Categorii

Monseniorul Pizzaballa: zeci de mii de credincioşi şi pelerini la Ierusalim pentru Paşte

„Zeci de mii de credincioşi” au celebrat ieri Duminica Floriilor, „nu numai pelerini, ci şi mulţi locali care provin din diferitele teritorii care compun dieceza”. Acesta este probabil „singurul moment în care creştinii se întâlnesc” şi a fost ocazie de „sărbătoare, inaugurând cu o participare masivă” riturile şi celebrările din Săptămâna Sfântă. Este ceea ce afirmă la AsiaNews monseniorul Pierbattista Pizzaballa, administrator apostolic al patriarhiei de Ierusalim a latinilor, care confirmă un climat de „puternică participare şi datorită apropierii festivităţilor ortodoxe, care cad cu numai o săptămână mai târziu faţă de cele catolice”.

Ceea ce măreşte climatul de împărtăşire şi de sărbătoare „care se simte în toate comunităţile parohiale”, continuă prelatul, este şi „numărul de pelerini care este în continuă creştere faţă de trecut”, când se înregistrase o scădere îngrijorătoare. Nu numai pentru a mărturisi apropierea de inima creştinismului, ci pentru a alimenta şi una dintre principalele forme de întreţinere a comunităţii locale care 30% trăieşte chiar din pelerinaje.

„Deja în 2017 – confirmă monseniorul Pizzaballa – s-a înregistrat o creştere dublă a prezenţelor faţă de anul precedent. Pentru aceste prime luni din 2018 datele referitoare la pelerini sunt şi mai mari. Aşadar, sub acest punct de vedere, se poate afirma că situaţia s-a îmbunătăţit mult şi acesta este elementul de alinare” după o perioadă întunecată.

Printre motivele care au dus la creşterea prezenţelor, continuă prelatul, este pe de o parte „liberalizarea cerurilor din partea Israelului, care a permis multor companii low-cost să vină din toată lumea, dar în mod special din Asia. Şi apoi de mult timp cronicile nu mai vorbesc despre Ţara Sfântă şi asta a contribuit la diluarea climatului de frică din jurul pelerinajelor”.

La 24 iunie 2016, fostul custode al Ţării Sfinte a fost numit administrator apostolic al patriarhiei de Ierusalim a latinilor, cu sediu vacant, ca urmare de demisiei datorită ajungerii la limita de vârstă a patriarhului Fouad Twal. Arhiepiscopul în vârstă de 52 de ani (va împlini 53 de ani la 21 aprilie) a primit consacrarea episcopală la 10 septembrie 2016 în catedrala din Bergamo (Italia), dieceză de provenienţă.

Prelatul lucrează în Ţara Sfântă din 1999 şi, în mai 2004, este ales custode. La 22 martie 2010 numirea pentru un al doilea mandat. În 2013 a fost cerut pentru alţi trei ani. Funcţia sa s-a încheiat în aprilie 2016. Fin cunoscător al culturii ebraice, el a şi predat ebraică biblică la Facultatea franciscană de ştiinţe biblice şi arheologice din Ierusalim şi întreţine multe raporturi cu personalităţi ebraice israeliene de prim plan.

Anul acesta „nu există situaţii deosebite care trezesc preocupare”, continuă monseniorul Pizzaballa şi „auspiciul este de a putea trăi sărbătorile într-un climat mai senin şi participat”. Problemele politice şi sociale rămân, chestiunea israeliano-palestiniană „este mereu actuală” şi ciocnirea cu conducătorii din Israel despre taxe care a dus la închiderea Sfântului Mormânt este numai „suspendată”. Totuşi, deocamdată obiectivul este „de a celebra cât mai bine riturile Paştelui”.

Dorinţa cea mai mare a creştinilor (puţin peste 1% în Ţara Sfântă, o prezenţă aflată în pericol din cauza emigraţiei masive care a implicat întreaga regiune medio-orientală) „este ca să se termine această situaţie de conflict şi de aşteptare”. Rugăciunile şi invocaţiile sunt orientate spre cererea „de a putea vizita mai senin, precum şi împreună cu ceilalţi cetăţeni care compun ţara. În acest sens este pozitivă participarea, şi pentru acest an, a unui anumit număr de credincioşi care provin din Fâşia Gaza” şi care trebuie să primească permisiunea de la autorităţile din Israel pentru a merge la Ierusalim. „Prezenţa creştină rămâne în pericol – afirmă administratorul apostolic – şi este necesar de continuat să se lucreze pentru a asigura un viitor fie favorizând iniţiative sociale şi economice, fie potenţând formarea şi educaţia, susţinând şcolile creştine ca punct privilegiat de întâlnire şi confruntare”.

„Cu ocazia Paştelui – încheie monseniorul Pizzaballa – reînnoiesc invitaţia adresată creştinilor din toată lumea, dar mai ales din Occident, să vină în Ţara Sfântă şi să trăiască experienţa unei umanităţi reconciliate de moartea şi învierea lui Cristos. Aici nu există nimic din experienţa umană care să nu poată fi atins de iubirea sa. Şi pentru aceasta este necesar să continuăm să ne rugăm şi să lucrăm pentru pace, chiar dacă nu vor exista rezultate în perioada scurtă din cauza unei politici absente”. (DS)

(După AsiaNews, 26 martie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.