Categorii

Noua Zeelandă, papa: „Violenţă nesocotită, solidaritate faţă de musulmani”

„Profund întristat” de atentatul terorist la adresa a două moschei neozeelandez din Christchurch care a costat viaţa la 49 de persoane, papa Francisc „îi asigură pe neozeelandezi, şi îndeosebi comunitatea musulmană, de solidaritatea sa sinceră”.

Pontiful „a fost profund întristat când a aflat despre morţii şi despre răniţii victime ale actelor nesocotite de violenţă în două moschei din Christchurch şi îi asigură pe neozeelandezi, şi îndeosebi comunitatea musulmană, de solidaritatea sa sinceră pe valul acestor atentate”, se citeşte într-o telegramă de condoleanţe semnată de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin.

„Recunoscător pentru eforturile personalului care se ocupă de siguranţă şi de urgenţă, Sanctitatea Sa se roagă pentru ca răniţii să se vindece, persoanele aflate în doliu datorită pierderii celor dragi să fie mângâiate şi pentru toţi cei care au fost loviţi de această tragedie. Recomandând iubirii milostive a lui Dumnezeu atotputernicul pe cei care au murit, papa Francisc invocă binecuvântări divine de întărire şi putere asupra naţiunii”.

„Atentatul terorist”, cum l-a definit premierul neozeelandez Jacinda Arden, a provocat moartea a 49 de persoane care se aflau în două moschei din oraşul Christchurch şi rănirea altor zeci de persoane. Poliţia a arestat patru persoane. Îndeosebi unul dintre ei, Brenton Tarrant, australian de 28 de ani, a arătat pe Facebook întreaga înregistrare video a atacului. Extremist alb, adept al bătăliei de la Lepanto, a publicat online un manifest care se intitulează „The great replacement” (Marea înlocuire), plângându-se de faptul că este în desfăşurarea un „genocid al albilor” provocat „de imigraţia în masă”.

Conferinţa episcopală catolică din Noua Zeelandă a exprimat imediat propria solidaritate faţă de comunitatea musulmană neozeelandeză. „Dragi membri ai comunităţii musulmane, ne rugăm pentru voi în timp ce auzim ştirile teribile de violenţă împotriva musulmanilor la moscheile din Christchurch”, a scris episcopatul condus de monseniorul Paul Martin. „Vrem să ştiţi solidaritatea noastră faţă de voi în faţa acestei violenţe. Pace, salam”.

Preşedintele Conferinţei episcopale australiene, Mark Coleridge, a scris colegului neozeelandez pentru a-i exprima apropierea: „Dragă Paaul, din cealaltă parte a mării care ne desparte ajung la noi ştiri despre evenimente dramatice la Christchurch”, a scris arhiepiscopul de Brisbane. „În numele episcopilor australieni, trimit condoleanţe pentru pierderea de vieţi în acest act al răului care nu se poate înţelege. Cine ar fi crezut că se poate întâmpla ceva mai rău după cutremur (în 2011, oraşul a fost devastat de un seism, nr); dar asta înseamnă că oraşul trebuie reconstruit în alt sens. La condoleanţe unesc rugăciunile noastre ca din rău să vină binele, întărind legăturile de bunăvoinţă în oraş, în ţară şi în întreaga familie umană, dar în special între creştini şi musulmani. Pax et bonum”.

Apropiere de comunitatea musulmană şi condamnare a atentatului au fost exprimate de diferite personalităţi catolice din toată lumea. Cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop al acelui Viena focal în raporturile seculare dintre creştinism şi islam, a afirmat: „Sunt uluit şi răscolit de atentatul terorist la adresa persoanelor adunate în rugăciunea în moscheea din Christchurch. Suntem alături de victime şi de familiile lor în rugăciunile noastre şi, ca şi creştini, alături de toate persoanele angajate în coexistenţa paşnică”.

Arhiepiscopul de Westminster, cardinalul Vincent Nichols, a declarat: „Ofer condoleanţele mele sincere şi cea mai profundă simpatie după atacurile teroriste la două moschei din Christchurch, care au şocat lumea şi pe toţi cei care consideră că respectarea vieţii umane este un fundament esenţial al oricărei societăţi”. Primatul anglican Justin Welby i-a invitat pe toţi creştinii să se roage pentru „vindecarea persoanelor, pentru relaţiile interreligioase şi pentru Noua Zeelandă”, relansând o invitaţie a Forumului creştino-islamic creştinilor pentru ca să meargă la moschei pentru rugăciunea de vineri în semn de solidaritate.

„Profundă durere şi solidaritate faţă de fraţii musulmani şi faţă de familiile lor”, a fost exprimată şi de directorul Sălii de Presă a Sfântului Convent din Assisi, părintele Enzo Fortunato: „Un act de brutalitate împotriva unor civili nevinovaţi reuniţi în rugăciune. Nu există nici străini nici oaspeţi, nici creştini nici musulmani, nici albi nici negri, ci există numai bărbaţi şi femei aflaţi pe drum spre unitatea familiei umane. Fraţii profund îndureraţi se vor ruga la mormântul sfântului Francisc pentru ca inimile sălbătăcite de ură să înveţe să renunţe la violenţă şi să îmbrăţişeze calea păcii. Să se termine timpul dezbinării să se alimenteze cultura unităţii”.

În sfârşit, Comunitatea „Sfântul Egidiu” „manifestă solidaritatea sa faţă de comunitatea musulmană neozeelandeză, lovită pe nedrept de acest atentat, într-o ţară bogată din totdeauna în diversităţi religioase, culturale şi de origine. În acelaşi timp lansează un apel pentru ca să se oprească în Occident propaganda de ură, care de la web şi de la cuvinte a început să treacă de acum – deja de câtva timp – la fapte într-un crescendo de violenţă şi de rasism, asumând simboluri şi exemple inacceptabile, însoţite de reconstruiri istorice deformate. Dimpotrivă trebuie semănate cuvinte de pace, facilitate ocazii de întâlnire şi de dialog şi favorizat la orice nivel politic care să ducă la o integrare efectivă. Aceasta este unica soluţie care se poate parcurge în societăţi care de acum sunt de fapt plurale şi care nu vor putea rezolva niciodată problemele lor ridicând ziduri, ci privind cu încredere la un viitor de construit împreună, deja vizibil în atâtea manifestări ale sale în Europa şi în altă parte”.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 15 martie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.