunţiul apostolic, arhiepiscopul Luigi Ventura. Iniţiative asemănătoare sunt în program în multe alte parohii din capitală.

Ocazii concrete pentru a favoriza întâlnirea şi prietenia cu persoanele aflate în stare de necesitate şi pentru a ajuta persoane aflate în dificultate au fost promovate de parohii, comunităţi călugăreşti şi mişcări ecleziale în Austria. Tradiţionala Elisabeth Sammlung, colecta anuală care ia numele de la sfânta Elisabeta a Ungariei, sărbătorită la 17 noiembrie, anul acesta coincide cu Ziua Săracilor: „Activitatea propusă împotriva sărăciei în Austria obţine astfel un stimulent şi un sprijin puternic de sus”, subliniază monseniorul Michael Landau, preşedinte naţional al Caritas. Printre activităţile parohiilor este, de exemplu, crearea unui coş pentru colectarea de hrană şi articole pentru igiena personală care să fie distribuite celor care au nevoie. În afară de asta, în program sunt „tururile de urgenţă” pentru a familiariza cu cerşetorii şi cei fără adăpost şi pentru a întâlni şi a încerca să se dea ajutor părinţilor single cu probleme financiare. În multe centre vor fi instituite fonduri în magazine şi în supermagazine pentru a permite cumpărarea de bunuri de primă necesitate.

În Bulgaria, prin decizia Conferinţei Episcopale, Ziua Mondială a Săracilor a fost precedată de o săptămână dedicată celor mai nevoiaşi cu diferite iniţiative pentru sprijinirea lor. Caritas a găsit ca grup mai vulnerabil pe refugiaţii cărora le este dedicată o broşură specială intitulată „Egali în diversitate”, unde se explică situaţia referitoare la migranţi şi la integrarea lor. „Ziua Mondială este o ocazie foarte frumoasă de a merge în întâmpinarea persoanelor aflate în nevoie şi mai ales pentru a motiva şi persoanele care nu au posibilitatea să facă asta adesea”, a spus secretarul general al Caritas Bulgaria, Emanuil Patashev.

În Argentina, preşedintele Conferinţei Episcopale, Óscar Vicente Ojea, episcop de San Isidro, va prezida duminică o liturghie cu săracii în oraşul San Fernando, în provincia Buenos Aires. Cu această ocazia, a fost anunţat, prelatul va oficia şi ritul spălării picioarelor pentru câteva persoane marginalizate. Seara, tot monseniorul Ojea va participa la o cină comunitară împreună cu un grup de persoane fără adăpost. Şi cardinalul arhiepiscop de Buenos Aires, Mario Aurelio Poli, va prezida o liturghie cu persoanele aflate în dificultate din „Villa 21” în parohia „Virgen de los Milagros de Caacupé”.

„Rugăciuni speciale şi acţiuni concrete, care să arate angajarea creştinilor pentru săracii din ţară” au fost cerute de cardinalul arhiepiscop de Colombo, Albert Malcolm Ranjith Pattabendige Don, care a invitat toate parohiile şi instituţiile ecleziastice din Sri Lanka să participe activ la Ziua Mondială a Săracilor.

De Fabrizio Contessa

(După L’Osservatore Romano, 19 noiembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.