Categorii

„Nu creştinilor papagal, se mărturiseşte cu inima şi cu mâinile”

Papa-parohie-tineri„Dacă eu spun că sunt catolic, merg în fiecare duminică la liturghie dar apoi cu părinţii nu vorbesc, nu-i asist pe bunici, nu-i asist pe săraci, nu merg să-i vizitez pe cei bolnavi, aşa nu este mărturie, nu foloseşte”. Este ceea ce a spus Papa Francisc dialogând cu tinerii din parohia „Sfânta Maria” la Sette Ville di Guidonia, unde a făcut o vizită pastorală. „Aşa nu suntem altceva decât creştini papagal, cuvinte, cuvinte, cuvinte [parole, parole, parole], cine ştie dacă vă amintiţi acest cântec. Mărturia creştină se face cu trei lucruri: cuvântul, inima, mâinile”.

Papa a fost întrebat şi dacă el este în măsură să ierte. „Este greu – a admis Francisc – eu am cunoscut o bătrână care era o doamnă puternică, bună, îl bătea şi pe soţ, trebuia să ierte mereu dar a uita este dificil. Când tu ești în război cu o persoană inima ta este rănită de ură şi de duşmănie şi rana face rău dar trebuie iertat şi nu de mers la acea persoană pentru a da iertarea ca o pomană, iertarea trebuie dată cu inima eventual şi fără a vorbi despre asta tratând acea persoană ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”.

La întrebarea tot a tinerilor enoriaşi despre care este darul cel mai mare pe care Dumnezeu ni l-a oferit, Bergoglio a răspuns: „Aş putea spune credinţa, dar ceea ce simt eu ca mare dar al lui Dumnezeu este familia mea, tata, mama, fraţii şi mai ales bunicii”. Aici Francisc i-a încurajat în mod deosebit pe tineri să nu-i neglijeze pe bunici şi să-i interpeleze încontinuu în virtutea înţelepciunii lor şi a experienţei de viaţă.

„Şi eu uneori am mers în întunericul credinţei şi credinţa a coborât mult, dar apoi cu un pic de timp am regăsit-o”, a afirmat după aceea Francisc pornind un dialog cu tinerii enoriaşi ai bisericii „Santa Maria a Setteville” din Guidonia unde a făcut o vizită pastorală. O tânără l-a întrebat cu a reuşit să nu piardă niciodată credinţa şi Bergoglio a răspuns: „Credinţa în unele zile nu se vede, este totul negru. De exemplu – a voit el să povestească – atunci când ieri am făcut botezul pentru treisprezece copii de la cutremur, între ei era şi un tată care şi-a pierdut soţia şi cineva gândeşte, poate avea credinţă acest om? Şi se înţelege că acolo este întuneric, trebuie respectat acel întuneric al sufletului”. „Nu se studiază pentru a avea credinţă – a subliniat Francisc – se primeşte ca un cadou”.

(După Vatican Insider, 15 ianuarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.