Categorii

Nicaragua, paramilitarii îl lovesc în biserică pe cardinalul Brenes, pe nunţiu şi un episcop

Scuturaţi, loviţi, răniţi, ameninţaţi cu moartea. Insultaţi cu cuvinte precum „viermi” şi „trădători”. Este ceea ce s-a întâmplat ieri, în Nicaragua, cardinalului Leopoldo Brenes, arhiepiscop de Managua, auxiliarului său, monseniorul José Silvio Báez, şi nunţiului apostolic Waldemar Stanisław Sommertag , în bazilica „San Sebastián”, la Diriamba, oraş la 41 de km vest de capitală (în departamentul Carazo), obiect al unor puternice ciocniri în ultimele două zile.

Un episod foarte grav care arată clar ascuţirea unei crize care există în ţara centro-americană din 19 aprilie şi care până astăzi a provocat 309 morţi ca urmare a represiunii violente a forţelor filo-guvernamentale împotriva manifestaţiilor civililor (datele sunt de la Asociaţia din Nicaragua pentru drepturile umane). Cel care a denunţat evenimentul a fost însuşi monseniorul Báez pe contul său Twitter unde a publicat o fotografie a tăieturii pe braţul drept însoţit de postarea: „Asediaţi de o mulţime care voia să intre în bazilica San Sebastián la Diriamba, am fost rănit, lovit în stomac, mi-au smuls însemnele episcopale şi m-au agresat verbal. Mă simt bine, mulţumesc lui Dumnezeu. Bazilica a fost eliberată precum şi cei care erau acolo”.

Brenes şi cei doi prelaţi, însoţiţi de alţi preoţi şi de un grup de jurnalişti, au mers la Diriamba cu un microbuz – aşa cum făcuseră deja în urmă cu câteva săptămâni la oraşul Masay – pentru a duce ajutor şi încurajare populaţiei care de două zile şi două nopţi trăieşte în teroare datorită ciocnirilor şi violenţelor. Mulţi se refugiaseră în biserica „Sfântul Bartolomeu”, asediată de mai mult zile. Acolo se îndreptau cardinalul şi cei doi episcopi înainte de a fi blocaţi la San Sebastián, unde se refugiase un grup de franciscani „acuzaţi” că au încercat să-i îngrijească pe răniţi.

Poliţia şi grupurile paramilitare – aşa-numitele „Turbas” care se prezintă ca neo-revoluţionari – au înconjurat bazilică, puţin după aceea – a relatat cel care era prezent – un grup de oameni cu faţa acoperită de o glugă au intrat năvalnic în biserică începând să lovească pe toţi cei care erau în faţa lor. Inclusiv pe cei trei prelaţi, scuturaţi şi agresaţi fizic şi verbal cu epitete precum: „Viermi în slujba imperialismului, agenţi ai lui Trump, trădători ai patriei”. Multor jurnalişti le-au distrus fotocamerele, smartphone şi telecame, unui preot i-a fost furat şi celularul. Bazilica a fost în mare parte distrusă.

„Un atac laş” l-a definit cardinalul Brenes care, întors la Managua după asalt, încă rănit şi tulburat, a mers împreună cu Báez în catedrală pentru a se reculege în rugăciune. La 30 iunie cei doi au venit la Roma, cu ocazia consistoriului, şi l-au întâlnit în privat pe papa Francisc la „Sfânta Marta” pentru a-l informa cu privire la drama socio-politică pe care o trăieşte de multe luni naţiunea şi pe care însuşi Brenes a definit-o „mai rea” decât cea trăită în cele două războaie care au avut loc în trecut. „Atunci au murit peste 50 de mii de persoane ucise de persoane înarmate. Un grup înarmat împotriva unul alt grup înarmat. În acest caz, nu”, au fost ucişi „oameni care mergeau pe stradă fără un pistol sau cineva în spatele unei baricade, eventual cu un aruncător de grenade…”, a denunţat cardinalul.

Chiar în ultimul weekend situaţia s-a precipitat după ce Conferinţa Episcopală din Nicaragua, la 7 iunie, a încredinţat personal preşedintelui Daniel Ortega o scrisoare pentru a-i propune anticiparea alegerilor în martie anul viitor. De amintit că tot episcopii nicaraguani au asumat, prin voinţa părţilor, rolul de mediatori în „Masa pentru dialog şi mărturie” ale cărei şedinţe, totuşi, au fost suspendate de circa două săptămâni ca urmare a escaladării violenţelor. Răspunsul preşedintelui comandant a fost un „nu” dispreţuitor, urmat de o serie de insulte împotriva păstorilor.

Începând de la acel episod au avut loc episoade de violenţă împotriva opozanţilor şi demonstranţilor. Aproape „o vânătoare”, cum scrie cotidianul Avvenire, care s-a concentrat îndeosebi pe oraşele Diriamba, Dolores şi Jinotepe în regiunea Carazo, unde – şi tot Asociaţia nicaraguană a drepturilor umane denunţă asta –, în afară de cei unsprezece morţi înregistraţi, pare că au fost şi execuţii extrajudiciare. Fără a uita zecile de demonstranţi arestaţi şi transferaţi în închisoarea bunker El Chipote din Managua, şi toţi cei care sunt desaparecidos.

Papa Francisc – a confirmat cardinalul Brenes după vizita de la sfârşitul lui iunie – urmăreşte cazul Nicaragua cu atenţie şi preocupare. Deja la începutul lui mai, la primele semne ale crizei, Bergoglio a luat hârtie şi stilou pentru a scrie lui Ortega şi a-l stimula să aleagă calea păcii, afirmând că: „Niciodată nu este prea târziu pentru iertare şi reconciliere”.

Apoi la Angelus din urmă cu două duminici, în timp ce în piaţa centrală din capitala Managua, Plaza de las Victorias, defilau mii de persoane pentru aşa-numitul „Marş al Florilor” în memoria celor douăzeci de copii şi adolescenţi ucişi în timpul protestelor, papa a lansat din nou un apel pentru „iubitul popor din Nicaragua” asigurând că se uneşte „cu eforturile episcopilor şi cu angajarea celor care exercită un rol de mediere şi mărturie în procesul de reconciliere naţională”. Şi mai înainte, la 3 iunie, tot în timpul unui Angelus, Francisc, cu referinţă la Nicaragua, afirma că: „Biserica este mereu pentru dialog”; însă el „cere angajare reală de a respecta libertatea şi înainte de toate viaţa”. O angajare care, actualmente, pare să lipsească.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 10 iulie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.