Categorii

Monseniorul You: preoţi la Pyongyang şi libertate religioasă pentru a pregăti vizita papei în Coreea de Nord

Invitaţia liderului Kim Jong-un pentru o vizită a papei Francisc în Coreea de Nord a fost primită cu bucurie de toţi coreenii. Însă pentru a pregăti această vizită, care este „pastorală” şi nu „politică”, ar fi necesar ca în Coreea de Nord să se accepte prezenţa de preoţi la Pyongyang şi să se garanteze o mai mare libertate religioasă poporului său. Este comentariul monseniorului Lazzaro You Heung-sik, episcop de Daejeon (Coreea de Sud), la ştirea despre invitaţia pe care Kim Jong-un a adresat-o pontifului. Scrisoarea oficială va fi încredinţată în mâinile lui Francisc de preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în vizită la Vatican pe 17-18 octombrie.

Pentru monseniorul You, la Roma pentru a participa la Sinodul tinerilor, ca membru invitat de papa, pregătirea vizitei va avea nevoie de mult timp. Oricum ea este un pas care foloseşte la normalizarea relaţiilor internaţionale dintre Coreea de Nord şi celelalte ţări. În privinţa persecuţiei încă prezente în Nord, episcopul de Daejeon, care este preşedintele Comisiei episcopale pentru societate, afirmă că în dialogul cu Coreea de Nord, Vaticanul lucrează pentru detensionare şi pace, fără a uita drepturile umane. Iată interviul pe care monseniorul You l-a dat la AsiaNews.

Monseniore You, ce sens are această invitaţie aşa de absolut nouă a lui Kim Jong-un adresată papei Francisc?

Cred că pentru Kim Jong-un, o vizită a papei ar folosi la normalizarea relaţiilor internaţionale cu celelalte ţări. Ştirea este foarte pozitivă, dar după părerea mea mai este încă aşa de mult de făcut şi trebuie înţeles cât timp va fi necesar pentru ca să fie dezvoltări. În diplomaţie se înaintează cu paşi mici şi acum este necesar să se prezinte o scrisoare oficială pentru a-l invita pe papa, apoi să se aştepte răspunsul. În afară de asta, trebuie ţinut cont că vizitele pontifului sunt înainte de toate vizite pastorale, nu politice. Nu cred că este posibil de organizat vizita în timp scurt.

În trecut s-au încercat unele raporturi între Pyongyang şi Vatican: ambasadorul nord-coreean pentru Italia, mort în urmă cu câţiva ani, avea un raport foarte bun cu Biserica catolică şi ar fi voit să invite pe cineva de la Sfântul Scaun. Totuşi, după moartea sa nu s-a făcut nimic.

Când am aflat despre acordul provizoriu între Sfântul Scaun şi Republica Populară Chineză m-am gândit: „Asta ar putea avea o influenţă pozitivă şi asupra Coreii de Nord, care depinde mult de Pechin”. Aş vrea să afirm că pentru a-l primi pe Sfântul Părinte la Pyongyang, ar trebui puse în aplicare unele condiţii din partea Coreii de Nord: de exemplu, să accepte prezenţa preoţilor în Nord şi să garanteze o mai mare libertate religioasă poporului nord-coreean. Aceste două iniţiative, care sunt strâns legate, ar fi semnele cele mai concrete ale cotiturii poziţiei Coreii de Nord în faţa tuturor ţărilor din lume.

Cum a fost primită ştirea din partea poporului sud-coreean?

Toate mass-media sud-coreene au dat mare importanţă ştirii şi a fost primită cu mare favoare de comunitatea catolică. Problema este foarte delicată, pentru că atunci când există atâtea aşteptări, dacă vine un eşec face şi mai rău. Putem să sperăm, să ne rugăm, dar că Sfântul Scaun acceptă sau nu invitaţia este un alt lucru.

Venind în Vatican la 17 şi 18 octombrie, preşedintele Moon va vorbi cu papa şi cu cardinalul Parolin şi va fi mai concret şi specific. Deocamdată ne bazăm numai pe puţinele declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

Nu există poziţii critice ale persoanelor care cer să nu se uite persecuţia care a existat şi care continuă în Nord?

În iulie, monseniorul Gallagher a venit în Coreea la invitaţia statului. După ce s-au terminat întâlnirile oficiale cu preşedintele şi miniştrii, el i-a întâlnit pe deputaţii catolici din toate partidele. Deputaţii sunt în total 300 şi catolici sunt 76; cel puţin 50 dintre aceştia au venit la întâlnire şi acest lucru este deja o minune. Întâlnirea dintre arhiepiscopul Gallagher şi deputaţi a durat o oră şi jumătate. Printre participanţi, era unul care nu era mulţumit de reapropierea între cele două Corei. Acesta a exclamat: „Sfântul Scaun este foarte interesat de problemele despre drepturile umane. Însă acum se vorbeşte numai despre pace”. Monseniorul Gallagher a răspuns: „Drepturile umane sunt foarte importante, dar dacă există războiul, acesta distruge tot. Pentru aceasta pacea are primul loc în preocupările Sfântului Scaun”.

În Coreea cei care înainte erau critici în privinţa dialogului, văzând paşii concreţi care se întâmplă, îşi schimbă părerea. Aceasta este situaţia actuală în Coreea.

De Bernardo Cervellera

(După AsiaNews, 11 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.